Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/3/11

ΤΟ ΕΞΠΡΕΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΝΥΧΤΙΟΥ ΖΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Άθλιες συνθήκες διαβίωσης και συνεχείς κακοποιήσεις κρατουμένων, ελλιπή παροχή υγειονομικής περίθαλψης και δραματική έλλειψη ιατρών. 
 
Αυτή είναι η εικόνα των τουρκικών φυλακών, σύμφωνα με την Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT)...


Η έκθεση αναφέρεται στα συμπεράσματα των κλιμακίων της CPΤ, που επισκέφθηκαν κέντρα κράτησης προσφύγων και φυλακές στην Τουρκία κατά την πέμπτη περιοδική τους εξέταση, στις 4-17 Ιουνίου 2009.

Σ' ό,τι αφορά την κατάσταση στις τουρκικές φυλακές, η Επιτροπή σημειώνει ότι εξακολουθούν να κακοποιούνται και να υφίστανται υπερβολική χρήση βίας όλοι οι προφυλακισμένοι.

Οι συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων είναι άθλιες, ιδιαίτερα στις φυλακές του Αγκρί και Εντιρνέ, όπου στεγάζονται σε ερειπωμένες φυλακές, με περιορισμένη πρόσβαση σε φως, με κακές συνθήκες υγιεινής και χωρίς δυνατότητα άσκησης σε υπαίθριους χώρους, υπογραμμίζει η CPT.

Όπως δε τονίζεται ιδιαίτερα, όταν οι τουρκικές αρχές κλήθηκαν να απαντήσουν σε συγκεκριμένη σύσταση της Επιτροπής για βελτίωση των συνθηκών, περιορίστηκαν να αποστείλουν εγκύκλιο στις κεντρικές και περιφερειακές μονάδες, με την οποία τονίζονταν η ανάγκη να αποφεύγεται η κακομεταχείριση και η υπερβολική χρήση βίας.

Σ' ό,τι αφορά την κατάσταση στα κέντρα κράτησης μεταναστών και προσφύγων, η Επιτροπή σημειώνει ότι, όλοι σχεδόν οι κρατούμενοι που βρίσκονται υπό κράτηση, δεν έχουν καμία νομική ή άλλη υποστήριξη.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις που δόθηκαν από την τουρκική κυβέρνηση, υπάρχουν σχέδια για την κατασκευή πολλών περιφερειακών επιχειρησιακών κέντρων κράτησης αλλοδαπών, που θα αντικαταστήσουν πολλά από τα ιδρύματα που χρησιμοποιούνται σήμερα, ενώ έκλεισε η μονάδα κράτησης ενηλίκων αλλοδαπών στην Αδριανούπολη.

Κάνοντας, τέλος, ιδιαίτερη μνεία στις συνθήκες κράτησης, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι πολλές από τις φυλακές που επισκέφθηκε ήταν υπερπλήρεις, ενώ δεν προσφέρονταν δυνατότητες για οργανωμένες δραστηριότητες στους κρατούμενους (όπως εργασία, εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση ή αθλητισμό).

Σοβαρές ανησυχίες επίσης εκφράζει η Επιτροπή για την ελλιπή παροχή υγειονομικής περίθαλψης στους κρατουμένους, ενώ τονίζει ιδιαίτερα την δραματική έλλειψη ιατρών στις τουρκικές φυλακές και τα κέντρα κράτησης.