Σελίδες

Thessaloniki video tour

3/7/20

Το καλοκαίρι διαρκεί όσο εμείς θέλουμε

Το καλοκαίρι διαρκεί όσο εμείς θέλουμε

Η επιστροφή στη «βάση», στη καθημερινότητα, στη ρουτίνα, σε αυτό το «συνηθισμένο» που εκφράζουμε τόσο μελαγχολικά, συνήθως σηματοδοτεί και το τέλος του καλοκαιριού. Όποια κι αν ήταν η έκβαση αυτής της εποχής, ό,τι καλό ή όχι και τόσο ευχάριστο και να ζήσαμε, όλοι προσπαθούμε να διατηρήσουμε για λίγο ακόμη τη θέρμη του καλοκαιριού.

Αυτοί οι τρεις μήνες στη μέση του έτους – που σε χώρες της νότιας Μεσογείου όπως τη δική μας επεκτείνονται και λίγο παραπάνω – είναι οι πιο φωτεινοί από όλες τις απόψεις. Το καλοκαίρι, οι περισσότεροι το λατρεύουν γιατί συνοδεύεται από εμφανώς καλύτερη διάθεση. Σημαίνει ήλιο, ανάλαφρα ρούχα, χαρά, χαμόγελα, γέλια, μπάνια, δροσερά φαγητά και ποτά, παρέες, φίλους, ατελείωτες ώρες στο δρόμο που όμως δε μας ενοχλούν, ταξίδια, περιπέτειες και ένα σωρό νέους προορισμούς να ανακαλύψουμε και να γίνουμε τουρίστες όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και μέσα στη χώρα μας.
Το καλοκαίρι μας κάνει ευδιάθετους όχι γιατί φέρνει κάτι συγκεκριμένο αλλά γιατί βγάζει από μέσα μας όλα όσα τόσους μήνες καταπιέζουμε. Ελευθερώνει τους κάβους στη ψυχή μας και γινόμαστε οι ίδιοι ομορφότεροι γιατί προσμένουμε για κάτι, ανυπομονούμε για κάτι νέο κι ας μη μας είναι τόσο ξεκούραστο. Σίγουρα θα είναι διασκεδαστικό. Και με αυτό στο μυαλό, λάμπουμε μέσα κι έξω όσο κι ο ήλιος που μας καίει αυτές τις μέρες.
Αυτό προσπαθούμε να διατηρήσουμε στην επιστροφή. Όχι μόνο τις αναμνήσεις που δημιουργήσαμε, τις νέες εμπειρίες που αποκτήσαμε, τις φιλίες που εμβαθύναμε ή τις σχέσεις που θα θέλαμε να κρατήσουν για πάντα. Περισσότερο θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε το ίδιο αισιόδοξοι, ευδιάθετοι και χαμογελαστοί όπως είμαστε αυτή την εποχή. Δε θέλουμε να ξεθωριάσει η διάθεσή μας μαζί με το μαύρισμα, το τελευταίο απτό στοιχείο του φετινού καλοκαιριού.
Γυρνάμε συνήθως ξεκούραστοι, ανανεωμένοι και πιο χαλαροί, έτοιμοι για μια νέα σεζόν γεμάτη νέα σχέδια και καινούργιους στόχους. Μας χτυπάει όμως απότομα αυτή η ‘προσγείωση’, από την ηρεμία, τη γαλήνη, τον καθαρό αέρα της εξοχής, στη βαβούρα, τη φασαρία, το καυσαέριο της πόλης που συνοδεύεται με αρκετές φωνές και νεύρα που μας βάζουν και πάλι στη τσίτα.
Το πόσο αυτό θα μας επηρεάσει και θα μας καταβάλλει όμως, όπως και τόσα άλλα, στο χέρι μας είναι. Δεν πειράζει που η εποχή τελειώνει και έρχεται μια άλλη γιατί κάθε εποχή έχει τη χάρη της και τις ευκαιρίες για κάτι διαφορετικό, κάτι καινούργιο. Τα όνειρα και οι στόχοι που θέτουμε δεν έχουν εποχές ή χρονικά περιθώρια.
Αρκεί η δέσμευση μας να υλοποιήσουμε τις υποσχέσεις που δίνουμε πρωτίστως στον ίδιο μας τον εαυτό και η αποφασιστικότητα μας να κάνουμε αυτά τα σχέδια που μας έρχονται παρορμητικά στο μυαλό σε αυτούσιες πράξεις. Όπως πολλά πράγματα, το καλοκαίρι μας και μαζί η καλή μας διάθεση, διαρκεί όσο την κρατάμε εμείς ζωντανή. Με όση δύναμη και κουράγιο εμείς κρύβουμε μέσα μας για καλύτερα πράγματα.