Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/1/12

Οι 8 ειδικότητες της αυτεπιστασίας


Σε οκτώ βασικές ειδικότητες θα κληθούν να απασχοληθούν 35.000 άνεργοι που θα προσληφθούν το 2012 μέσω του προγράμματος έργων αυτεπιστασίας στους δήμους, το οποίο θα αρχίσει να υλοποιείται τις επόμενες εβδομάδες.


Οι άνεργοι θα πρέπει, με την υποβολή της αίτησής τους για συμμετοχή στο πρόγραμμα, να δηλώσουν μία από τις ειδικότητες που ζητούνται. Oπως ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα οι υπουργοί Εσωτερικών και Εργασίας, που συνυπογράφουν και τη σχετική υπουργική απόφαση για τις διαδικασίες εφαρμογής του προγράμματος, η προκήρυξη του ΟΑΕΔ με την οποία θα καλούνται οι άνεργοι να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και να καταθέσουν τις αιτήσεις τους θα δημοσιοποιηθεί μέσα στο επόμενο 20ήμερο. Ειδικότερα, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τις ακόλουθες επιλογές ειδικοτήτων:

ή Εργάτες γενικών καθηκόντων
 ή Ηλεκτρολόγοι

ή Οδηγοί

ή Οικοδόμοι

ή Ελαιοχρωματιστές

ή Σιδεράδες

ή Υδραυλικοί

ή Χειριστές μηχανημάτων

Το πρόγραμμα – όπως αναφέρθηκε – αφορά ανέργους ηλικίας από 18 έως 65 ετών και η επιλογή θα γίνει στη βάση τεσσάρων κριτηρίων: του χρόνου ανεργίας, της ηλικίας των υποψηφίων, της οικογενειακής τους κατάστασης (ανήλικα τέκνα) και της ανεργίας των συζύγων τους. Με βάση το κριτήριο της ηλικίας πριμοδοτούνται οι νέοι μέχρι 29 ετών και όσοι βρίσκονται κοντά στη σύνταξη.Κατά την υποβολή της αίτησης το μόνο δικαιολογητικό που θα χρειαστεί να προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενοι είναι πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, σε περίπτωση που έχουν δυνατότητα να λάβουν μόρια από τα κριτήρια της ύπαρξης ανήλικων τέκνων ή της ανεργίας των συζύγων τους.

Ο χρόνος ανεργίας κάθε υποψηφίου, αλλά και η ηλικία του είναι ήδη καταγεγραμμένα στα μητρώα του ΟΑΕΔ, οπότε τα προβλεπόμενα μόρια για τα δύο αυτά κριτήρια θα προκύψουν αυτόματα με ηλεκτρονικό τρόπο και έτσι δεν απαιτούνται επιπλέον δικαιολογητικά.

Η διαδικασία

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά προς τον ΟΑΕΔ, ενώ έχει προβλεφθεί, για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο, να γίνονται δεκτές αιτήσεις στα ΚΕΠ αλλά και στα δημοτικά καταστήματα, τα οποία για το λόγο αυτόν θα λειτουργούν και απογευματινές ώρες.

Οι υποψήφιοι θα δηλώσουν έως τρεις δήμους, κατά σειρά προτίμησης, στους οποίους επιθυμούν να εργαστούν, ανεξάρτητα από τον τόπο καταγωγής τους ή το δήμο στον οποίο είναι εγγεγραμμένοι.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, θα δημοσιευθούν προσωρινοί πίνακες: ένας αλφαβητικός για όλη τη χώρα και άλλοι κατά φορέα, δήμο και ειδικότητα. Στη συνέχεια θα δοθεί δεκαήμερη προθεσμία για την υποβολή τυχόν ενστάσεων που θα εξεταστούν από το ΑΣΕΠ και αμέσως μετά θα εκδοθούν οι οριστικοί πίνακες ανά δήμο, ειδικότητα κ.λπ. Από τους πίνακες αυτούς οι δήμοι που θα εγκρίνουν έργα αυτεπιστασίας θα αντλούν το αντίστοιχο προσωπικό.

Όροι απασχόλησης

Οσοι επιλεγούν για απασχόληση σε έργα αυτεπιστασίας θα λαμβάνουν κλιμακωτά  και ανάλογα με την ειδικότητά τους  έως 625 ευρώ καθαρά το μήνα. Το μέγιστο διάστημα απασχόλησης για κάθε έτος είναι πέντε μήνες και θα δίνεται η δυνατότητα για διαρκή, συνεχόμενη απασχόληση αλλά και διακεκομμένη κατά ημέρα, εβδομάδα ή μήνα, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε έργου. Θα έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και, όπου προβλέπεται, θα υπάρχει ασφάλισή τους σε βαρέα και ανθυγιεινά.




zougla.gr