Σελίδες

Thessaloniki video tour

6/11/19

Τώρα και… επιθεωρητές – ρομπότ για την επισκευή των αιολικών πάρκων.



Ερευνητές από τη Σκωτία δημιούργησαν νέα, εντελώς αυτόνομα ρομπότ τα οποία μπορούν να ελέγχουν τυχόν καταστροφές στα αιολικά πάρκα.

Τα ρομπότ αυτά που είναι σε μορφή drones (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) δημιουργήθηκαν από την ORCA (Offshore Robotic Certification of Assets hub) και μπορούν να περπατήσουν, να οδηγήσουν, να πετάξουν ακόμα και να σκεφτούν για τον εαυτό τους.
Το εγχείρημα αυτό χρηματοδοτήθηκε από την ίδια την ORCA, καθώς είναι το μεγαλύτερο ακαδημαϊκό κέντρο του είδους του και διευθύνεται από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το Πανεπιστήμιο Heriot-Watt. Συνεργάτες ήταν επίσης 30 επιχειρηματίες, το Πανεπιστήμιο Imperial του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και αυτό του Λίβερπουλ.
Η καινοτομία του συγκεκριμένου ρομπότ-drone έγκειται στο ότι μπορεί να προσγειωθεί σε κάθετες επιφάνειες και διαθέτει ένα ρομποτικό χέρι. Και επειδή είναι αυτόνομο, δεν θα χρειάζεται να βρίσκεται κάποιος στην ξηρά με τηλεχειριστήριο.
Αυτό το ρομπότ βάζει τέλος στις επικίνδυνες αποστολές των ανθρώπων οι οποίοι φορώντας ειδικά καπέλα και στολές αιωρούνται πάνω από μια τουρμπίνα και από μια τρικυμισμένη θάλασσα.Το ρομπότ αυτό έχει παραχθεί από την εταιρεία «ANYbotics» και είναι ήδη στην αγορά
Ο ερευνητής Ντέιβιν Λέιν, από το Πανεπιστήμιο Hariot-Watt, τονίζει ότι η δημιουργία αυτού του ρομπότ παρουσιάζει νέες ευκαιρίες στον τομέα της ενέργειας.
«Πολλές από τις υπεράκτιες πλατφόρμες στις οποίες εργαζόμαστε είναι πολύ μικρές, οι χώροι είναι πολύ περιορισμένοι και τα τροχοφόρα ρομπότ δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν ολόκληρη την πλατφόρμα» εξηγεί ο ίδιος και προσθέτει ότι τα ρομπότ που έχουν πόδια και μπορούν να περπατήσουν μπορούν να πάνε σε μέρη της υπεράκτιας πλατφόρμας που τα ρομπότ που υπήρχαν μέχρι σήμερα δε θα μπορούσαν να πάνε.
Οι συνεργάτες της ORCA αναπτύσσουν επίσης ρομπότ που μπορούν να κυλούν σε τροχούς, να επιπλέουν στο νερό ή να βυθίζονται κάτω από την επιφάνεια του.
Οι ερευνητές του Heriot-Watt ήταν πρωτοπόροι στην ανάπτυξη υποβρυχίων που μπορούν να επιθεωρήσουν, να επιδιορθώσουν και να βοηθήσουν στην αποξήρανση των υπεράκτιων δομών.
Αλλά η πρωτοπορία της ORCA έγκειται στην ανάπτυξη ρομπότ που δεν ελέγχονται αλλά είναι αυτόνομα και λαμβάνουν αποφάσεις για τον εαυτό τους
Με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία ρομπότ που μπορούν να μάθουν τη δουλειά, μπορεί να γίνουν επισκευές και επιθεωρήσεις σε μέρη που δεν φτάνουν τα ραδιοσήματα και δεν εκτείνονται τα καλώδια ελέγχου.Βέβαια, υπάρχει ακόμα ένας βαθμός ανθρώπινης επιτήρησης
Η Έλεν Χάστι, καθηγήτρια ηλεκτρονικών υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Heriot-Watt και μια από τις επικεφαλής τεχνικούς της ORCA, μιλά για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ ανθρώπων και μηχανών.
«Έχουν ένα αυτόνομο στοιχείο, που σημαίνει ότι αισθάνονται το περιβάλλον και μπορούν να πάρουν κάποιες αποφάσεις από μόνα τους», λέει για τα ρομπότ.
Η βιομηχανία υπεράκτιων πλατφορμών βρίσκεται υπό συνεχή πίεση για να καταστεί πιο αποτελεσματική. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απολύσεις αφού θα υπάρχει μειωμένη ανάγκη ανθρώπινου δυναμικού.
Ο Λέειν υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις.
«Τα ρομπότ θα κάνουν τις εργασίες στις πλατφόρμες, αλλά θα υπάρχουν ακόμα πολλοί άνθρωποι πίσω στην ξηρά που θα επεξεργάζονται τα δεδομένα και θα δουλεύουν πάνω στα ρομπότ. Αυτά δεν επιδιορθώνονται μόνα τους», τονίζει ο ίδιος.
Πηγή: BBC.