Σελίδες

Thessaloniki video tour

20/12/24

10 πράγματα που συμβαίνουν όταν καταπιέζετε τα συναισθήματά σας…!!!

 


10 πράγματα που συμβαίνουν όταν καταπιέζετε τα συναισθήματά σας

Δεν είναι ασυνήθιστο οι άνθρωποι να κρύβουν τα συναισθήματά τους ώστε να φαίνονται ήρεμοι, ενώ δεν είναι. 

Αν και αυτό είναι κάτι φυσιολογικό, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον άνθρωπο όταν συμβαίνει έντονα και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες που έχουν γίνει, υπάρχουν 10 πράγματα που συμβαίνουν όταν καταπιέζετε τα συναισθήματά σας.

Υψηλή αρτηριακή πίεση
Η καταπίεση των συναισθημάτων μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική υγεία ενός ανθρώπου. Συγκεκριμένα, πολλοί άνθρωποι μπορούν να επιβεβαιώσουν το γεγονός ότι αυξάνεται ο καρδιακός ρυθμός και μαζί η αρτηριακή τους πίεση όταν θυμώνουν και δεν μπορούν να το εκφράσουν. Επομένως, αυτό το είδος του στρές δεν είναι καλό για το σώμα, την καρδιά και τον εγκέφαλο.

Αύξηση σωματικού βάρους
Πέρα από την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, μπορεί να υπάρξει και αύξηση του σωματικού βάρους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η καταπίεση των συναισθημάτων μπορεί να συμβαίνει σε καθημερινή βάση, στη δουλειά ή στο σπίτι. Ως εκ τούτου πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στην κατανάλωση διαφόρων ειδών φαγητών προκειμένου να αντλήσουν ευχαρίστηση από κάπου. 

Πολλές φορές δεν παίζει ρόλο η γεύση του φαγητού καθότι η συναισθηματική κατανάλωση τροφής αρκείται απλά στη διαδικασία της κατανάλωσης τροφής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους χωρίς καν να το αντιληφθούν. Οπότε είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πότε πρέπει να λέτε αυτά που αισθάνεστε.

Προβλήματα πέψης
Όταν οι άνθρωποι βρίσκονται υπό την πίεση γεγονότων που δεν μπορούν να αλλάξουν, μπορεί να προκύψουν διάφορα προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα πέψης, καθώς δεν γίνεται σωστή πέψη του φαγητού όταν ο άνθρωπος είναι στρεσσαρισμένος. 

Για παράδειγμα, κάποια από τα προβλήματα που βιώνουμε μπορεί να εκδηλωθούν με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, στομαχικές διαταραχές, ακόμα και δυσκοιλιότητα.

Βρουξισμός (τρίξιμο δοντιών)
Ένα άλλο πρόβλημα που συχνά οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν, εκτός αν κάποιος άλλος το αντιληφθεί και τους το αναφέρει, είναι το τρίξιμο των δοντιών. Όταν ένας άνθρωπος κρύβει τα συναισθήματά του και αυτά συσσωρεύονται μέσα του, αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με τρίξιμο των δοντιών. 

Συνήθως οι άνθρωποι που τρίζουν τα δόντια τους, προσπαθούν να μην εξωτερικεύσουν τον θυμό τους και την απογοήτευσή τους στο άτομο ή στα άτομα που τους δημιουργούν το πρόβλημα.

Εμφανίζονται ρυτίδες στο πρόσωπο
Οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να αποφύγουν την πρόωρη γήρανση, χρησιμοποιώντας αντιγηραντικές κρέμες προκειμένου να διατηρήσουν το δέρμα τους νεανικό και απαλό, χωρίς ρυτίδες. Ωστόσο, η γήρανση δεν είναι ο μοναδικός λόγος που εμφανίζονται ρυτίδες στο πρόσωπο. 

Οι ρυτίδες μπορεί να εμφανιστούν από την προσπάθεια κάποιου να κρύψει τις εκφράσεις του προσώπου του, που σχετίζονται με τα συναισθήματά του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εμφανίζονται πρόωρα ρυτίδες στο πρόσωπο.

Διαταραχές ύπνου
Ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα που προέρχεται από την καταπίεση συναισθημάτων είναι οι διαταραχές ύπνου. Στην πραγματικότητα, κάποιοι άνθρωποι μπορεί να μην μπορούν να κοιμηθούν καθόλου μέχρι να βρεθεί λύση για αυτό που τους απασχολεί.

Παρεμποδίζεται η λειτουργία του κροταφικού λοβού
Σημεία του σώματος όπως ο κροταφικό λοβός, επιτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες όπως η σταθεροποίηση των συναισθημάτων. Ωστόσο αυτό το σημείο του σώματος δεν μπορεί «να κάνει τη δουλεία του», όταν ο άνθρωπος καταπιέζει τα συναισθήματά του. 

Για αυτό θα ήταν προτιμότερο να μην παίρνουμε κάποια πράγματα προσωπικά ή αν νιώθουμε αδικημένοι ή προσβεβλημένοι να το εκφράσουμε όσο πιο ευγενικά μπορούμε.

Λαμβάνουμε λιγότερη ωκυτοκίνη
Η ωκυτοκίνη είναι μία ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του στρες στο σώμα. Θα ξέρει τι να κάνει όταν τα συναισθήματα εκφράζονται με φυσικό τρόπο. Όταν όμως τα αρνητικά συναισθήματα καταπιέζονται και δεν εξωτερικεύονται, παράγεται λιγότερη ωκυτοκίνη και μπορεί να δημιοργηθούν προβλήματα όπως η αύξηση του στρες.

Ψυχική κόπωση
Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι και ο εγκέφαλος μπορεί να κουραστεί, ειδικά όταν προσπαθεί να επεξεργαστεί πολλές πληροφορίες ταυτόχρονα. Ειδικά όταν ένας άνθρωπος καταπιέζει τα συναισθήματα του και προκύπτουν συνεχώς νέα προβλήμα ή υποχρεώσεις που ο εγκέφαλος θα πρέπει να επεξεραστεί.

Απώλεια μνήμης
Ο εγκέφαλος, σε μια προσπάθεια του ατόμου να απαλλαγεί από τις αρνητικές πληροφορίες, μπορεί να χάσει και κάποιες ωφέλιμες.