Σελίδες

Thessaloniki video tour

1/12/11

Εργαστήριο υπάρχει αλλά είναι… κλειστό


Κλειστό παραμένει εδώ και χρόνια για τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της Μαγνησίας το εργαστήρι φυσικών επιστημών που στεγάζεται σε αίθουσα του 31ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου στη συνοικία της Αγίας Παρασκευής.

Των ευθυνών τους για τη μη λειτουργία του αποποιούνται οι υπεύθυνοι της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Μαγνησίας, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν αρμοδιότητα να το λειτουργήσουν με την μορφή που δημιουργήθηκε.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του 31ου Δ.Σ., Θανάσης Ζαβός, εξέφρασε για άλλη μια φορά την απορία του για το γεγονός ότι το εργαστήριο παραμένει ανεκμετάλλευτο μετά από δύο χρόνια, εξηγώντας ότι θα πρέπει άμεσα να βρεθεί μια λύση.

Το εργαστήριο είναι ένα από 51 που κατασκευάστηκαν πριν από μερικά χρόνια με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά κι εθνικούς, προκειμένου να αναβαθμιστεί η εργαστηριακή εκπαίδευση των μαθητών των δημοτικών, καθώς τα περισσότερα σχολεία δεν διαθέτουν ανάλογη υποδομή.

Τα όργανα που διαθέτει το εργαστήριο του 31ου Δημοτικού Σχολείου τοποθετήθηκαν το 2009 και η υποδομή εγκαινιάστηκε το 2010, μετά από μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλε ο τότε διευθυντής του σχολείου και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στόχος ήταν να αποτελέσει ένα χώρο που θα συγκεντρώνονται μαθητές απ όλα τα εκπαιδευτήρια του νομού κάνοντας πρακτική άσκηση στη Φυσική, αλλά και η επιμόρφωση δασκάλων στο μάθημα. Όμως μέχρι σήμερα τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει και το εργαστήριο χρησιμοποιείται μόνο από τα παιδιά του 31ου, ενώ από το 2010 και μετά υλοποιήθηκαν δύο επιμορφώσεις 60 εκπαιδευτικών, χωρίς να υπάρξει κάποια συνέχεια. Παράλληλα ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την τοποθέτηση καθηγητή φυσικής από το ΕΚΦΕ στο εργαστήριο, ο οποίος θα απασχολούνταν μόνιμα εκεί υποδεχόμενος τα παιδιά από διάφορα σχολεία και εξηγώντας τους την λειτουργία των οργάνων. Παρόλα αυτά ο καθηγητής δεν τοποθετήθηκε και ο μόνος που ασχολείται με εργαστήριο είναι ένας δάσκαλος ο οποίος προσφέρει ουσιαστικά εθελοντική εργασία.






zougla.gr