Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/8/19

30 Αυγούστου 2019 – Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων: Ημέρα μνήμης και δέσμευσης!



Πίσω από κάθε άνθρωπο που αγνοείται βρίσκεται μια οικογένεια που αγωνιά. Ο Ερυθρός Σταυρός δεσμεύεται να είναι «παρών» με όλες του τις δυνάμεις για να τη βοηθήσει να βρει απαντήσεις και να τη στηρίξει όσο υπάρχει ανάγκη!

GΓια τον Ερυθρό Σταυρό, η Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων, δεν αποτελεί απλά μια ημέρα μνήμης, αλλά και μια σημαντική αφορμή για να υπενθυμίσει στη διεθνή κοινότητα τις υποχρεώσεις της απέναντι στις οικογένειες και στο Δικαίωμά τους να γνωρίζουν την τύχη των μελών τους, να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους συγγενείς των αγνοουμένων και να επαναλάβει την υπόσχεσή του να μη σταματήσει να ψάχνει απαντήσεις και να στηρίζει τις οικογένειες όσο αναζητούν τους αγαπημένους τους.
Μόνο το 2018, ο Ερυθρός Σταυρός κατέγραψε παγκοσμίως 139.000 αγνοούμενους, ανάμεσα τους πολλές γυναίκες και παιδιά.
Τα στοιχεία του Ερυθρού Σταυρού αναφέρονται μόνο στους αγνοούμενους που έχουν δηλωθεί σε αυτόν από τους συγγενείς τους και επομένως, απηχούν μόνο ένα πολύ μικρό μέρος της παγκόσμιας τραγωδίας των αγνοουμένων. Ωστόσο αυτά αρκούν, για να καταδείξουν πως την τελευταία τριετία ο ρυθμός αύξησης των εξαφανίσεων έχει διπλασιαστεί! Και ενώ στο μεγαλύτερο μέρος τους οι αγνοούμενοι προέρχονται από περιοχές όπου μαίνονται ο πόλεμος και οι αναταραχές, όπως η Συρία και το Αφγανιστάν, παραμένουν εκκρεμείς οι απαντήσεις για εκείνους που εξαφανίστηκαν εξαιτίας παλαιότερων γεγονότων, όπως οι πόλεμοι στα Δυτικά Βαλκάνια ή στο Λίβανο, αφήνοντας χιλιάδες οικογένειες βυθισμένες στην ατέρμονη αγωνία.
Παρά τις συστηματικές του προσπάθειες σε ολόκληρο τον κόσμο, το 2018, ο Ερυθρός Σταυρός κατάφερε να διευκρινίσει την τύχη μόνο 7.000 ανθρώπων, γεγονός που υπογραμμίζει την υποχρέωση διεύρυνσης των υποστηρικτικών υπηρεσιών προς τις οικογένειες των αγνοουμένων.
Αντίστοιχα, τα 1.2 εκατομμύρια οικογενειακά μηνύματα και τηλεφωνήματα, που ανταλλάχθηκαν μέσω του Ερυθρού Σταυρού παγκοσμίως, αποδεικνύουν πως η ανάγκη αποκατάστασης και διατήρησης της επικοινωνίας είναι ιδιαίτερα επιτακτική.
Οι Εθνικοί Σύλλογοι Ερυθρού Σταυρού της Ευρώπης εξάλλου, μεταξύ αυτών και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, βρίσκονται εδώ και χρόνια αντιμέτωποι με τις συνέπειες της διεθνούς μετανάστευσης και προσφυγιάς.
Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των αιτημάτων αναζήτησης που δέχεται η Διεύθυνση Αναζητήσεων του Ε.Ε.Σ. έχει πολλαπλασιαστεί, φθάνοντας τα 30-40 αιτήματα το μήνα.
Μόνο το 2018:
  • 427 άνθρωποι, από τους οποίους οι 117 ανήλικοι απευθύνθηκαν στον Ε.Ε.Σ. αναζητώντας συνολικά 1.075 συγγενείς τους.
  • Η Διεύθυνση Αναζητήσεων διευκρίνισε την τύχη 145 ατόμων, αλλοδαπών και Ελλήνων
  • Με τη βοήθεια των εθελοντών της, προσέφερε 1.533 3’ τηλεφωνήματα σε μετανάστες, το 75% από αυτά σε ασυνόδευτους ανήλικους.
Σημαντικό μέρος των προσπαθειών του Ερυθρού Σταυρού παγκοσμίως, αποτελούν η πρόληψη και ενημέρωση, ενώ έχουν επιστρατευτεί και οι νέες τεχνολογίες για τη διευκρίνιση της τύχης των αγνοουμένων. Στο πολύτιμο διαδικτυακό εργαλείο Trace the Face, έως και το τέλος του 2018, είχαν αναρτηθεί συνολικά
4.500 φωτογραφίες ανθρώπων που αναζητούν τους συγγενείς τους,
βοηθώντας τελικά στον εντοπισμό 161 αγνοουμένων.
Η αναζήτηση είναι μια επίπονη μακροχρόνια διαδικασία και τα ποσοστά ανεύρεσης αγνοουμένων παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα, οι συνθήκες της διεθνούς μετακίνησης, δεν επιτρέπουν να γνωρίζουμε πόσοι έχουν εξαφανιστεί πραγματικά και πόσοι παραμένουν στα αζήτητα, καθώς συχνά οι δικοί τους δεν γνωρίζουν πού να απευθυνθούν και πώς να τους αναζητήσουν.
Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Εξαφανισμένων, ο Ερυθρός Σταυρός καλεί όλους να συμβάλουν, ώστε έστω και ένας άνθρωπος να μάθει τι απέγιναν οι δικοί του και να επικοινωνήσει μαζί τους, απλά και μόνο διαδίδοντας τις υπηρεσίες Αποκατάστασης Οικογενειακών Δεσμών (Restoring Family LinksRFL).
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Διεθνές Δίκτυο RFL και τις Αναζητήσεις του Ερυθρού Σταυρού μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.familylinks.icrc.org ή να επικοινωνήσετε με τη Διεύθυνση Αναζητήσεων του Ε.Ε.Σ.