Η μελέτη συμπεριέλαβε ζευγάρια που ήταν παντρεμένα από 15 έως 35 χρόνια. Η ηλικία τους ήταν είτε 40-50 είτε 60-70 ετών. Κάθε ζευγάρι μελετήθηκε σε τρεις συνεδρίες, καθεμία εκ των οποίων απείχε 5 ή 6 χρόνια. Κατά τη διάρκεια κάθε συνεδρίας, τα ζευγάρια περνούσαν 15 λεπτά συζητήσεων για ένα θέμα που προκαλούσε διαφωνία μεταξύ τους μέσα στο γάμο.
Η ομιλία και η ακρόασή τους αξιολογήθηκε σύμφωνα με τις εκφράσεις του προσώπου τους, τη γλώσσα του σώματος, το λεκτικό περιεχόμενο και τον τόνο της φωνής. Τα συναισθήματα που μπήκανε σε κατηγορίες ήτανε ο θυμός, η περιφρόνηση, η αηδία, η άμυνα, ο φόβος, η ένταση, το ενδιαφέρον, η τρυφερότητα, το χιούμορ, ο ενθουσιασμός και η εκτίμηση. Η έρευνα έδειξε ότι, με το πέρασμα των χρόνων, αυξάνονταν οι θετικές συμπεριφορές, όπως το χιούμορ και η τρυφερότητα ενώ μειώνονταν οι αρνητικές στάσεις, όπως η άμυνα και ο θυμός.
Οι γυναίκες ήταν πιο εκφραστικές συναισθηματικά από τους συζύγους τους, που έτειναν να είναι λιγότερο τρυφεροί και περισσότερο κυριαρχικοί, αλλά αυτό δεν δημιουργούσε προβλήματα στη συνολική θετική στάση. Ο επικεφαλής της έρευνας, Ρόμπερτ Λέβενσον, Καθηγητής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Μπέρκλει είπε ότι ‘τα ευρήματά μας έριξαν φως σε ένα από τα μεγαλύτερα παράδοξα της τρίτης ηλικίας. Ο γάμος κάνει καλό στην ψυχική υγεία και μειώνει τα ποσοστά κατάθλιψης, παρά τις απώλειες που βιώνουν. Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία των οικείων σχέσεων αλλά και τα πιθανά οφέλη στην υγεία. Αυτό μάλλον συμβαίνει γιατί οι άνθρωποι, όσο μεγαλώνουν, κάνουν περισσότερο focus στα θετικά πράγματα της ζωής’.