Σελίδες

Thessaloniki video tour

21/4/19

Οι διατροφικοί μύθοι που υπόσχονται απώλεια κιλών



Η σωστή διατροφή απασχολεί τους περισσότερους από εμάς. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια λοιπόν κατά καιρούς ακούγονται διάφοροι διατροφικοί μύθοι που είτε υπόσχονται γρήγορα αποτελέσματα είτε προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν το κοινό με διαστρεβλωμένες διατροφικές θεωρίες, οι οποίες είναι μη εφαρμόσιμες, δύσκολες αλλά κυρίως λανθασμένες.

Παρακάτω θα δούμε οκτώ από αυτές οι οποίες έφτασαν και στα αυτιά μου…
Μην τρώτε οτιδήποτε λευκό ή καφέ! Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν ορισμένα φρούτα (μπανάνα, αχλάδι, χουρμάδες, μήλα) και λαχανικά (σκόρδο, ginger, μανιτάρια, πατάτες) τα οποία είναι λευκά η καφέ αλλά είναι πραγματικά θρεπτικά. Ενώ κάποια άλλα λευκά τρόφιμα είναι πλούσια σε προβιοτικά και βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου.
Άτομα παχύσαρκα δεν χρειάζεται να λαμβάνουν πολυβιταμίνες λόγω αυξημένου σωματικού Βάρους. Η παραπάνω θεωρία είναι αφοριστική και αβάσιμη μιας και ο λόγος λήψης βιταμινών και μετάλλων είναι η ελλιπής σε θρεπτικά συστατικά διατροφή. Το σίγουρο είναι ότι μία ισορροπημένη διατροφή μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες σε μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες και μέταλλα) είτε το άτομο είναι νορμοβαρές είτε παχύσαρκο. Επιπλέον, ένα παχύσαρκο άτομο που υπερκαταναλώνει θερμίδες από φτωχές σε θρεπτικά συστατικά πηγές χρειάζεται να λαμβάνει πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα. Το ίδιο ισχύει και για άτομα με ελλιπή απορρόφηση ή σχετικά προβλήματα υγείας.
Το θαλασσινό αλάτι είναι υγιεινότερο από το κοινό αλάτι. Αυτό που χρειάζεται να προσέξουμε είναι η ποσότητα που προσθέτουμε και όχι η πηγή. Σίγουρα το θαλασσινό αλάτι ή το ροζ αλάτι έχουν διαφορετική περιεκτικότητα σε μέταλλα από το επιτραπέζιο αλλά κατά βάση είναι όλα αλάτια…
Πρέπει να τρώμε φρούτα ΜΟΝΟ με άδειο στομάχι προκειμένου να γίνεται η απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Η συγκεκριμένη πρόταση είναι αστεία και ανυπόστατη μιας και η απορρόφηση των φρούτων δεν σχετίζεται με τον αν το στομάχι είναι άδειο. Άλλωστε η απορρόφησή τους γίνεται στο έντερο και όχι στο στομάχι!
Διπλασιάστε την ποσότητα των πολυβιταμινών για πιο άμεσο και μεγαλύτερο αποτέλεσμα! Δεν ισχύει εννοείται. Επιπλέον, οι Βιταμίνες K, A, D και Ε είναι λιποδιαλυτές και σε μεγάλες ποσότητες αποθηκεύονται στο ήπαρ αντί να απομακρύνονται μέσω των ούρων, όπως οι υδατοδιαλυτές, οπότε μεγάλες ποσότητες αυτών των βιταμινών μπορεί να γίνουν τοξικές.
Μην συνδυάζετε ομάδες τροφίμων γιατί δεν μπορεί να τις πέψει ο οργανισμός. Για παράδειγμα, απαγορεύεται να τρώτε κρέας μαζί με άμυλο. Η αλήθεια είναι ότι το ανθρώπινο σώμα μπορεί να εκκρίνει τα απαραίτητα ένζυμα για να μεταβολίσει σε ένα γεύμα τροφές από όλες τις διατροφικές ομάδες (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά). Στην πραγματικότητα χρειάζεται να καταναλώνουμε στα γεύματα τροφές από όλες τις ομάδες μιας και αυτό βοηθά τον οργανισμό να ρυθμίζει καλύτερα το σάκχαρο του αίματος.
Μην τρώτε καλαμπόκι, το τρώνε οι αγελάδες και παχαίνουν. Μια εντελώς παράλογη θεωρία η οποία έφτασε στα αυτιά μου! Στηρίζεται στο ότι το καλαμπόκι δεν μπορεί να μεταβολιστεί σωστά και γι αυτό οι αγελάδες παχαίνουν (και άρα θα παχύνουμε κ εμείς). Η πρόταση είναι αστεία, μιας και δεν έχουμε το ίδιο γαστρεντερικό σύστημα με τις αγελάδες και ΣΙΓΟΥΡΑ κάτι τέτοιο είναι παράλογο. Επιπλέον, δεν υπάρχουν ΚΑΚΑ τρόφιμα. Σκοπός μίας ισορροπημένης διατροφής είναι να μας εκπαιδεύσει στις σωστές μερίδες!
Πρέπει να τρώμε πρώτα το φαγητό και μετά σαλάτα γιατί η σαλάτα βοηθά τον οργανισμό να κάνει πιο αποτελεσματική πέψη των τροφών! Επίσης, αποτελεί μία ανυπόστατη θεωρία ενώ η αλήθεια βρίσκεται μάλλον στην αντίθετη πρόταση. Η κατανάλωση σαλάτας στην αρχή του γεύματος θα «γεμίσει» το στομάχι μας (μιας και η σαλάτα περιέχει φυτικές ίνες) και θα χορτάσουμε τρώγοντας λιγότερο φαγητό!
Οπότε, την επόμενη φορά που θα ακούσετε κάτι που ο κοινός νους θα απέρριπτε μάλλον ισχύει αλλά αν θέλετε να είστε πιο βέβαιοι ρωτήστε και τον διαιτολόγο σας! Δεν θα σας παρεξηγήσει…