
Υπάρχει ένας μεγάλος όγκος βιβλιογραφίας που δείχνει ότι το στρες διαταράσσει τη μνήμη μας. Είτε πρόκειται για μαθηματικό τεστ, είτε για δημόσια ομιλία, τείνουμε να ξεχνάμε πράγματα, όταν είμαστε υπό πίεση. Αλλά μια ομάδα ερευνητών άρχισε να αναρωτιέται: είναι αυτά τα μνημονικά προβλήματα αναπόφευκτα; Ή μήπως υπάρχει κάποιος τρόπος να κάνουμε τη μνήμη μας ανθεκτική απέναντι στο στρες; Αφού παρατήρησαν ότι οι περισσότερες έρευνες δεν ασχολούνταν ιδιαίτερα με τις συγκεκριμένες στρατηγικές απομνημόνευσης που χρησιμοποιούσαν οι συμμετέχοντές τους, διεξήγαγαν ένα πείραμα για να διερευνήσουν περισσότερο το θέμα.
Στη συνέχεια, σε όλους παρουσιάστηκε μια συλλογή 30 φωτογραφιών. Γι’ άλλη μια φορά, η ομάδα ελέγχου ξαναμελέτησε τις 30 φωτογραφίες, ενώ η άλλη ομάδα ακολούθησε την πρακτική της ανάκλησης, τους ζητήθηκε να θυμηθούν όσες περισσότερες φωτογραφίες μπορούσαν. Ύστερα, η ομάδα επανεξέτασε τόσο τη λίστα των ουσιαστικών όσο και των φωτογραφιών, ενώ η ομάδα ανάκλησης προσπάθησε να θυμηθεί όσες περισσότερες λέξεις και εικόνες μπορούσε. Στο τέλος, μετά από έναν σύντομο περισπασμό, η ομάδα μελέτης επανεξέτασε και τα 60 αντικείμενα άλλη μία φορά και η ομάδα ανάκλησης αποπειράθηκε μια τελευταία φορά να θυμηθεί. Δηλαδή, η ομάδα μελέτης είχε τρεις ευκαιρίες μελέτης των αντικειμένων, ενώ η ομάδα ανάκλησης είχε 0 ευκαιρίες μελέτης.
24 ώρες μετά
Όταν οι συμμετέχοντες επέστρεψαν στο εργαστήριο, οι μισοί – 30 από την ομάδα μελέτης και 30 από την ομάδα ανάκλησης – τους ζητήθηκε να δώσουν μια ομιλία και να λύσουν προβλήματα μαθηματικών μπροστά από 2 κριτές και 3 άλλους συμμετέχοντες (ώστε να τους αγχώσουν και να αυξήσουν τα επίπεδα στρες τους). Για 5 λεπτά κατά τη διάρκεια αυτής της σρεσογόνας εργασίας, τους ζητήθηκε να ανακαλέσουν είτε τις λέξεις, είτε τις φωτογραφίες που είχαν μάθει την προηγούμενη μέρα. 20 λεπτά μετά – όταν η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες είχε φτάσει στα ύψη – τους ζητήθηκε να ανακαλέσουν.Το πιο εντυπωσιακό ήταν ότι οι συμμετέχοντες της ομάδας ανάκλησης που έκαναν το τεστ όντας στρεσαρισμένοι τα πήγαν καλύτερα ακόμα και από τους συμμετέχοντες της ομάδας μελέτης που έκαναν το τεστ χωρίς να είναι αγχωμένοι.