“Οι καλλιεργημένοι άνθρωποι σέβονται την ανθρώπινη ατομικότητα και γι’ αυτό είναι πάντοτε συγκαταβατικοί, γελαστοί, ευγενικοί, υποχρεωτικοί.
“Οι καλλιεργημένοι άνθρωποι σέβονται την ανθρώπινη ατομικότητα και γι’ αυτό είναι πάντοτε συγκαταβατικοί, γελαστοί, ευγενικοί, υποχρεωτικοί.
Τι φέρνει την ευτυχία; Παραπλανητικό το ερώτημα, θα έλεγε ο Επίκουρος, γι' αυτό και αιώνια βασανιστικό. Αφού σημασία δεν έχει τι φέρνει την ευτυχία, αλλά τι είναι ευτυχία.
Ο λόγος που κοιμόμαστε, βρίσκεται πολύ πιο πέρα από την απλή αναπλήρωση των ενεργειακών μας επιπέδων, η οποία γίνεται κάθε 12 ώρες. Οι εγκέφαλοί μας αλλάζουν την κατάστασή τους όταν κοιμόμαστε, προκειμένου να καθαρίσουν τα τοξικά παραπροϊόντα της νευρικής δραστηριότητας που απομένουν κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Μόνο ένα δημιουργικό άτομο μπορεί να ξέρει τι σημαίνει ευδαιμονία. Ζωγραφίστε, παίξτε μουσική, γράψτε ποίηση, κάντε οτιδήποτε, όχι με κάποιο σκοπό, αλλά απλώς για τη χαρά που σας δίνει, για κανέναν άλλο λόγο. Αν μπορείτε, γράψτε ποίηση απλώς και μόνο για δική σας απόλαυση, ή για να τη μοιραστείτε με μερικούς φίλους· αν μπορείτε, φτιάξτε έναν όμορφο κήπο, απλώς και μόνο για τη χαρά της δημιουργίας, κι όποιος περνάει από μπροστά ίσως σταθεί για λίγο να ρίξει μια ματιά – αυτό είναι αρκετή ανταμοιβή.
Στο βιβλίο του «Λυκόφως των ειδώλων» ο Νίτσε αναφέρει τέσσερα μεγάλα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι. Είναι τα εξής:
Οι πληγές που δεν έκλεισαν ευθύνονται για όσους μαγικούς κόσμους μας παγιδεύτηκαν. Είναι όλες εκείνες οι εμπειρίες που απωθήσαμε στο υποσυνείδητο καθώς κουράγιο δεν βρήκαμε να τις κοιτάξουμε ευθεία στα μάτια, μια κομβική στιγμή του παρελθόντος που αισθανθήκαμε ανήμποροι και την ντροπή της την κουβαλάμε ακόμη στο σώμα και στην ψυχή.
Στη ζωή μας είναι γεγονός ότι περνάμε από διάφορες φάσεις.
Πότε είναι όμορφες και ευτυχισμένες και πότε είναι άσχημες και μελαγχολικές.
«Καταπώς έχουν να μας διδάξουν οι σοφοί και οι ποιητές, αλλά και καταπώς έχει να μας δείξει η προσωπική μας εμβίωση και εμπειρία, η δοκιμασία ζωής δηλαδή, δύο είναι οι ψηλότερες κορυφές της καταδρομικής πορείας του βίου μας. Η πείρα του έρωτα, και η πείρα του θανάτου.
Στους καιρούς μας, η μοναξιά θεωρείται απειλή, ήττα. Στο όνομα τούτου του τρόμου, αποφασίζονται και οι βαρύτεροι συμβιβασμοί. Συμβιβασμοί στη συντροφιά, στη δουλειά, στους φίλους, στις ιδεολογίες, στο γάμο.
Αν η συμπεριφορά κάποιου αλλάζει από την πλήρη αυτοπεποίθηση στην απόλυτη ανησυχία όταν μπαίνετε στο δωμάτιο, τότε μάλλον είναι η στιγμή να συνειδητοποιήσετε τι συμβαίνει. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όταν η νευρική συμπεριφορά συνδυάζεται με ένα κατά τα άλλα θετικό συναίσθημα, η εξήγηση είναι μία: Φταίει ο έρωτας.
Δεν είναι λίγες οι φορές που θα θεωρήσουμε ως ένοχο για τον αυξημένο αριθμό στη ζυγαριά την επιβράδυνση του μεταβολισμού μας και όχι το πιάτο με μακαρόνια που καταβροχθίσαμε, ούτε τα σουβλάκια που απολαύσαμε το προηγούμενο βράδυ με την παρέα μας.
Μωρέ, αφήστε με. Αφήστε με που σας λέω, καλά είμαι εγώ εδώ πέρα. Είναι ήσυχα -από αυτή την ησυχία την οποία έχω καιρό να αισθανθώ. Από αυτή την ησυχία που κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο πως την έχω ανάγκη, ίσως και περισσότερο από ποτέ.
Ποτέ μη θυσιάζετε τον εαυτό σας για κάποιον που δεν αναγνωρίζει την αξία σας. Αν κάποιος δεν μπορεί να δει πόσο σημαντικοί είστε, σας αγνοεί, σας εγκαταλείπει ή δεν σας σέβεται, μην τον ικετεύετε να σας προσέξει ή να σας αγαπήσει επειδή δεν θα είναι ποτέ πραγματική ή ειλικρινής η αγάπη του για σας.
Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα γράφει για την τελειομανία. Για τα όριά της, για τη θετική και την αρνητική πλευρά της…
Θέλετε να μάθετε εύκολα και γρήγορα μια καινούρια δεξιότητα; Τότε φροντίστε να κάνετε αρκετά διαλείμματα έτσι ώστε να δώσετε χώρο στον εγκέφαλο να αφομοιώσει αποτελεσματικά τις νέες πληροφορίες.
Ας μην τους ονομάσουμε. Τυχαίο ή όχι δεν έχει σημασία. Εξάλλου σε τέτοιες καταστάσεις το τι είναι αλήθεια και το τι δεν είναι ορίζεται δύσκολα. Αυτός ήταν το λεγόμενο bad news, ο τύπος που τρελαίνει και τις φίλες σου, ο τύπος που με το που τον αντικρίζεις πρώτη φορά ξέρεις πως θα μπλέξετε.
Ο ύπνος είναι για τους περισσότερους από εμάς η απόλυτη στιγμή ξεκούρασης – όταν το σώμα μας αλλά και το μυαλό μας αναπαύεται επί ώρες. Δεν πρόκειται όμως για μία απλή συνήθεια, αλλά για μία βασική λειτουργία του οργανισμού κατά την οποία συλλέγει… εφεδρείες και ρυθμίζει το ορμονικό (και όχι μόνον) σύστημα.
Ο ύπνος και οι διαταραχές του καθίστανται ολοένα και πιο σημαντικές στην κοινωνία που στερείται του ύπνου.Οι έρευνες δείχνουν ότι η στέρηση του ύπνου και οι διαταραχές ύπνου μπορεί να έχουν βαθιές μεταβολικές και καρδιαγγειακές επιπτώσεις. Αναδυόμενες έρευνες δείχνουν ότι ο ύπνος είναι εξίσου σημαντικός με τη διατροφή και την άσκηση στην υγεία μας
Ο Κομφούκιος ήταν Κινέζος διδάσκαλος και στοχαστής, η φιλοσοφία του οποίου άσκησε ισχυρή επίδραση στην καθημερινή ζωή και στον πολιτισμό της Κίνας εδώ και περισσότερα από δύο χιλιάδες χρόνια.
Κάνουμε υπομονή, βρίσκουμε δικαιολογίες, θυμίζουμε στον εαυτό μας τα «θετικά» της υπόθεσης…πιέζουμε, πιέζουμε, πιέζουμε…και ξαφνικά…ακούμε μια φωνή μέσα μας να φωνάζει«Φτάνει, δεν μπορώ άλλο!»
Όταν φέρνουμε στο μυαλό μας κάποιον εγωκεντρικό τύπο, συνήθως σκεφτόμαστε ένα επηρμένο, αλαζονικό, εγωπαθές άτομο που κοιτάζει υποτιμητικά όλους τους άλλους γύρω του. Ωστόσο είναι σίγουρο πως το «εγώ» μπορεί να εμφανιστεί σε όλα τα σχήματα και τα μεγέθη.
Η ελεγκτική συμπεριφορά δεν εκδηλώνεται πάντα με σωματική επιθετικότητα και ευθείες απαιτήσεις. Στην πραγματικότητα, αν κάποιος δεν ξέρει τι να προσέξει, είναι πιθανό να μην αντιληφθεί καν ότι ελέγχεται.
Κάποιοι από εμάς, βλέπουμε τους ανθρώπους με ισχυρή προσωπικότητα ως ανήμπορους να αποδώσουν σε ορισμένα πράγματα. Νομίζουμε ότι είναι κάποιοι οι οποίοι, κατά περιπτώσεις, είναι εγωιστές ή νοιάζονται μόνο για το δικό τους συμφέρον και δε δέχονται την οπτική, τις προτάσεις ή συμβουλές των άλλων.
Αν νιώθεις σύγχυση, δοκίμασε αυτόν το διαλογισμό και μετά άκουσε τι σου λέει η διαίσθησή σου. Θα σε σοκάρει πόσο γρήγορα αρχίζει και λειτουργεί. Αυτός ο διαλογισμός χρησιμοποιεί την αναπνοή σε 4 χρόνους για να ενεργοποιήσει την υπόφυση. Πρέπει να γίνει για 16 λεπτά για να ανοίξει τα τσάκρας.
Είχατε ποτέ αυτή την παρότρυνση ενώ απολαμβάνετε στιγμές μοναξιάς ή ενώ ήσασταν απορροφημένοι στην δουλειά, ότι πρέπει να δείτε κάποιον ή ακόμα είχατε αυτή τη σκέψη γι αυτόν και δεν μπορείτε να την βγάλετε από το μυαλό σας;
Αυτός που με προδίδει είναι και ο ίδιος θολωμένος τη στιγμή που διαπράττει την προδοσία. Είναι και εκείνος ένας άνθρωπος πλανημένος ο οποίος βιώνει εκείνη τη στιγμή ένα εσωτερικό μπέρδεμα, μία σύγχυση που τον έχει απομακρύνει από τον αληθινό του εαυτό.
Αν φανταστούμε την ερωτική-συντροφική σχέση σαν ένα πυρήνα με ζωή μέσα του και γύρω του και με έντονη και αδιάκοπη αλληλεπίδραση του μέσα με το γύρω, εύκολα θα διαπιστώσουμε ότι οι πιέσεις που δέχεται τόσο στο εσωτερικό όσο και απ? έξω αυξάνονται συνεχώς κι ο πυρήνας αυτός συμπιέζεται τρομερά.
Αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, στην προσπάθεια μας να αναλύσουμε το ρόλο που παίζει η πίστη κι οι πεποιθήσεις στην εκδήλωση των φαινομένων μέσα στη καθημερινότητα τότε οφείλουμε να είμαστε αυστηροί αλλά και περιεκτικοί, επειδή έχει γίνει πολύς θόρυβος αναφορικά με την υλοποίηση των σκέψεων-στόχων-επιθυμιών και πολλοί θεωρούν ότι αρκεί να κουνήσουμε το μικρό μας δακτυλάκι κι όλα θα μας φανερωθούν.
Λέγεται ότι η καλύτερη ευχή που μπορείς να κάνεις σε κάποιον είναι να έχει ηρεμία. Γιατί αν έχει γαλήνιο πνεύμα, όλα τα άλλα έρχονται. Η υγεία μας ουσιαστικά εξαρτάται από το πόσο ήρεμοι είμαστε. Και συνεπώς η καλή μας διάθεση και η όρεξή μας για οτιδήποτε συνδέεται επίσης με αυτό.
Είναι γραμμένη σε παπύρους, το ένα βρίσκεται σε Χριστιανική εκκλησία στο Ισραήλ και το πρωτότυπο στο Αφγανιστάν .
Ο Νίτσε μίλησε επανειλημμένα για τη σπουδαιότητα του χιούμορ, το οποίο έβλεπε σαν σανίδα σωτηρίας από τις πίκρες που μας φέρνει η ζωή. «Ο άνθρωπος σε όλο τον κόσμο υποφέρει τρομερά τόσο που αναγκάσθηκε να επινοήσει το γέλιο».
«Ανησυχείς περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε». Πόσες φορές έχετε ακούσει να σας το λένε αυτό; Αν ανήκετε στο μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων που εμφανίζει έντονο άγχος, το πιθανότερο είναι πως το ακούτε από όλους και πολύ συχνά.
H άποψη – ότι τα ψυχωτικά συμπτώματα είναι ανεξήγητα και παράλογα φαινόμενα – έχει γίνει κοινή στις σύγχρονες συζητήσεις για τη σχιζοφρένεια. Από αυτή την άποψη, δεν έχει νόημα να αναρωτιέται κανείς γιατί ένα συγκεκριμένο σύμπτωμα εμφανίζεται σε μια δεδομένη χρονική στιγμή – τα συμπτώματα είναι ανούσια φαινόμενα που προκύπτουν από την παθολογία του εγκεφάλου. Έτσι, το περιεχόμενο των ψευδαισθήσεων ή των παραληρητικών ιδεών – για παράδειγμα, το τι λέει μια ακουστική ψευδαίσθηση στον ασθενή – θεωρείται ψυχολογικά ασήμαντο – αυτό που έχει σημασία είναι η παρουσία των συμπτωμάτων.
Θέλοντας και μη, όλοι με κάποιο τρόπο, παρακολουθούμε τις ειδήσεις: εγκλήματα που σοκάρουν τον κόσμο, παγκόσμια ανθρωπιστική κρίση, πόλεμοι και συρράξεις. Η βιαιότητα υφίσταται τόσο σε επίπεδο κοινότητας, όσο και σε εκείνο της κοινωνίας.
Στη ζωή, υπάρχουν στιγμές που νομίζουμε πως είμαστε στα πρόθυρα μιας μεγάλης αλλαγής. Αλλά σε αυτές τις στιγμές, φοβόμαστε επίσης το τι θα συμβεί αν κάνουμε αυτή την αλλαγή. Οπότε τι κάνουμε; Πώς θα αποφασίσουμε αν θα κάνουμε την αλλαγή ή όχι;
Η Βρετανίδα επταθλήτρια Τζέσικα Ένις κάθεται αναπαυτικά στον καναπέ της και φαντάζεται με κάθε λεπτομέρεια την επικείμενη εμφάνισή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Δημιουργεί στο νου της ολόκληρη τη σκηνή: την είσοδό της στο στάδιο, τη στιγμή που ξεκινά να αγωνίζεται, την επίδοσή της, τα δευτερόλεπτα που ανεβαίνει στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου.
Οι άνθρωποι έχουν την τάση να προσαρμόζονται και να μιμούνται τις δραστηριότητες και τις συμπεριφορές των άλλων στην κοινωνική τους ομάδα, αλλά γιατί συμβαίνει αυτό; Έχετε αναρωτηθεί; Τα αποτελέσματα μιας ενδιαφέρουσας έρευνας μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ενσυναίσθηση και τα φαινόμενα συναισθηματικής και συμπεριφορικής μετάδοσης.