Σελίδες

Thessaloniki video tour

15/4/19

Πώς λειτουργεί η πειθαρχία σε πολύ μικρές ηλικίες;



Τι είναι αυτό που λειτουργεί ανάλογα με την ηλικία; Η πειθαρχία είναι απαραίτητη για εμάς τους γονείς αλλά και για τα παιδιά, που έτσι μαθαίνουν ποιες συμπεριφορές είναι ακατάλληλες ή επικίνδυνες για τον ίδιο τους τον εαυτό. Είναι μία μακρά διαδικασία, αλλά όταν γίνεται σωστά, αποτελεί μία θετική εμπειρία που βοηθά το παιδί.
Η αρχή της πειθαρχίας. Η θέσπιση ορίων και η ενθάρρυνση της καλής συμπεριφοράς μπορούν να ξεκινήσουν όταν το παιδί είναι ακόμα μωρό. Επειδή όμως έχουν περιορισμένη κατανόηση γλώσσας, μνήμη και προσοχή, οι καλύτερες στρατηγικές στην αρχή είναι περισσότερο για να διαχειριστείτε το κακό που έχει συμβεί, παρά για να του διδάξετε κάτι. Το να του αποσπάτε την προσοχή και να αγνοείτε είναι οι καλύτερες κινήσεις που μπορείτε να κάνετε. Αν, για παράδειγμα, το 4 μηνών μωρό σας ανακαλύπτει πόσο διασκεδαστικό είναι να σας τραβάει τα μαλλιά, απομακρύνετε απαλά το χεράκι του, δώστε του ένα φιλί και κατευθύνετέ το προς ένα παιχνίδι. Αγνοήστε το παιδί όταν πετάει κάτω δημητριακά ή αυτό που κρατά στα χέρια του.

8-12 μηνών. Όταν το μωρό ξεκινά να μπουσουλά, είναι ώρα να θέσετε κάποια όρια. Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία θέλουν να εξερευνούν τα πάντα, οπότε αν δεν θέλετε να αγγίξει κάτι, βγάλτε το από το οπτικό του πεδίο και αφήστε κοντά του αυτά που είναι ασφαλή. Καλώς ή κακώς, το ‘όχι’ ή ‘μην το πιάνεις αυτό’ δεν λειτουργεί γιατί δεν κατανοεί τι σημαίνει και γιατί δεν είναι σε θέση να ελέγξει τον εαυτό του ακόμα.
12-24 μηνών. Σε αυτήν την ηλικία, ανθίζουν οι επικοινωνιακές ικανότητες του παιδιού οπότε μπορείτε να αρχίσετε να εξηγείτε τους βασικούς κανόνες, όπως ‘μην τραβάς την ουρά της γάτας’. Τώρα ξεκινούν και οι μικρές κρίσεις ή υστερίες που απαιτούν μία γρήγορα ανταπόκριση από εσάς που δεν περιλαμβάνει τιμωρία ή αυστηρότητα. Κάποια παιδιά χρειάζονται μία αγκαλιά ή κάτι που τα κάνει να ξεχαστούν σε ένα ήρεμο σημείο.
24-36 μηνών. Τα νέα θέματα που προκύπτουν σχετίζονται με την κοινωνικοποίησή του και την ευκολία του να μοιράζεται τα παιχνίδια. Τώρα μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει να ακούει αυτά που του λέτε και να δείχνει ενσυναίσθηση όταν στενοχωρεί ένα άλλο παιδάκι. Το κλειδί είναι να κρατάτε τα πράγματα πολύ απλά.