Σελίδες

Thessaloniki video tour

29/2/12

Εισαγγελική έρευνα για τη διακοπή της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης


Σε ανακοίνωση του ο δήμος Θεσσαλονίκης εξηγεί γιατί επέλεξε να μεταφέρει τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ενώ επιτίθεται στον Κώστα Γκιουλέκα.

«Η επιλογή της μεταφοράς της συνεδρίασης σε άλλο κοινοτικό κατάστημα, υπήρξε συνειδητή και καθόλου αβίαστη, καθώς η Διοίκηση πέτυχε με αυτόν τον πλέον ανώδυνο τρόπο να διασφαλίσει τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς να....
χρειαστεί να επέμβει η Αστυνομία εντός της Αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου πραγματώνεται η Δημοκρατία. Η Συνεδρίαση του Σώματος, μετά τη μεταφορά της στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, εκτυλίχθηκε απρόσκοπτα, γεγονός που ήταν και το ζητούμενο, δεδομένου του κατεπείγοντος χαρακτήρα που είχαν λάβει τα θέματα προς συζήτηση έπειτα από την παρέλευση τόσο μεγάλου χρονικού διαστήματος κατά το οποίο παρέμεναν εκκρεμή. Αν δεν φρόντιζε και η Αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου να αποχωρήσει επιδεικτικά από την συνεχιζόμενη συνεδρίαση, καταγγέλλοντας δήθεν παρανομίες, και, επί της ουσίας, φροντίζοντας να «νίψει τας χείρας της» στο ζήτημα των πρώην συμβασιούχων, θα μπορούσαν ίσως να εκφράσουν ξεκάθαρα επιτέλους τη θέση τους στο πρόβλημα που έχει ανακύψει. Μέχρι σήμερα, πάντως, δεν φαίνεται να έχουν καμία λύση να προτείνουν, πέρα από την καθυπόταξη των συμφερόντων του Δήμου και κατ’ επέκταση των πολιτών στο αίτημα των πρώην συμβασιούχων. Θα περιμέναμε ότι αυτοί που υπερασπίζονται τους νόμους και νομοθετούν όντας στη Βουλή θα συμπαρατάσσονταν και θα φρόντιζαν ώστε να λειτουργήσει απρόσκοπτα ο θεσμός του Δημοτικού Συμβουλίου. Εξάλλου, η χρήση της έννοιας της Δημοκρατίας ως προκάλυμμα για την κατάλυση της νομιμότητας είναι επικίνδυνη, καθώς χωρίς την τήρηση της νομιμότητας δεν μπορεί να υπάρξει η Δημοκρατία. Αντ’ αυτού, η δημοτική Αρχή εδώ και τουλάχιστον δεκαπέντε ημέρες διαβουλεύεται με τους πρώην συμβασιούχους, σκύβοντας πάνω στο πρόβλημά τους, καθώς έχει απόλυτη επίγνωση των σοβαρότατων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι εξαιτίας των δυσβάσταχτων μέτρων, της αποδιοργάνωσης της αγοράς εργασίας με τις επιχειρήσεις που κλείνουν σωρηδόν και της ανεργίας που εκτοξεύεται στα ύψη. Όλα αυτά, παρά την εισαγγελική έρευνα για την διερεύνηση του αδικήματος της διατάραξης συνεδριάσεων θεσμικών οργάνων που βρίσκεται σε εξέλιξη έπειτα από αυτεπάγγελτη παρέμβαση των Εισαγγελικών Αρχών. Ταυτοχρόνως, όμως, η δημοτική Αρχή φρόντισε να διαφυλάξει τα συμφέροντα του Δήμου Θεσσαλονίκης, των εργαζομένων σε αυτόν αλλά και του συνόλου των πολιτών που αναμένουν από τον Δήμο να απολάβουν υπηρεσιών για τις οποίες καταβάλουν τον οβολό τους πληρώνοντας υψηλότατα δημοτικά τέλη, και τήρησε μια υπεύθυνη στάση, που ενδεχομένως δεν είναι αρεστή στους θιασώτες του ξεπερασμένου και αποτυχημένου μοντέλου των πελατειακών σχέσεων και της ψηφοθηρίας, είναι, όμως, πραγματιστική και αποτελεσματική. Η θέση της δημοτικής Αρχής περί των συμβασιούχων έχει εκφραστεί πλειστάκις και συνίσταται στην διαφύλαξη του τομέα της Καθαριότητας, ο οποίος απαιτεί μόνιμο προσωπικό καθώς έχει πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αλλά όχι με τον απρόβλεπτο τρόπο που ενέχουν οι δικαστικές διαδικασίες. Αν θέλουμε έναν αποτελεσματικό και λειτουργικό δημόσιο τομέα θα πρέπει επιτέλους να μιλήσουμε και να πράξουμε καθαρά» αναφέρεται στην ανακοίνωση του δήμου Θεσσαλονίκης.


http://www.seleo.gr