Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/4/11

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΝΗ ΘΑΝΑΤΟΥ Ο ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ

Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, μπορεί να καταδικαστεί σε θάνατο αν το δικαστήριο τον καταδικάσει για τις δολοφονίες διαδηλωτών κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Φεβρουαρίου, δήλωσε το Σάββατο ο Αιγύπτιος υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο Μοχάμεντ ελ-Γκουίντνι μιλώντας στην εφημερίδα Αλ-Αχράμ ήταν σαφής για το ενδεχόμενο καταδίκης στην εσχάτη των ποινών: «Φυσικά, αν καταδικαστεί για το έγκλημα της δολοφονίας διαδηλωτών, αυτό μπορεί να οδηγήσει στη θανατική ποινή».
Σε αυτή την περίπτωση μόνο ο νέος πρόεδρος θα μπορεί να απονείμει χάρη, πρόσθεσε στην εφημερίδα ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «αν ήμουν πρόεδρος, δεν θα του έδινα χάρη για τις δολοφονίες 800 μαρτύρων».
Σύμφωνα με τον υπουργό καθοριστική για την καταδίκη ή μη αναμένεται να είναι η κατάθεση του πρώην υπουργού Εσωτερικών Χαμπίμπ, ελ-Αντλί, ο οποίος επίσης θα παραπεμφθεί σε δίκη.
Ο Μουμπάρακ, η σύζυγος του και οι δύο γιοι του αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διαφθορά.
Μετά την παραίτηση του στις 11 Φεβρουαρίου κατέφυγε στην κατοικία του στο θέρετρο Σαρμ-ελ-Σέιχ. Εκεί κατά τη διάρκεια ανάκρισης αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της πόλης με προβλήματα στην καρδιά. Εξακολουθεί να νοσηλεύεται φρουρούμενος.
Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό τα θύματα των πολυήμερων διαδηλώσεων που οδήγησαν στην εκδίωξη του Μουμπάρακ ήταν 846.
fimotro