Σελίδες

Thessaloniki video tour

14/4/19

Το ρυθμικό κούνημα οδηγεί σε καλύτερο ύπνο των ενηλίκων



Το ρυθμικό κούνημα οδηγεί σε καλύτερο ύπνο των ενηλίκων | vita.gr Το κλασικό ρυθμικό κούνημα δεν λειτουργεί τελικά μόνο στα μωρά. Οι ενήλικες που προσπαθούν να κοιμηθούν καλύτερα, θα έπρεπε να λάβουν σοβαρά αυτή την πρακτική και να επωφεληθούν του αποτελέσματος. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που κουνιούνται ελαφρά και ρυθμικά όταν ξαπλώνουν, κοιμούνται πιο γρήγορα και πιο ποιοτικά. Επίσης, αποδεικνύεται ότι η μνήμη τους είναι ακόμα καλύτερη την επόμενη μέρα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γένοβα ζήτησαν από 18 ενήλικες να περάσουν τη νύχτα σε ένα κανονικό κρεβάτι και σε ένα που κουνιόταν από τη μία πλευρά στην άλλη.
Στο δεύτερο κρεβάτι, οι άνθρωποι κοιμούνταν 6 λεπτά πιο γρήγορα και είχαν λιγότερες πιθανότητες να ξυπνήσουν μέσα στη νύχτα. Επίσης, τα πήγαιναν καλύτερα στη δουλειά ή το σχολείο την επόμενη μέρα, αφού ο ύπνος παίζει ζωτικό ρόλο στην πρόσληψη πληροφοριών.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η κίνηση συγχρονίζει τα εγκεφαλικά κύματα που ελέγχουν τον ύπνο. Μπορεί αυτό να συνδέεται και με τη ρυθμική κίνηση που είχαμε μέσα στη μήτρα σαν έμβρυα. Ο Δρ. Λόρενς Μπάγιερ, επικεφαλής της έρευνας, είπε: ‘καλός νυχτερινός ύπνος σημαίνει να κοιμόμαστε γρήγορα και να μην ξυπνάμε μέχρι το πρωί. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι και στις δύο περιπτώσεις κοιμούνταν καλά, αλλά τους έπαιρνε πιο γρήγορα ο ύπνος όταν κινούνταν ρυθμικά’.
Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι το ίδιο συμβαίνει και στους σύντομους ύπνους, για αυτό και πολλοί άνθρωποι κοιμούνται στις διαδρομές με το τραίνο ή το αυτοκίνητο. Η νέα έρευνα εμβάθυνε στο νυχτερινό ύπνο και στο πώς επηρεάζει τη λειτουργία της μνήμης. Απεδείχθη λοιπόν ότι κάποιος που κοιμάται ποιοτικά, θυμάται περισσότερα από αυτά που έμαθε την προηγούμενη μέρα.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Τρέχουσα Βιολογία, μέτρησε τα ‘μικρά ξυπνήματα’ που συμβαίνουν στον εγκέφαλο κατή τη διάρκεια της νύχτας. Διαρκούν μόλις 3-11 δευτερόλεπτα αλλά διακόπτουν τον ύπνο και αυξάνουν το ρίσκο του ξυπνήματος. Οι άνθρωποι που κουνιόνταν, είχαν 35 λιγότερα ‘μικρά ξυπνήματα’ βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα του ύπνου. Οι επιστήμονες λένε ότι η ρυθμική κίνηση ενεργοποιεί το σύστημα του προθάλαμου που ελέγχει την ισορροπία και ωφελεί τα εγκεφαλικά κύματα. Αυτή η μελέτη θα μπορούσε να ανοίξει δρόμους για τη θεραπεία της αϋπνίας.