Σελίδες

Thessaloniki video tour

14/4/19

Τα 5 είδη αϋπνίας, σύμφωνα με έρευνα



Τα 5 είδη αϋπνίας, σύμφωνα με έρευνα | vita.gr Οι επιστήμονες ανακάλυψαν 5 είδη αϋπνίας και αυτό μπορεί να τους φέρει πιο κοντά στη θεραπεία. Μία μελέτη χιλιάδων ανθρώπων με αυτήν τη διαταραχή ύπνου αποκάλυψε τις διαφορές σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους, την ψυχική υγεία και την εγκεφαλική δραστηριότητα. Ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα οδηγήσουν σε εξατομικευμένες θεραπείες που θα μπορέσουν να απαλλάξουν οριστικά τους ανθρώπους από αυτήν την κατάσταση.

Η έρευνα διεξήχθη στο Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης της Ολλανδίας και επικεφαλής ήταν η φοιτήτρια PhD Τέσα Μπλάνκεν. ‘Αν και αντιμετωπίζουμε την αϋπνία ως μία διαταραχή, τελικά αντιπροσωπεύει 5 διαφορετικές διαταραχές. Αυτό συμβαίνει γιατί οι μηχανισμοί του μυαλού μπορούν να είναι πολύ διαφορετικοί. Η αϋπνία επηρεάζει 1 στους 10 ανθρώπους και παραμένει ακόμα ένα αίνιγμα’.
Οι ερευνητές ανέλυσαν 4.322 συμμετέχοντες, οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για το ιστορικό υγείας και τις συνήθειες ύπνου τους. Από αυτούς, 2.224 υπέφεραν από αϋπνία ενώ οι 2.098 το είχαν υπό έλεγχο. Η εγκεφαλική δραστηριότητά τους παρακολουθήθηκε μέσω ηλεκτρoεγκεφαλογραφήματος ώστε να εντοπιστούν οι διαφορές μεταξύ ασθενών. Παρακολούθησαν επίσης το πώς ανταποκρίνονται σε κλασικά υπνωτικά χάπια αλλά και στη συμπεριφοριστική- γνωσιακή θεραπεία.
Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν 5 υποκατηγορίες αϋπνίας:
  • Είδη προσωπικότητας με υψηλό άγχος και περιπτώσεις νευρωτικές ή καταθλιπτικές
  • Μέτριο άγχος αλλά με ευαισθησία
  • Μέτριο άγχος με έλλειψη ευαισθησίας
  • Ελαφρύ πρόβλημα αϋπνίας σε συγκεκριμένες περιστάσεις
  • Ελαφρύ πρόβλημα με μικρή αντίδραση

Οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα άγχους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για άλλη διαταραχή ύπνου αλλά και κατάθλιψη. 5 χρόνια αργότερα, 215 συμμετέχοντες επανεξετάστηκαν με τους περισσότερους να παραμένουν στην αρχική κατηγορία. Οι ερευνητές καταλήγουν στο ότι η αϋπνία είναι συνδεδεμένη με τον εγκέφαλο και έχουν ξεκινήσει νέα έρευνα για να δουν πώς θα προλάβουν την κατάθλιψη στις περιπτώσεις υψηλού άγχους.