Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/5/19

4 ερωτήσεις για τα αντηλιακά και οι απαντήσεις τους



Οι παρακάτω ερωτήσεις και απαντήσεις δίνουν φως σ’ όλα σας τα διλήμματα κάθε φορά που έρχεστε σε επαφή με τον ήλιο του καλοκαιριού.
Χρησιμοποιώ αντηλιακό μόνο κατά τη διάρκεια της ηλιοθεραπείας στην παραλία. Κάνω καλά;

ΛΑΘΟΣ: Ακόμη και στην καθημερινή, πρωινή σας βόλτα στο πάρκο ή στις εξωτερικές δουλειές στην πόλη, η ακούσια έκθεση στον ήλιο έχει τις ίδιες βλαβερές συνέπειες με την ηλιοθεραπεία των καλοκαιρινών διακοπών.
ΣΩΣΤΟ: Επιλέξτε μια αντηλιακή κρέμα προσώπου και σώματος με SPF 30 ευρέως φάσματος, όπου κι αν σας βγάλει η μέρα -από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα.
Απλώνω κρέμα με το υψηλότερο SPF, άρα είμαι άτρωτη από τον ήλιο όλη μέρα;
ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ: Οι δείκτες αντηλιακής προστασίας υπολογίζονται βάσει εργαστηριακών δεδομένων και κλινικών συνθηκών υπολογίζοντας πάντα τον μέσο όρο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η εφίδρωση, η επαφή με το θαλασσινό νερό, η ιδιοσυστασία κάθε επιδερμίδας ή ο χρόνος έκθεσης στον ήλιο του μεσημεριού ή του πρωινού. Η διαδικασία ανανέωσης της αντηλιακής σας κρέμας εξαρτάται απολύτως από τις προσωπικές σας συνήθειες και αντοχές.
Πώς να προστατέψω μια περιοχή του δέρματός μου που έχει υποστεί εγκαύματα από προηγούμενες χρονιές;
ΑΠΛΟ: Επιλέξτε ένα προϊόν με τον πιο υψηλό δείκτη προστασίας ειδικά για εκείνη την περιοχή και καλυφθείτε με επιπλέον προστασία όταν εκτίθεστε στον ήλιο -π.χ., μπλούζα, αν μιλάμε για ώμους και πλάτη ή καπέλο, αν μιλάμε για μέτωπο και πρόσωπο. Να θυμάστε ότι το δέρμα έχει «μνήμη», δηλαδή, αν μια περιοχή που έχει υποστεί ένα σχετικά σοβαρό έγκαυμα από τον ήλιο στο παρελθόν, θα παραμείνει ευαίσθητη εφ’ όρου ζωής.
Η εμφάνιση πανάδων και καφέ κηλίδων σημαίνει ότι κινδυνεύει η επιδερμίδα μου από τη φωτογήρανση;
ΠΙΘΑΝΟΝ: Οι κηλίδες και οι πανάδες, κατά κανόνα, αποτελούν σημάδια της χρόνιας έκθεσης στον ήλιο. Ανεξαρτήτως μορφής, οι βλάβες που εντοπίζονται σε περιοχές που εκτίθενται περισσότερο στο ηλιακό φώς -ειδικότερα στο πρόσωπο και το λαιμό- οφείλονται σε μεταβολές στην κατανομή της μελανίνης, σε διαταραχές της μικροκυκλοφορίας και σε εκφυλισμό των ελαστικών ινών. Άλλος ένας παράγοντας που πρέπει να σας βάλει σε σκέψεις είναι οι ρυτίδες -ειδικά εκείνες οι οποίες εμφανίζονται από το «πουθενά», μέσα σε ένα μήνα διακοπών. Αυτές οι τραχιές γούβες στις παρειές, στο «χαμόγελο» και στο μέτωπο, πιθανώς να μην οφείλονται στη γήρανση, αλλά στην πρόωρη μορφή της εξαιτίας του ήλιου.
Μπορώ να χρησιμοποιήσω αντηλιακά που μου έχουν περισσέψει από το προηγούμενο καλοκαίρι;
ΠΟΤΕ: Τα «περσινά» προϊόντα αντηλιακής προστασίας, σίγουρα έχουν χάσει τις προστατευτικές τους ιδιότητες σε μεγάλο βαθμό και πιθανώς να έχουν αλλοιωθεί οι συνθέσεις τους -κάτι που μπορεί να είναι ακόμη πιο επιβλαβές για το δέρμα σας.