
Γιατί μας δυσκολεύει τόσο πολύ η αλλαγή και το να απελευθερωθούμε από τις κακές συνήθειες; Αυτό συμβαίνει καθώς συνήθως όταν θέλουμε να διακόψουμε μια κακή συνήθεια, εστιάζουμε συνήθως στην ίδια την ανάγκη διακοπής της και όχι στην αντικατάστασή της από μια άλλη, υγιέστερη συνήθεια. Δυστυχώς επίσης ως κοινωνία, έχουμε την τάση να περιθωριοποιούμε όσους παλεύουν με τη διακοπή μιας κακής συνήθειας με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που πάσχουν να αποφεύγουν να ζητήσουν βοήθεια.
Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρεις τρόποι που θα μας βοηθήσουν να διακόψουμε μια κακή εθιστική συνήθεια και να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Και αυτό χωρίς να νιώθουμε ντροπή για τις αποτυχημένες μας προσπάθειες ή να επιβαρύνουμε το γενικότερο στίγμα που έχει αναπτυχθεί.
1. Συμπεριφοριστική ψυχολογία
Όταν σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και δρούμε σύμφωνα με συγκεκριμένο τρόπο για ένα χρονικό διάστημα, αυτό δεν μας γίνεται μόνο πρακτική συνήθεια αλλά επιδρά και στα συστήματα μνήμης του εγκεφάλου μας. Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να υιοθετήσουμε μια νέα συνήθεια με αυτό τον τρόπο και είναι ένας από τους πιο σημαντικούς και αποτελεσματικούς τρόπους για να το καταφέρουμε.Αυτή η τεχνική, βασισμένο στον Ivan Pavlov και τα γνωστά του πειράματα, μας μαθαίνει νέες συνήθειες μέσα από την τριβή μας με αυτές. Το πασίγνωστο πείραμα με τα σκυλιά μπορεί να ήταν τελείως αντιδεοντολογικό, αλλά η θεωρία η οποία αναδύθηκε μέσα από αυτό αποτελεί βασικό μας εργαλείο σε αυτή μας την προσπάθεια.
Συντελεστική μάθηση
Αυτή η τεχνική υποστηρίζει ότι όλα μπορούν να γίνουν σύμφωνα με θετική ή αρνητική ενίσχυση και αναπτύχθηκε από τον Αμερικανό ψυχολόγο B.F. Skinner ο οποίος μελέτησε τη συμπεριφορά των ποντικιών ανακαλύπτοντας ότι με θετική επιβράβευση ή αρνητική επίδραση, μπορούσε να τα εκπαιδεύσει.
Κοινωνική μάθηση
Ένας Αμερικανός ψυχολόγος ο Albert Bandura, πίστευε ότι οι άνθρωποι μαθαίνουν να συμπεριφέρονται παρατηρώντας και αντιγράφοντας συμπεριφορές των άλλων σύμφωνα με τον μιμητισμό.