Σελίδες

Thessaloniki video tour

29/7/19

Πώς να αποφύγετε την έκθεση σε ορμονικές ουσίες


Οι χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές είναι παρόμοιες σε δομή με τις φυσικές ορμόνες
όπως, η γυναικεία ορμόνη οιστρογόνο, η ανδρική ορμόνη ανδρογόνο και ο θυρεοειδής, που τις επιτρέπουν να παρεμβαίνουν στην ανάπτυξη, την αναπαραγωγή, τη νευρολογική λειτουργία, το μεταβολισμό, τον κορεσμό, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, και πολλά άλλα.
Για παράδειγμα, μπορεί να μπλοκάρουν ορισμένα ορμονικά σήματα, να αλλάζουν τα επίπεδα ορμονών, ή να αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι φυσικές ορμόνες ταξιδεύουν μέσα στο σώμα σας.
Όπως αναφέρεται σε έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO) που δημοσιεύτηκε το 2012, οι επιπτώσεις των EDC στα ορμονικά συστήματα μπορεί να οδηγήσουν σε παχυσαρκία, στειρότητα ή μειωμένη γονιμότητα, δυσκολίες μάθησης και μνήμης, διαβήτη τύπου 2 ή καρδιαγγειακή νόσο, καρκίνο στις γυναίκες, προβλήματα προστάτη στους άνδρες, επιδράσεις του νευροενδοκρινικού συστήματος, καθώς και μια ποικιλία άλλων ασθενειών.
Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων υποφέρει από έλλειψη προσοχής, πνευματική αναπηρία, αυτισμό, παχυσαρκία, διαβήτη, στειρότητα και η θνησιμότητα σχετίζεται με μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης .
Σύμφωνα με το παγκόσμιο Δίκτυο Υγείας, εκτιμάται ότι στην αγορά υπάρχουν περίπου 1.000 ανθρωπογενείς χημικές ουσίες με ιδιότητες ενδοκρινικής διαταραχής.
Ακολουθούν 10 κοινά προϊόντα και μερικές συμβουλές αποφυγής τους:
** Προϊόντα προσωπικής φροντίδας – Τα σαμπουάν, μαλακτικά, προϊόντα ενυδάτωσης, καλλυντικά και άλλα προϊόντα προσωπικής φροντίδας τα οποία περιέχουν συχνά EDC φθαλικών ενώσεων,σχετίζονται με τον καρκίνο των όρχεων, παραμορφώσεις των γεννητικών οργάνων, χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων και στειρότητα σε πολλά είδη ζώων. Ένα άλλο είδος EDC, που βρέθηκε σε αυτή την κατηγορία είναι το triclosan, το οποίο βρίσκεται σε πολλά προϊόντα που διαθέτουν αντιβακτηριακές ιδιότητες.
Προτιμήστε πιστοποιημένα προϊόντα βιολογικής ή, οικιακής και προσωπικής φροντίδας. Μπορείτε να μειώσετε τον αριθμό των προϊόντων προσωπικής φροντίδας που χρησιμοποιείτε καθημερινά. Αποφύγετε αντισηπτικά σαπούνια, τα μαντηλάκια χλωρίου και τα συμπυκνωμένα υγρά απολυμαντικά. Το μόνο που χρειάζεστε για να καθαρίσετε τα χέρια σας είναι ζεστό νερό και ένα ήπιο πράσινο σαπούνι χρησιμοποιώντας την κατάλληλη τεχνική πλύσης χεριών.
** Πόσιμο νερό – Το πόσιμο νερό μπορεί να μολυνθεί με ατραζίνη, γλυφωζάτη, αρσενικό, υπερχλωρικό ή / και χημικά επιβραδυντικά πυρκαγιάς, τα οποία μπορεί να διαταράξουν το ενδοκρινικό σας σύστημα.
Χρησιμοποιήστε σύστημα φιλτραρίσματος νερού καλής ποιότητας, τόσο στη βρύση όσο και στο ντους / το μπάνιο σας.
** Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα και οι συσκευασίες τροφίμων – Αυτές είναι κοινές πηγές BPA και παρόμοιων EDC όπως το BPS ή άλλα τοξικά υποκατάστατα όπως το PVC. Σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Υγείας, το 38% των κονσερβοποιημένων τροφίμων εξακολουθεί να περιέχει BPA.
Προτιμήστε την αγορά τροφίμων σε γυάλινα βάζα και όχι σε πλαστικά ή κονσέρβες. Αποφύγετε τα τροποποιημένα συνθετικά προϊόντα CAFO, κρέατος πουλερικών και γαλακτοκομικών προϊόντων. Τα φυτοφάρμακα, τα ζιζανιοκτόνα και τα βιομηχανικά τυποποιημένα καλλιεργημένα φρούτα και λαχανικά μπορούν να καλύπτονται με EDC. Τα ζώα που εκτρέφονται με ζωοτροφές (CAFOs) περιέχουν συνήθως αντιβιοτικά, ορμόνες και άλλα βιομηχανικά χημικά που μπορεί να διαταράξουν το ενδοκρινικό σας σύστημα.
** Προτιμήστε τα βιολογικά προϊόντα και ελέγξτε το κρέας και το γάλα που πίνετε για να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση σε εντομοκτόνα που διαταράσσουν τα φυτοφάρμακα, τα ζιζανιοκτόνα και τα κτηνιατρικά φάρμακα. Επίσης, να πλένετε όλα τα προϊόντα πολύ καλά πριν τα καταναλώσετε, ακόμα κι αν είναι βιολογικά. Τα βιολογικά τρόφιμα έχουν 30% μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης από φυτοφάρμακα, αλλά δεν είναι απολύτως εφικτό να διασφαλιστεί ότι τα βιολογικά προϊόντα δεν έχουν φυτοφάρμακα, καθώς πολλές φορές βρίσκονται σε παρακείμενα χωράφια που χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα .
Οι έρευνες δείχνουν ότι τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα μήλα απομακρύνονται με αποτελεσματικό τρόπο χρησιμοποιώντας 1% σόδα και νερό. Χρησιμοποιήσετε 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα σε 2 φλιτζάνια νερό για να καθαρίσετε φυσικά τα φρούτα και λαχανικά σας σας και να αφαιρέσετε τα εντομοκτόνα.
** Ψάρια υψηλού υδραργύρου – Τα ψάρια που έχουν μολυνθεί με υψηλά επίπεδα υδραργύρου και άλλων βαρέων μετάλλων είναι προβληματικά, επειδή τέτοια μέταλλα διαταράσσουν επίσης την ορμονική ισορροπία. Ο καρχαρίας, ο ξιφίας, το λαβράκι και ο τόνος είναι από τους χειρότερους παραβάτες.
Τόσο η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος όσο και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. έχουν τοποθετήσει κονσερβοποιημένο τόνο στις λίστες «επιλογών για αποφυγή» στις εγκύους και μικρά παιδιά λόγω των υψηλών επιπέδων υδραργύρου. Τα εκτρεφόμενα ψάρια ιχθυοτροφείου (το «CAFOS της θάλασσας») τείνουν επίσης να έχουν τους υψηλότερους ρύπους και είναι καλύτερα να αποφεύγονται. Ο σολομός για παράδειγμα είναι από τα χειρότερα, γι ‘αυτό είναι καλό να αποφεύγεται.
Μερικές από τις ασφαλέστερες και πιο υγιεινές επιλογές σας περιλαμβάνουν μικρότερα ψάρια όπως σαρδέλες, αντσούγιες, σκουμπρί και ρέγκα.
** Μαγειρικά σκεύη – Τα πλαστικά δοχεία και οι φιάλες μπορεί να περιέχουν BPA ή άλλα πλαστικά χημικά που διαταράσσουν την ενδοκρινική λειτουργία και μπορούν να διεισδύσουν στο φαγητό σας, ειδικά εάν το πλαστικό θερμαίνεται. Οι πολυ- υπερφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS) υδατοαπωθητικών που χρησιμοποιούνται για επιφάνειες ανθεκτικές στους λεκέδες, είναι επίσης ανθεκτικές και εξαιρετικά τοξικές, τόσο για το σώμα σας όσο και στο περιβάλλον.
Όταν θερμαίνονται τα αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη απελευθερώνουν υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA), το οποίο έχει συνδεθεί με ασθένεια του θυρεοειδούς, στειρότητα και αναπτυξιακά και αναπαραγωγικά προβλήματα.
Χρησιμοποιήστε γυάλινα δοχεία, κεραμικά και εμαγιέ σκεύη από χυτοσίδηρο τα οποία είναι ανθεκτικά, εύκολα καθαριζόμενα και δεν απελευθερώνουν επιβλαβείς χημικές ουσίες στον αέρα του σπιτιού σας. Αν χρησιμοποιείτε πλαστικά δοχεία, μην θερμαίνετε φαγητό στο φούρνο μικροκυμάτων.
** Προϊόντα καθαρισμού – Οι εμπορικές λύσεις που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό των πατωμάτων, τουαλέτας, φούρνου και παραθύρων, συνήθως περιέχουν βιομηχανικές χημικές ουσίες που μπορεί να αχρηστεύσουν τις ορμόνες σας και μόνο με τη μυρωδιά. Πολλά χημικά EDC επίσης κρύβονται σε αρώματα και αυτό ισχύει και για προϊόντα προσωπικής φροντίδας.
Δημιουργήστε τα δικά σας προϊόντα καθαρισμού χρησιμοποιώντας διαφορετικούς συνδυασμούς με ξύδι, μαγειρική σόδα, αιθέρια έλαια και λάδι καρύδας. Κρατήστε καθαρό το σπίτι αποφεύγοντας τα τοξικά καθαριστικά. Αποφύγετε τα αρωματισμένα προϊόντα, όπως αποσμητικά χώρου, αρωματικές σακούλες και ούτω καθεξής.
** Οικιακή σκόνη – Τα χημικά επιβραδυντικά πυρκαγιάς συχνά συναντώνται σε σκόνες οικιακής χρήσης και επεξεργασμένα έπιπλα, όπως καναπέδες μαξιλάρια και στρώματα.
Αγοράστε μη τοξικά έπιπλα, στρώματα και δομικά υλικά και όσο το δυνατόν να χρησιμοποιείτε φίλτρο για τη σκούπα σας. Όταν σκουπίζετε και σφουγγαρίζετε, χρησιμοποιήστε μια υγρή σφουγγαρίστρα ή ένα πανί για να μην σηκώνετε τη σκόνη.
** Προϊόντα γραφείου – Τα μελάνια, οι γραφίτες και οι άλλοι διαλύτες που χρησιμοποιούνται σε περιβάλλον γραφείου είναι μια άλλη κοινή πηγή EDC. Να χειρίζεστε αυτά τα προϊόντα με προσοχή και να ελαχιστοποιείτε την έκθεσή σας όσο το δυνατόν περισσότερο.
** Αποδείξεις ταμειακών βιβλίων – Το θερμικό χαρτί περιέχει συνήθως BPA και οι έρευνες δείχνουν ότι όταν χρησιμοποιείτε αυτό το είδος χαρτιού είναι αρκετό για να αυξήσουν το επίπεδο BPA στο σώμα σας.
Κρατώντας το χαρτί στα χέρια για μόλις πέντε δευτερόλεπτα, είναι αρκετό να μεταφέρει BPA στο δέρμα ενός ατόμου και η ποσότητα του BPA που μεταφέρεται αυξάνεται περίπου 10 φορές αν τα δάχτυλα είναι βρεγμένα ή λιπαρά (εάν έχετε βάλει λοσιόν ή τρώτε).
Τέλος, επειδή οι αποδείξεις αποθηκεύονται συχνά στο πορτοφόλι μαζί με τα χαρτονομίσματα μπορεί επίσης να μολυνθούν με BPA. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην «Περιβαλλοντική Επιστήμη και Τεχνολογία», οι ερευνητές ανέλυσαν χαρτονομίσματα από 21 χώρες για την παρουσία της BPA, και η χημική ουσία εντοπίστηκε σε κάθε δείγμα.
Χρησιμοποιήστε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αποφεύγετε τη μεταφορά αποδείξεων στο πορτοφόλι σας, καθώς φαίνεται ότι η χημική ουσία μπορεί να μεταφερθεί και σε άλλες επιφάνειες.
Θα ήταν επίσης καλό, να πλένετε τα χέρια σας μετά από κάθε απόδειξη ή χαρτονόμισμα που χρησιμοποιείτε και να αποφεύγετε τη χρήση τους, ιδιαίτερα αν έχετε βάλει λοσιόν ή κάποια άλλη λιπαρή ουσία στα χέρια σας, καθώς αυτό μπορεί να αυξήσει την έκθεσή σας. Εάν είστε ταμίας ή τραπεζικός υπάλληλος, φορέσετε γάντια, ειδικά εάν είστε έγκυος ή σε ηλικία τεκνοποίησης.
Δέσπω