Μέτρησαν το χρόνο καθιστικής ζωής, ύπνου και κίνησης χρησιμοποιώντας οθόνες που ήταν περασμένες στους καρπούς ενώ είχαν και στη διάθεσή τους δείγμα από το DNA των συμμετεχόντων. Ανακάλυψαν 14 γονίδια που φαίνονταν να συνδέονται άμεσα με το πόσο σωματικά δραστήριος είναι κάποιος. Τα μισά γονίδια δεν είχαν ξαναδείξει προηγουμένως ανάλογη ‘συμπεριφορά’. Η μελέτη του DNA έφερε επίσης νέες πληροφορίες για το αν τα γονίδια κάνουν τους ανθρώπους παχύσαρκους και κατά συνέπεια, ανενεργούς, ή αν αυτό λειτουργούσε αντίστροφα.
Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Έιντεν Ντόχερτυ, είπε ότι ‘το γιατί και πώς κινούμαστε δεν έχει να κάνει μόνο με τα γονίδια, αλλά η κατανόησή τους μας βοηθά να βελτιώσουμε τα αίτια και τις συνέπειες της έλλειψης σωματικής άσκησης’.
Πρόσφατα δεδομένα από την Άθληση της Αγγλίας δείχνουν ότι μόνο 1 στα 6 παιδιά αθλείται μία ώρα την ημέρα, όπως προτείνεται. Το 40% των γυναικών στην Βρετανία δεν ασκείται επαρκώς για διατήρηση καλής υγείας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Εκτός από τα άμεσα προβλήματα στην υγεία, η έλλειψη σωματικής άσκησης και η αδράνεια δημιουργούν θέματα στον ύπνο, αυξάνοντας τον κίνδυνο για ψυχιατρικές διαταραχές και καρδιακά προβλήματα. Ο καθηγητής Μάικλ Χολμς προσέθεσε ότι ‘αυτό δίνει στους επιστήμονες μία καταπληκτική ευκαιρία να μάθουν πολύ περισσότερα για το πώς αλληλεπιδρούν τα γονίδια με το περιβάλλον στην καθημερινότητά μας και τι προκαλεί το να κινούμαστε με τον τρόπο που το κάνουμε’.
Η έρευνα χρησιμοποίησε δεδομένα από την Βιοτράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου.