Το μαγειρεύετε τα ζυμαρικά από την προηγούμενη μέρα και στη συνέχεια να τα ξαναζεσταίνετε πριν το σερβίρισμα την επόμενη μέρα, μετατρέπει το απλό άμυλο που περιέχουν σε ανθεκτικό άμυλο.
Αυτό αποτελεί ωφέλιμη ίνα για το έντερο και μπορεί να περιορίσει τις αυξομειώσεις στο σάκχαρο του αίματος. Το υψηλό σάκχαρο αίματος αυξάνει τον κίνδυνο διαφόρων απειλητικών για τη ζωή παθήσεων.
Σάκχαρο: Γιατί να τρώτε τα ζυμαρικά ξαναζεσταμένα
“Όταν ψύχονται τα αμυλώδη τρόφιμα, όπως τα ζυμαρικά, η δομή τους αναδιοργανώνεται και τα πεπτικά ένζυμα στο έντερό σας δεν μπορούν να τα διασπάσουν τόσο εύκολα”, υποστηρίζει ο φιλανθρωπικός οργανισμός υγείας Diabetes UK.
Όταν τα ζυμαρικά κρυώνουν και ξαναζεσταίνονται πριν το γεύμα “περιέχουν περισσότερο ανθεκτικό άμυλο, το οποίο δεν διασπάται και ουσιαστικά γίνεται ίνα. Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή είναι ο καλύτερος τρόπος να διατηρηθεί ένα υγιές βάρος και μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειριστούν τον διαβήτη τύπου 2 ή να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξής του”.
Τα τρόφιμα που περιέχουν ανθεκτικό άμυλο συμβάλλουν σε αυτή την ισορροπία και επιτρέπουν στο άτομο να ενσωματώσει περισσότερες φυτικές ίνες στην διατροφή του. “Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσουμε τις οδηγίες για την ασφάλεια των τροφίμων κατά την ψύξη, την αποθήκευση και την επαναθέρμανσή τους, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος πιθανής τροφικής δηλητηρίασης”.
Σάκχαρο και διαβήτης
Ο διαβήτης τύπου 2 προκαλείται από το γεγονός ότι το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, ή επειδή δεν αντιδρά στην ινσουλίνη. Η ινσουλίνη βοηθάει στην ρύθμιση της ποσότητας σακχάρου στο αίμα και χρησιμοποιεί τη γλυκόζη για ενέργεια. Εάν το σάκχαρο παραμείνει στο αίμα, το σώμα δεν το χρησιμοποιεί ως καύσιμο για ενέργεια.
Αυτή η κατάσταση (διαβήτης) μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρασης ή τύφλωση.
Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη, ακολουθώντας μια υγιή, ισορροπημένη διατροφή. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, το κόψιμο του καπνίσματος και ο περιορισμός στην κατανάλωση αλκοόλ θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη. Εκείνοι που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη περιλαμβάνονται στα παχύσαρκα άτομα ή στα άτομα με υπερβολικό βάρος.