Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/9/11

«ΠΡΑΣΙΝΟ» ΣΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Η ιταλική Βουλή ενέκρινε πρόταση του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος βάσει της οποίας το οκτώ τοις χιλίοις των φορολογικών δηλώσεων των πολιτών θα μπορεί, στο εξής, να καταβάλλεται για την στήριξη των δημόσιων σχολείων. Με είκοσι τέσσερις ψήφους...


διαφορά (247 ψήφοι υπέρ, 223 κατά), δόθηκε "πράσινο φως" στην ημερήσια διάταξη που δεσμεύει την κυβέρνηση "να εντάξει και τα δημόσια σχολεία στις δυνατές επιλογές των πολιτών, για την καταβολή του οκτώ τοις χιλίοις της ετήσιας, φορολογικής τους δήλωσης".
Ο βουλευτής Αντονίνο Ρούσο, που κατέθεσε την πρόταση, τόνισε ότι "δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί σε καμία περίπτωση ο δημόσιος προϋπολογισμός. Θα δοθεί, απλώς, η δυνατότητα στους πολίτες, να στηρίξουν τα δημόσια σχολεία, και, ειδικότερα, την ανακαίνιση και την βελτίωση των κτηρίων που τα στεγάζουν".
Ο Ρούσο ζήτησε από την κυβέρνηση του "Καβαλιέρε" "να σεβασθεί την βούληση του κοινοβουλίου" και υπενθύμισε ότι "είναι η ενενηκοστή φορά που η κεντροδεξιά συμπολίτευση μειοψηφεί στην βουλή".
Από την μεριά του, ο Τζάννι Λέτα, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, σχολιάζοντας την απουσία του πρωθυπουργού από την βουλή αλλά και από άλλες ειλημμένες υποχρεώσεις, τόνισε ότι "πρόκειται για πολύ έντονες ημέρες . Ημέρες που μπορούν να χαρακτηρισθούν, κάποιο τρόπο, θυελλώδεις".
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι στην Ιταλία το δημόσιο χρηματοδοτεί τόσο τα κρατικά σχολεία όσο και τα ιδιωτικά, με ένα ποσοστό συμμετοχής, το οποίο καταβάλλεται, σχεδόν ολοκληρωτικά, σε καθολικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Σε ότι αφορά τις συνθήκες ασφαλείας των εγκαταστάσεων των σχολείων του δημοσίου, οι ελλείψεις μπορούν να χαρακτηρισθούν "χρόνιες" και η λίστα που έχει καταρτισθεί από την
Πολιτική Προστασία και τις νομαρχίες της χώρας και η οποία προβλέπει αναγκαίες και επείγουσες παρεμβάσεις σε δεκάδες σχολεία, απαιτεί νέες, σημαντικές, χρηματοδοτήσεις.