Η μελέτη αυτή βασίστηκε στις ομοιότητες που βρέθηκαν στους παράγοντες των φρούτων και των λαχανικών και στα υπάρχοντα αντικαρκινικά φάρμακα. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή που τους δίνουν το χαρακτηριστικό τους χρώμα. Τα αντιοξειδωτικά αυτά ενδέχεται να βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου καταστέλλοντας τις φλεγμονές, ελέγχοντας την κυτταρική αναπαραγωγή, ακόμη και προκαλώντας τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων.
- Πορτοκάλια
- Σταφύλια
- Καρότα
- Λάχανο
- Σέλινο
- Κόλιανδρος
- Άνηθος
«Το φαγητό αποτελεί τον πιο τροποποιήσιμο παράγοντα για την υγεία ενός ατόμου. Αυτή η στρατηγική μηχανικής μάθησης όπως περιγράφεται εδώ είναι το πρώτο βήμα για την κατανόηση του ενδεχόμενου ρόλου «έξυπνων» διατροφικών προγραμμάτων για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου».
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα προσαρμοστούν και με τις διατροφικές ανάγκες άλλων πολυπαραγοντικών νόσων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.
«Ελπίζουμε πως αυτή η πρώτη λίστα των τροφών που νικούν τον καρκίνο θα αποτελέσουν στυλοβάτη στην έρευνα για τη γαστρονομική ιατρική. Πρέπει να βοηθήσει στη δημιουργία προσωποποιημένων διατροφικών συνηθειών που θα παρέχουν τροφές που είναι θρεπτικές και λειτουργούν θεραπευτικά για τον πληθυσμό», γράφουν στη δημοσίευση οι ερευνητές.
Προσθέτουν ωστόσο πως απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να αποκαλύψει πόσες από αυτές τις υπερτροφές θα πρέπει να τρώμε όπως επίσης και πώς θα πρέπει να φυλάσσονται, να επεξεργάζονται και να μαγειρεύονται.
(φώτο: Pexels-πηγή: ygeiamou.gr)