Σελίδες

Thessaloniki video tour

29/2/12

Η ΕΕ θα επιβάλει κυρώσεις σε 21 στελέχη της αστυνομίας και σε δικαστικούς της Λευκορωσίας

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα για παγώσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς και να απαγορεύσουν τη χορήγηση θεώρηση διαβατηρίων στην...
Ευρώπη σε 21 στελέχη της αστυνομίας και των δικαστικών αρχών της Λευκοσωρίας που κρίνονται υπεύθυνοι για την καταστολή της αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε διπλωματική πηγή.

«Πρόκειται για αξιωματούχους της αστυνομίας και δικαστικούς που θεωρούνται υπεύθυνοι για τη σύλληψη και την καταδίκη διαφωνούντων με το καθεστώς», διευκρίνισε η ίδια πηγή. Η συμφωνία που επετεύχθη σε επίπεδο πρεσβευτών των χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, αναμένεται να επικυρωθεί εντός της ημέρας ενόψει του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών.

Tα ονόματα των 21 αξιωματούχων θα ανακοινωθούν αργότερα και θα προστεθούν σε μια λίστα 200 προσώπων, προσκείμενων στο καθεστώς του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο στους οποίους έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ. Στον κατάλογο αυτό περιλαμβάνονται τρεις εταιρίες που συνδέονται με το καθεστώς Λουκασένκο και κατηγορούνται ότι στηρίζουν την καταστολή σε βάρος των οποίων έχει επιβληθεί πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων και υλικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταστολή.

Η Λευκορωσία είναι στόχος κυρώσεων των χωρών της Δύσης, καθώς το εντείνει τις συλλήψεις μελών της αντιπολίτευσης μετά τις προεδρικές εκλογές του 2010 στις οποίες ο Λουκασένκο επανεξελέγη με ποσοστό τουλάχιστον 80% σε μια ψηφοφορία στην οποία υπήρξαν σημαντικές παρατυπίες, σύμφωνα με παρατηρητές.