Ο Δρ. Μάθιου Γουόκερ από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ είπε: ‘αν ο κακός ύπνος εντείνει την ευαισθησία μας στον πόνο, όπως αποδεικνύει αυτή η έρευνα, τότε αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν στη φροντίδα των ασθενών, ειδικά σε νοσοκομεία’. Εκείνος και ένας μαθητής PhD εφάρμοσαν επίπεδα άβολης ζέστης στα πόδια περίπου 20 υγιών ενηλίκων ενώ ταυτόχρονα σκάναραν τον εγκέφαλό τους. Αυτό το πείραμα έδειξε ότι οι νευρολογικοί μηχανισμοί που εμφανίζονταν, αξιολογούσαν και ανακούφιζαν τα σημάδια πόνου, διακόπτονταν όταν δεν κοιμούνταν επαρκώς.
Αυτό που εξέπληξε την ομάδα είναι ότι η έλλειψη ύπνου μπλόκαρε τα κέντρα που βοηθούν στη μείωση του πόνου. Η μελέτη λοιπόν έριξε φως στους διαρκείς κύκλους που οδηγούν στην απώλεια ύπνου, τους χρόνιους πόνους, αλλά και στον εθισμό στα οπιούχα φάρμακα.
Μία έρευνα που έγινε στο Εθνικό Ινστιτούτο Ύπνου των Η.Π.Α. βρήκε ότι 2 στους 3 ασθενείς με χρόνιους πόνους, υποφέρουν από προβλήματα ύπνου. 4 στους 10 παραδέχτηκαν ότι δεν κοιμούνται 7 ώρες. Στην προαναφερθείσα έρευνα, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν το πόσο κοιμούνται το βράδυ αλλά και τα επίπεδα πόνου την ημέρα. ‘Τα αποτελέσματα δείχνουν ξεκάθαρα ότι ακόμα και υποτυπώδεις αλλαγές στη ρουτίνα ύπνου έχουν σημαντικό αντίκτυπο στα επίπεδα πόνου της επόμενης ημέρας. Ακόμα και αν ο τραυματισμός είναι ίδιος, ο εγκέφαλος εκτιμά διαφορετικά τον πόνο εάν δεν έχει κοιμηθεί.