Σελίδες

Thessaloniki video tour

15/2/20

4 βήματα για να κερδίσουμε σεβασμό στο εργασιακό μας περιβάλλον

4 βήματα για να κερδίσουμε σεβασμό στο εργασιακό μας περιβάλλον

Για να δείξετε ότι είστε ένα άτομο που αξίζει τον σεβασμό, θα πρέπει να δείξετε σιγουριά κατά την εφαρμογή των ακόλουθων βημάτων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικά όταν βρίσκεστε στην αρχή ή στη μέση της σταδιοδρομίας σας.

Πρώτον, φροντίστε να έχετε ένα γεμάτο πρόγραμμα. Οι περισσότερο πετυχημένοι άνθρωποι με επιρροή είναι πολυάσχολοι, καλά διαβασμένοι, εμπλέκονται σε αρκετά έργα, έχουν πολλές επαφές και πάντα χτίζουν το δίκτυο γνωριμιών τους. Ως ένα αξιόπιστο και αξιοσέβαστο άτομο, θα πρέπει σπανίως να αδρανείτε. Όταν βρείτε κάτι που σας παθιάζει, η συνεχής ενασχόληση με αυτό θα έρθει φυσικά.
Δεύτερον, δείξτε ότι είστε ένα πρόσωπο αξιόλογο, τοποθετώντας τον εαυτό σας σε σημαντικά περιβάλλοντα. Προσπαθήστε να παρευρίσκεστε σε σωστά επιλεγμένες και αξιόλογες κοινωνικές και επαγγελματικές εκδηλώσεις. Όσοι γνωρίζουν πώς να αναπτύσσουν εύκολα διαπροσωπικές επαφές απολαμβάνουν με φυσικό τρόπο την παρέα των άλλων.
Τους αρέσει τόσο να βλέπουν κόσμο όσο και να τους βλέπουν. Τους αρέσει να δικτυώνονται. Θέλουν να είναι μέσα στα πράγματα. Ένα είναι βέβαιο: δεν θα αναπτύξετε διαπροσωπικές επαφές εάν είστε απομονωμένοι. Φροντίστε, λοιπόν, να κοινωνικοποιηθείτε εντός της επαγγελματικής σας κοινότητας.
Τρίτον, προσπαθήστε να συγχρωτίζεστε με επιτυχημένα άτομα κύρους. Δείξτε ειλικρινές ενδιαφέρον για το άτομό τους, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, και μάθετε όσο περισσότερα μπορείτε από αυτούς. Αυτό θα σας βοηθήσει να φτάσετε στο επόμενο επίπεδο καθώς και να κάνετε καλή εντύπωση. Οι γνωριμίες σας λένε πολλά για το ποιόν σας.
Όταν μάθετε να αναπτύσσετε διαπροσωπικές επαφές με επιτυχημένους ανθρώπους, θα εκπλαγείτε από το πόσοι θα επιδιώκουν να σας γνωρίσουν. Στη συνέχεια σκεφτείτε προσεκτικά τον χώρο εργασίας σας και την εικόνα του. Είναι σημαντικό να έχετε ένα καθαρό γραφείο, όχι μόνο για να φαίνεται ωραίο, αλλά και γιατί θα σας βοηθήσει να εργαστείτε πιο αποτελεσματικά.
Όσον αφορά την επίπλωση και τα αξεσουάρ, ακολουθήστε λιτή αισθητική. Στην πραγματικότητα, μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι λόγω των σημερινών τεχνολογιών επικοινωνίας η σημασία ενός γραφείου έχει μειωθεί δραστικά. Ο Τομ Πίτερς, ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς επιχειρηματικών βιβλίων τα τελευταία πενήντα χρόνια, συμβουλεύει τους μάνατζερ να περνούν όσο λιγότερο χρόνο γίνεται στο γραφείο τους.
Τονίζει μάλιστα ότι ο καλύτερος τρόπος δημιουργίας επαφών είναι να κυκλοφορεί κανείς και να συνομιλεί με τον κόσμο. Αναρωτηθείτε ποια είναι η πιο δυναμική στάση που μπορείτε να υιοθετήσετε σε σχέση με το γραφείο σας.
Όπως βλέπετε, υπάρχουν πολλά που πρέπει να γνωρίζουμε ως προς την ανάπτυξη διαπροσωπικών επαφών. Ορισμένοι άνθρωποι διαθέτουν αυτό το ταλέντο από τη φύση τους, άλλοι το μαθαίνουν μέσα από προσπάθειες και λάθη. Κάποιοι μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να κατακτήσουν αυτή τη δεξιότητα.
Ως δυναμικό άτομο με αυτοπεποίθηση, βέβαια, δεν θέλετε να περιμένετε πολύ. Στο επόμενο κεφάλαιο θα μελετήσουμε ορισμένες ασκήσεις που μπορούν να βελτιώσουν τις δεξιότητες ανάπτυξης σχέσεων στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Βήματα δράσης

1. Ιδανικά, οι λέξεις που θα πρέπει να περιγράφουν τις επαγγελματικές σας σχέσεις είναι «αμοιβαία συμπάθεια και εμπιστοσύνη». Φτιάξτε μια λίστα όλων των σημαντικών σχέσεων στην επαγγελματική σας ζωή. Ποιες εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία; Κυρίως, ποιες δεν εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία; Ποια βήματα μπορείτε να κάνετε για να αλλάξετε αυτές τις σχέσεις με στόχο την καλύτερη επικοινωνία και κατανόηση;
2. Πόσο αποτελεσματικά μιλάτε για τα προσωπικά σας επιτεύγματα; Έχετε την τάση να διστάζετε να μιλήσετε ανοιχτά για τον εαυτό σας; Έχετε την τάση να υπερβάλλετε για τα επιτεύγματά σας; Δοκιμάστε τον εαυτό σας ζητώντας από έναν φίλο να σας ακούσει ενώ μιλάτε για όσα είστε περισσότερο περήφανοι. Στη συνέχεια ζητήστε του να σας κάνει ειλικρινή σχόλια. Ρωτήστε αν ήσαστε πολύ ντροπαλοί ή πολύ φλύαροι. Ρωτήστε τον πώς θα μπορούσατε να βελτιώσετε αυτή τη δεξιότητα. Συνεχίστε να εξασκείστε στην καταγραφή των επιτευγμάτων σας με αυτοπεποίθηση και σιγουριά.
3. Πολλοί άνθρωποι δεν αισθάνονται άνετα με τη σιωπή. Εσείς; Εάν ναι, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε μια συζήτηση, προσέξτε τις σιωπηρές στιγμές. Προσπαθήστε να διατηρήσετε τη σιωπή και να αισθανθείτε άνετα μέσα σε αυτή. Επαναλάβετε συχνά αυτή την άσκηση μέχρι να διαπιστώσετε ότι αισθάνεστε πιο άνετα. Σημειώστε όλες σας τις σκέψεις καθώς κάνετε αυτή την άσκηση.
4. Τα τέσσερα βήματα για να κερδίσετε σεβασμό στον κόσμο των επιχειρήσεων είναι:
1. Να είστε πολυάσχολος. Να τοποθετείτε τον εαυτό σας σε σημαντικά περιβάλλοντα.
3. Να περνάτε χρόνο με επιτυχημένους και ευυπόληπτους ανθρώπους.
4. Να έχετε ένα καθαρό γραφείο. Ακολουθείτε τα τέσσερα παραπάνω βήματα; Τι πρέπει να βελτιώσετε; Πότε και πώς μπορείτε να αρχίσετε να βελτιώνετε αυτόν τον τομέα της ζωής σας; Καταρτίστε ένα σχέδιο δράσης.
5. Ο σεβασμός είναι το κλειδί. Φτιάξτε μια λίστα όλων των γνωρισμάτων που σέβεστε περισσότερο στον εαυτό σας. Στη συνέχεια κάντε μια λίστα όσων χρειάζεται να βελτιώσετε και αναπτύξτε ένα σχέδιο δράσης. Τώρα σκεφτείτε κάποιον που δυσκολεύεστε να σεβαστείτε. Αφιερώστε χρόνο στο να καταγράψετε μια λίστα των γνωρισμάτων του τα οποία σέβεστε. Στη συνέχεια επικεντρωθείτε στα γνωρίσματα αυτά και σημειώστε τις αλλαγές στη δική σας συμπεριφορά απέναντί του.