Σελίδες

Thessaloniki video tour

16/6/19

Η Mazda οραματίζεται ένα μοντέλο με κινητήρα Wankel



Ο διάσημος περιστροφικός κινητήρας Wankel έχει ταυτιστεί απόλυτα με την ιαπωνική εταιρεία.
Του Γιάννη Σκουφή

Χρόνια τώρα και μετά την εποχή του RX-8 ακούγονται διάφορες φήμες για την επιστροφή του περιστροφικού κινητήρα ή αλλιώς Wankel, από το επίθετο του Γερμανού μηχανικού που τον ανακάλυψε.
H Mazda ήταν η μόνη εταιρεία που τον διατηρούσε για χρόνια στη γκάμα της, ενώ στα βασικό του χαρακτηριστικά περιλαμβάνονταν τα λίγα κυβικά και η μεγάλη απόδοση. Ποιος δεν θυμάται άλλωστε το απίστευτο RX7;
Ωστόσο, από εκείνη την εποχή τα πράγματα έχουν αλλάξει πάρα πολύ. Ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τις προδιαγραφές εκπομπών ρύπων και πολύ περισσότερο στην πολύ αυστηρή ευρωπαϊκή αγορά. Αυτή είναι και η αχίλλειος πτέρνα του Wankel που δυσκολεύεται να πετύχει τα όρια των ρύπων.
Σύμφωνα με τον Akira Marumoto, τον CEO της Mazda, η εταιρεία του συνέχισε να εργάζεται στην εξέλιξη του περιστροφικού κινητήρα ακόμα και μετά τη διακοπή της παραγωγής του RX-8. Τα άσχημα νέα είναι πως στην περίπτωση που ο Wankel επέστρεφε θα ήταν μόνο ως γεννήτρια (τύπου range extender) για plug-in υβριδικά αυτοκίνητα.
Ακόμη και έτσι όμως δεν υπάρχει κανένα νέο και όλα δείχνουν πως ο Wankel πολύ δύσκολα θα επιστρέψει ξανά…
H Mazda πάντως ως εταιρεία έχει επιστρέψει στην ελληνική αγορά μέσω του Ομίλου Συγγελίδη που έχει αναλάβει την επίσημη αντιπροσώπευση και διάθεση των μοντέλων της.