Σελίδες

Thessaloniki video tour

12/9/21

Συγγνώμη ζητάνε οι δυνατοί, όχι οι εγωκεντρικοί

 Συγγνώμη ζητάνε οι δυνατοί, όχι οι εγωκεντρικοί

 

Μια συγγνώμη δεν είναι εύκολη. Είναι όμως λυτρωτική. Θέλει να αφήσεις τον εγωισμό σου στην άκρη και να δεις τα λάθη σου, να αναγνωρίσεις τον πόνο που προκάλεσες και να το μετανιώσεις ουσιαστικά. Η Ντόρα Μίνου, ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια (Ενηλίκων, Ζεύγους & Οικογένειας) γράφει για τη δύναμη της συγγνώμης, για τους ανθρώπους που δεν τους επιτρέπει ο εγωκεντρισμός να μετανιώσουν, αλλά και για εκείνους που σέβονται τον εαυτό τους και αναγνωρίζουν τα λάθη τους. 

Στην πορεία της ζωής μας, σε μία διαδρομή γεμάτη συλλογές από εμπειρίες, βιώματα, επιλογές, επαφές και αλληλεπιδράσεις με τους άλλους, είναι αδύνατον να βαδίζουμε αλάθητα και “καθώς πρέπει»” πάντα. Άλλωστε μέσα από τα λάθη μας θα οδηγηθούμε στην αυτοκριτική μας και την προσωπική ανάπτυξη, θα επιδιώξουμε προσωπικές αλλαγές, διαφορετικές επιλογές, θα έρθουμε σε επαφή με τον εαυτό μας, τα όρια, τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας.
Άραγε πόσο ειλικρινείς μπορούμε να είμαστε με τον εαυτό μας για να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας; Γιατί το πρόβλημα δεν είναι τόσο το αν κάνουμε λάθη -κανείς δεν είναι αλάθητος, αλλά κατά πόσο τα αναγνωρίζουμε και πόσω μάλλον κατά πόσο τα παραδεχόμαστε.

Και μετά; Μαθαίνουμε από αυτά; Ζητάμε συγγνώμη αν χρειαστεί; Ή παγιδευόμαστε στον εγωισμό και την απαξίωση της μετάνοιας γιατί θεωρούμε αδυναμία την παραδοχή και την ανάληψη της ευθύνης;
Πολλές φορές μπορεί να πούμε ή να προκαλέσουμε καταστάσεις που δίνουν πόνο και απογοήτευση στον άλλο, δημιουργούν τραύματα και συναισθηματικές δυσκολίες παρόλο που δεν έχουμε την πρόθεση να πληγώσουμε ή να βλάψουμε. Κι όμως, ακόμη και αν δεν έχουμε τέτοια πρόθεση, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το σφάλμα μας και να ζητήσουμε συγγνώμη αφενός ως μία προσπάθεια διευκόλυνσης και ανακούφισης αυτού που θίξαμε, και αφετέρου να αναλάβουμε την προσωπική ευθύνη των λόγων ή των πράξεών μας, που κατ’ επέκταση θα μας οδηγήσει σε προσωπική λύτρωση.

Η συγγνώμη έχει μεγάλη δύναμη, όταν δεν λέγεται για να ξεφύγουμε και να προσπεράσουμε καταστάσεις αλλά γιατί πραγματικά αναγνωρίζουμε ότι προκαλέσαμε πόνο, δυσκολία, ματαίωση, απογοήτευση, ντροπή ή γενικά φέραμε σε δύσκολη θέση κάποιον. Δεν είναι ενδειξη αδυναμίας και ανασφάλειας, δεν απειλείται το γόητρό μας και δεν υποτιμάται η αξιοπρέπεια και η προσωπικότητά μας. Αντίθετα, είναι μία ένδειξη αυτοεκτίμησης, σεβασμού, υπευθυνότητας και κατ’ επέκταση ωριμότητας. Είναι ένας τρόπος αυτοκριτικής που μας δίνει τη δυνατότητα να εστιάσουμε στις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, να καταλάβουμε ποιοι είμαστε, ποιοι θέλουμε να γίνουμε αλλά και το πώς θέλουμε να μας βλέπουν οι άλλοι. Αυτό μας οδηγεί διορθωτικά τόσο στη σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας όσο και στη σχέση που έχουμε ή θέλουμε να έχουμε με τους άλλους.

Ποια είναι τα κίνητρα για να ζητήσουμε συγγνώμη;
-Αποκατάσταση της σχέσης. Όταν μια σχέση έχει υποστεί ρήξη, μια πρόσκληση για επιδιόρθωση είναι σημαντική και ευπρόσδεκτη. Δεν είναι όλα ασπρο – μαύρο. Η αναγνώριση και η αποδοχή του λάθους δυναμώνει τις σχέσεις και βοηθά στην εξέλιξή τους.