Σελίδες

Thessaloniki video tour

26/10/23

Νους υγιείς εν σώματι υγιή.Ελληνιστί – Καλλισθενική , Calisthenics…!!!

 


Νους υγιείς εν σώματι υγιή. Ελληνιστί, Calisthenics !
Υοga, zumba, pilates , capoeira , aerobics. Επιτυχημένες μέθοδοι εκγύμνασης ή κάτι το μοδάτο; Αυτό ας το κρίνουν όσοι μπαινοβγαίνουν στα γυμναστήρια και όσοι είναι ειδικοί. 

Εμείς μάθαμε πως αυτό που έλεγαν κάποτε οι αρχαίοι ημών πρόγονοι “Νους υγιείς εν σώματι υγιή” εφαρμόζεται πλέον στην πράξη στις μέρες μας μέσω της Καλλισθενικής αγωγής.

Η καλλισθενική αγωγή ή αν προτιμάτε στην μοντέρνα Ελληνική το Calisthenics δεν είναι τίποτε άλλο από το προπονητικό σύστημα των πολεμιστών και των αθλητών στην Αρχαία Ελλάδα. 

Με το σύστημα αυτό, σώμα και πνεύμα ήταν πάντα σε απόλυτη αρμονία. Με το σύστημα αυτό, οι πρόγονοί μας ήταν πάντα προετοιμασμένοι για τη μάχη ή τον αγώνα που θα έδιναν.

Στην σύγχονη εφαρμογή της, η καλλισθενική αγωγή αποτελείται από σειρά αναερόβιων ασκήσεων όπου το ίδιο το σώμα του εκγυμναζόμενου θα ασκεί αντίσταση με τη χρήση ελάχιστου εξοπλισμού ή και χωρίς αυτόν. 

Τι επιτυγχάνει κάποιος με αυτό τον τρόπο εκγύμνασης; 

Ενδυνάμωση των καδιακών μυών, αύξηση του μεταβολισμού και όπως και οι Αρχαίοι Έλληνες, ισορροπία και συντονισμό πνεύματος και σώματος.

Ακούγοντας κανείς τον όρο Calisthenics, το μυαλό του μπορεί να τον παραπέμψει στον Καλλισθένη των Αρχαίων Ελληνικών χρόνων αλλά δεν έχει καμία σχέση με τον γνωστό ρήτορα. 

Οι λέξεις κάλλος (ομορφιά) και σθένος (δύναμη) συνθέτουν την προσπάθεια που ξεκίνησε από τα gheto της Αμερικής και εξαπλώνεται σταδιακά παγκοσμίως.

Πάντως, αν είστε λάτρης της ιστορίας να αναφέρουμε πως σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, οι κατάσκοποι του Ξέρξη στο στρατόπεδο των Σπαρτιατών παρατηρούσαν πολεμιστές να γυμνάζουν το σώμα τους με περίεργες ρυθμικές και συγχρονισμένες κινήσεις. 

Αυτές οι κινήσεις οδήγησαν τους Πέρσες σε πανωλεθρία καθώς δεν τους είχαν πάρει στα σοβαρά γιατί νόμιζαν πως ήταν κάποιο είδους χορού.