Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/10/11

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ

Πονοκέφαλο προκαλεί σε Κύπρο, Ισραήλ και τις εταιρείες που εμπλέκονται στην έρευνα για υδρογονάνθρακες στη ΝΑ Μεσόγειο η ανάγκη του Τελ Αβίβ να εξασφαλίσει το ταχύτερο δυνατό την αξιοποίηση του δικού του τμήματος. 


 Η Noble Energy, που πραγματοποιεί τις πρώτες...
έρευνες και για την Λευκωσία στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, αντιμετωπίζει τόσο σφικτά χρονοδιαγράμματα, ώστε -σύμφωνα με τον κυπριακό Τύπο- να απειλείται η μέχρι σήμερα σχεδιαζόμενη διαδικασία.

Οπως γράφει ο Φιλελεύθερος, το Ισραήλ έχει και επίσημα πιέσει ασφυκτικά την εταιρεία, να ολοκληρώσει τη γεώτρηση στο κοίτασμα του "Ταμάρ" εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, αλλιώς θα ακυρώσει την άδεια.
Η Noble υπό αυτή την πίεση είναι αναγκασμένη είτε να επιταχύνει τη διαδικασία στο κυπριακό "Αφροδίτη" με τροποποίηση των τεχνικών όρων της συμφωνίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, είτε να τη διακόψει μόλις ολοκληρωθεί η γεώτρηση και πριν γίνουν όλες οι προβλεπόμενες δοκιμές για να υπάρχουν επίσημα αποτελέσματα, και να την επανεκκινήσει λίγους μήνες αργότερα.
Η έλλειψη επίσημων αποτελεσμάτων θα ακυρώσει την εξαγγελία της Κύπρου για δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων, αφού αυτές κανονικά θα γίνουν βασιζόμενες ακριβώς στα αποτελέσματα της έρευνας της πλατφόρμας Homer Ferrington της Noble.
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η εταιρεία αναζητά τρόπο να πείσει τη Λευκωσία να ζητήσει και αυτή από το Τελ Αβίβ χαλάρωση των χρονοδιαγραμμάτων, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο στο "Αφροδίτη" πριν η εξέδρα μετακινηθεί στο "Ταμάρ".
Ορόσημο θεωρείται η επίσκεψη Νετανιάχου στη Λευκωσία το επόμενο διάστημα, καθώς σε αυτές τις επαφές είναι πιθανό να διευθετηθεί το θέμα.
Το πρόβλημα ανέκυψε όταν η άλλη πλατφόρμα που θα έκανε κανονικά τις έρευνες στο ισραηλινό "οικόπεδο", η Pride North America, παρουσίασε σειρά από τεχνικά προβλήματα.
Ακολούθησε μία σειρά από μετακινήσεις πλατφορμών, αλλαγές σημείων γεώτρησης και καθυστερήσεις που οδήγησαν σε αδιέξοδο την εκτέλεση της σύμβασης με την ισραηλινή πλευρά.