Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/3/11

Οδηγός επιβίωσης για την εποχή… χωρίς μετρητά

Πονοκέφαλο και πολλά προβλήματα φέρνει στους καταναλωτές το μέτρο που τίθεται σε εφαρμογή την Παρασκευή και καταργεί τα μετρητά για συναλλαγές που έχουν αξία από 3.000 και πάνω, ενώ από την πρώτη του Ιανουαρίου του 2012 το μέτρο θα ισχύει για τις συναλλαγές από τα 1.500 ευρώ και πάνω.

Επειδή -ως συνήθως- ο νόμος δεν εξειδικεύει επακριβώς όλες τις επιμέρους λεπτομέρειες της «νέας τάξης πραγμάτων» το newsbeast.gr ξεκινάει την παρουσίαση ενός «οδηγού επιβίωσης», με χρήσιμες απαντήσεις που θα ανανεώνονται καθώς ανακύπτουν νέα προβλήματα στις συναλλαγές σας.

Με απλά λόγια το μέτρο

Στο εξής λοιπόν φορολογικά στοιχεία (αποδείξεις, τιμολόγια κ.α.), που εκδίδονται από επιτηδευματίες, για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες θα εξοφλούνται αποκλειστικά μέσω τράπεζας, με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες του αγοραστή ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή με επιταγές. Στο ποσό συνυπολογίζεται και ο ΦΠΑ.

Ποιες αγορές αφορά

Ως αξία συναλλαγής θεωρείται το συνολικό ποσό, συµπεριλαµβανοµένου του ΦΠΑ. Υποχρεωτικά µε τη χρήση κάρτας ή επιταγής θα γίνεται η καταβολή προκαταβολής ή δόσης για συναλλαγές άνω των 3.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το ποσό της κάθε δόσης. Το ίδιο ισχύει για την αγορά προϊόντος µε δάνειο, εφόσον το υπολειπόµενο ποσό υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ.

Σε περίπτωση πώλησης αγαθών (όπως αυτοκίνητα) µε ανταλλαγή - π.χ. μεταχειρισμένο Ι.Χ., δίνοντας το παλαιό του - η διαφορά της αξίας που προκύπτει από τον συμψηφισμό, εφόσον υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ, θα γίνεται επίσης µε κάρτα ή επιταγή.

Τα ίδια ισχύουν και για την επιστροφή ενός προϊόντος σε κατάστηµα, εφόσον µεταγενέστερα το αρχικό ποσό αγοράς συµψηφιστεί µε την επόµενη αγορά και το ύψος της ξεπερνά τα 3.000 ευρώ.

Τι θα γίνει με τις δόσεις;

Η αξία της αγοράς ή της υπηρεσίας θα φαίνεται ολόκληρη στην απόδειξη, αλλά ο πελάτης θα επιβαρύνεται τμηματικά, όπως ακριβώς γίνεται και σήμερα.

Για παράδειγμα αν κάποιος κάνει μια αγορά αξίας 5.000 ευρώ σε 18 άτοκες δόσεις, θα πάρει απόδειξη για ολόκληρο το ποσό και θα χρεώνεται κάθε μήνα με το ποσό των 278 ευρώ.

Και εάν δεν υπάρχει κάρτα;

Τώρα, στις περιπτώσεις όπου ο πελάτης δεν έχει ούτε πιστωτική η χρεωστική κάρτα, ούτε μπορεί να βγάλει επιταγή, τότε ο έμπορος ή ο επαγγελματίας θα είναι υποχρεωμένος να κόβει ένα παραστατικό το οποίο στη συνέχεια θα είναι επίσης υποχρεωμένος να το καταθέτει στην τράπεζα.

Αν οι τράπεζες είναι κλειστές;

Αν η συναλλαγή πραγματοποιηθεί ημέρα ή ώρα που οι τράπεζες είναι κλειστές, ο επιτηδευματίας-πωλητής εκδίδει απόδειξη είσπραξης μετρητών ή παραλαβής αξιογράφων (αναγράφει ποσό, τρόπο εξόφλησης, αιτιολογία είσπραξης και αύξοντα αριθμού παραστατικού) την οποία επιδίδει στον πελάτη-ιδιώτη.

Στη συνέχεια ο επιτηδευματίας καταθέτει το ποσό αυτό, κατά την έκδοση της απόδειξης ή το χρόνο εξόφλησης της συναλλαγματικής, εντός δύο εργάσιμων ημερών στην τράπεζα.