Το “vintage” σε μια ετικέτα κρασιού είναι το έτος συγκομιδής των σταφυλιών από τα οποία παράγεται το κρασί. Τα χαρακτηριστικά ενός συγκεκριμένου έτους συγκομιδής καθορίζονται από τις καιρικές συνθήκες και την προκύπτουσα καλλιέργεια σταφυλιών για το συγκεκριμένο έτος.
Υπάρχουν κανόνες για να γνωρίζουμε ποια vintages είναι καλύτερα για ποιες οινικές περιοχές;
Τα χαρακτηριστικά ενός συγκεκριμένου vintage καθορίζονται από την ποιότητα των σταφυλιών αυτού του έτους. Οι βελτιώσεις στον τομέα της οινοποίησης με το πέρασμα των χρόνων έχουν καταστήσει το έτος συγκομιδής λιγότερο σημαντικό για την επιλογή ενός οίνου που παράγεται στις περισσότερες οινικές περιοχές. Πλέον το έτος συγκομιδής έχει περισσότερη σημασία όταν συλλέγουμε ακριβά κρασιά, ειδικά εκείνα που προορίζονται για παλαίωση ή όταν βγάζουμε κρασιά σε αναπτυσσόμενες περιοχές του κόσμου όπου δεν εφαρμόζονται καινοτόμες τεχνολογίες ή πρακτικές οινοποίησης. Εάν ενδιαφέρεστε να μάθετε για συγκεκριμένα έτη, διαβάζοντας κριτικές κρασιού και δοκιμάζοντας κρασιά από διαφορετικές χρονιές, θα μπορέσετε να προσδιορίσετε πιο εύκολα τα χαρακτηριστικά κάθε χρονιάς.
Τι συμβαίνει με όλα τα συστήματα βαθμολόγησης κρασιών; Είναι κάποια καλύτερα από άλλα;
Ο σκοπός της βαθμολόγησης του κρασιού είναι να ποσοτικοποιήσει την ποιότητα του οίνου ξεχωριστά από εκείνους τους παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή (αν και τελικά η τιμή δεν μένει ανεπηρέαστη). Τα συστήματα διαβάθμισης διαφέρουν. Ορισμένα συστήματα διαβάθμισης βασίζονται σε μια κλίμακα 50 έως 100 μονάδων κλπ. Λάβετε υπόψη όταν εξετάζετε τις βαθμολογήσεις, ότι η αξιολόγηση του κρασιού είναι υποκειμενική. Παράγοντες όπως η διαφορετικότητα κάθε φιάλης, οι συνθήκες δοκιμής και οι προτιμήσεις των κριτών σαφώς επηρεάζουν την αξιολόγηση. Είστε ο καλύτερος κριτής του κρασιού όταν πρόκειται για αυτό που σας αρέσει να πίνετε. Οι αξιολογήσεις μπορούν να χρησιμεύσουν ως χρήσιμη οδηγία για την επιλογή ενός κρασιού μόλις μάθετε να αναγνωρίζετε το στυλ κάθε οινοκριτικού ή κάθε ομάδας κριτών.
Γιατί υπάρχουν μερικά κρασιά λευκά, μερικά κόκκινα, μερικά ροζ;
Οι λευκοί οίνοι γενικά παρασκευάζονται από σταφύλια με κιτρινωπές ή πρασινωπές φλούδες. Οι λευκοί οίνοι μπορούν επίσης να παρασκευαστούν από σταφύλια με σκουρόχρωμη φλούδα εάν ο χυμός διαχωρίζεται από τις φλούδες σταφυλιών αρκετά νωρίς δηλαδή πριν από τη ζύμωση. Οι κόκκινοι οίνοι παίρνουν το χρώμα τους όταν ζυμώνουν σε επαφή με τις φλούδες των σκουρόχρωμων σταφυλιών. Το ροζέ κρασί παίρνει το ροζ χρώμα του είτε μετά από ένα σύντομο χρόνο επαφής με τις φλούδες των σκουρόχρωμων σταφυλιών πριν από τη ζύμωση ή με την ανάμειξη κόκκινου κρασιού με λευκό κρασί.
Τι είναι τα θειώδη και πρέπει να ανησυχώ γι ‘αυτά;
Το θειώδες είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για την περιγραφή του διοξειδίου του θείου και άλλων παραγώγων θείου. Τα θειώδη, βρίσκονται σε όλους τους οίνους καθώς είναι φυσικό προϊόν ζύμωσης. Το διοξείδιο του θείου χρησιμοποιείται στην παραγωγή κρασιού για την πρόληψη της οξείδωσης, για τη θανάτωση των βακτηρίων και των άγριων ζυμομυκήτων και για την ενθάρρυνση της γρήγορης και καθαρής ζύμωσης. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και της Ευρώπης, απαιτεί οι ετικέτες κρασιού να συμπεριλαμβάνουν τη σήμανση “περιέχει θειώδη” για να προειδοποιήσουν όσους μπορεί να είναι αλλεργικοί σε θειώδη (περίπου το 1% του πληθυσμού είναι αλλεργικός σε θειώδη). Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητο σε όλες τις οινοπαραγωγικές χώρες του κόσμου.
Το κρασί παχαίνει;
Οι θερμίδες σε ένα ποτήρι κρασιού κυμαίνονται από 80 έως 100 περίπου θερμίδες. Τα ελαφρύτερα κρασιά τείνουν να έχουν λιγότερες θερμίδες από τους οίνους με πιο πλούσιο σώμα. Ορισμένοι οίνοι έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες από τους άλλους λόγω των υπολειμματικών τους σακχάρων. Για παράδειγμα, ένα ξηρό Sauvignon Blanc μπορεί να έχει 2 γραμμάρια υδατανθράκων ενώ ένα πολύ γλυκό κρασί επιδόρπιο μπορεί να έχει έως και 12 γραμμάρια. Το κρασί δεν έχει λίπος και δεν περιέχει χοληστερόλη.
Τι είναι ένα επιδόρπιο κρασί;
Ένα κρασί επιδόρπιο είναι συνήθως ένα γλυκό κρασί που πίνεται για απεριτίφ ή συνοδεύει το επιδόρπιο στο τραπέζι. Λόγω της γλυκύτητάς του, καταναλώνεται σε μικρότερες ποσότητες σε σχέση με τον επιτραπέζιο οίνο.
Γιατί μερικοί οίνοι μας προκαλούν πονοκέφαλο;
Οι ισταμίνες, που βρίσκονται στις φλούδες των σταφυλιών, φαίνεται να προκαλούν σε κάποιους ανθρώπους πονοκεφάλους εάν είναι ευαίσθητοι σ΄αυτές. Το κόκκινο κρασί θα επηρεάσει έναν ευαίσθητο στην ισταμίνη οίνο περισσότερο από το λευκό κρασί, επειδή το κόκκινο κρασί έχει περάσει περισσότερο χρόνο σε επαφή με τις φλούδες.
Έχω ακούσει ότι η κατανάλωση κρασιού, ειδικά του κόκκινου κρασιού, κάνει καλό στην υγεία. Είναι αλήθεια?
Είναι κοινός τόπος, όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια στην επιστημονική κοινότητα και τους κυβερνητικούς και δημόσιους κύκλους υγείας ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού συνδέεται με ορισμένα θετικά αποτελέσματα για την υγεία.
Πώς παράγεται ο οίνος;
Τα παρακάτω είναι μια σύνοψη των βασικών βημάτων για την παραγωγή κρασιού:
Τα σταφύλια συνθλίβονται και ο χυμός ζυμώνεται φυσικά όταν οι ζύμες έρχονται σε επαφή με τα σάκχαρα στο χυμό σταφυλιών. Το αποτέλεσμα είναι το αλκοόλ και διοξείδιο του άνθρακα.
Ο κόκκινος οίνος παρασκευάζεται από σταφύλια με σκουρόχρωμη φλούδα και ζυμώνεται μαζί με τις φλούδες σταφυλιών. Οι λευκοί οίνοι είναι φτιαγμένοι με λευκά σταφύλια. Μπορούν επίσης να παραχθούν από σκουρόχρωμα σταφύλια, αρκεί οι φλούδες σταφυλιών να απομακρύνονται έγκαιρα πριν από τη ζύμωση. Τα ροζέ κρασιά έρχονται σε επαφή με τις φλούδες ερυθρών σταφυλιών αλλά μόνο λίγες ώρες, τόσο όσο χρειάζεται για να πάρουν ένα ροζ χρώμα.
Το κρασί που έχει υποστεί ζύμωση διαχωρίζεται από τα στερεά σταφυλιού και μεταφέρεται σε δεξαμενή ή βαρέλια, όπου διαυγάζεται, σταθεροποιείται και από κει και πέρα μπορεί να οινοποιηθεί με μια ποικιλία τεχνικών. Μπορεί να καταναλωθεί φρέσκο ή να πάει για παλαίωση. Το τελικό στάδιο, είναι η εμφιάλωση του κρασιού.