Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/3/19

Πώς θα μάθετε το παιδί να αγαπάει τον εαυτό του



«Είναι φυσικό να αγαπάει κανείς τον εαυτό του, μόνο δε ο εγωισμός πρέπει να κατακρίνεται. Δηλαδή όχι να αγαπάς απλώς τον εαυτό σου, αλλά να τον αγαπάς περισσότερο απ’ ό,τι πρέπει», Αριστοτέλης.
Η αγάπη δεν έχει καμία σχέση με τον εγωισμό ή την ασυδοσία. Αγαπώ τον εαυτό μου σημαίνει:
Αναγνωρίζω τις ανάγκες μου και τις ικανοποιώ
Φροντίζω για την σωματική και συναισθηματική μου υγεία
Είμαι συνεπής στις αρχές και τις υποχρεώσεις μου

Διεκδικώ τα δικαιώματά μου
Σέβομαι και προστατεύω τον εαυτό μου
Βάζω τα όριά μου για να είμαι ασφαλής χωρίς να παραβιάζω τα όρια του άλλου
Τιμώ τα συναισθήματά μου
Αναγνωρίζω και διορθώνω τα λάθη μου
Το να μάθουμε στα παιδιά να αγαπούν τον εαυτό τους, είναι μία διαδικασία σύνθετη και χρονοβόρα. Δεν αρκεί να τους λέμε συνέχεια πόσο τέλεια είναι σε ό,τι κάνουν. Η βαθιά και ουσιαστική αγάπη έχει να κάνει με την αυτογνωσία: γνωρίζω τον εαυτό μου, τον αποδέχομαι, τον σέβομαι, βελτιώνω ό,τι δεν μου ταιριάζει και καλλιεργώ τα δυνατά μου σημεία.
Για να αγαπήσουν πραγματικά τον εαυτό τους τα παιδιά, οφείλουμε να τους παρέχουμε τα πρώτα ερεθίσματα.

Αφήστε τα παιδιά να περνούν χρόνο μόνα τους
Όταν οι γονείς έχουν δουλειά, ο υπολογιστής είναι κλειστός και τα αδέλφια ή οι φίλοι τους δεν είναι διαθέσιμοι για παιχνίδι, τα παιδιά βαριούνται. Τριγυρίζουν ανόρεχτα μες στο σπίτι ψάχνοντας μία δραστηριότητα που θα τα ευχαριστεί. Αυτές οι στιγμές, λοιπόν, είναι εξαιρετικά εποικοδομητικές για τα παιδιά. Τους δίνεται η ευκαιρία να μείνουν με τον εαυτό τους, να ανακαλύψουν τι είναι αυτό που τα ευχαριστεί, να σκεφτούν, να δημιουργήσουν και να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους. Είναι ο προθάλαμος του «μένω με τον εαυτό μου και τον γνωρίζω», τα πρώτα βήματα προς την αυτογνωσία.
Εντάξτε τον «ελεύθερο χρόνο» στο καθημερινό τους πρόγραμμα
Το πρόγραμμα των σημερινών παιδιών είναι γεμάτο από δραστηριότητες και κοινωνικές υποχρεώσεις. Αφού συχνά σαστίζουμε και αποσυντονιζόμαστε εμείς, οι μαμάδες, φανταστείτε πώς νιώθουν τα μικρά παιδιά. Μια καλή ιδέα είναι να εντάξετε στο καθημερινό τους πρόγραμμα τον «ελεύθερο χρόνο», κατά τον οποίο το παιδί θα κάνει μόνο όσα το ευχαριστούν. Με αυτόν τον τρόπο, θα μάθει πως η ζωή δεν είναι μόνο υποχρεώσεις και κοινωνικές συμβάσεις αλλά υπάρχει χώρος και χρόνος για τα θέλω του! Ταυτόχρονα, θα μάθει να τα αναγνωρίζει και να τα διεκδικεί.
Δημιουργήστε τον πίνακα των θετικών του στοιχείων
Πάρτε έναν πίνακα φελλού ή έναν μαυροπίνακα και σημειώνετε όλα τα θετικά στοιχεία του παιδιού. Επίθετα με θετική χροιά όπως «έξυπνος», «δοτικός», «δίκαιος» επιδρούν ευεργετικά στην ψυχολογία του, ενώ τείνει να ταυτιστεί μαζί τους. Εκτός του το ότι αρχίζει να γνωρίζει τον εαυτό του, ενισχύεται η αυτοπεποίθησή του και εξελίσσεται σε ένα παιδί με σιγουριά για τον εαυτό του.
Τρώτε σωστά και γυμναστείτε
Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε το σώμα μας. Νους υγιής, εν σώματι υγιή έλεγαν οι αρχαίοι και είχαν απόλυτο δίκιο. Ο άνθρωπος που αγαπάει τον εαυτό του, τον φροντίζει εσωτερικά και εξωτερικά! Μιλήστε του για τις τροφές που κάνουν καλό και φροντίστε όχι μόνο να τις έχετε στο τραπέζι, αλλά να τις καταναλώνετε πρώτα εσείς οι ίδιοι. Γίνετε το καλό παράδειγμα και δώστε βάση στη διατροφή και την καλή φυσική σας κατάσταση.
Διαβάστε μαζί πολλά βιβλία
Τα παιδικά βιβλία είναι ένας καλός τρόπος για να φέρουμε το παιδί σε επαφή με ηθικές αξίες και αρχές που είναι καλό να ακολουθεί στη ζωή του. Κάποιες ενδέχεται να τις απορρίψει, μα κάποιες θα τις υιοθετήσει και θα τις υπηρετεί για πάντα. Οι αρχές αυτές θα γίνουν σύμμαχοι και προστάτες του όταν κάποιοι θα προσπαθήσουν να το επηρεάσουν αρνητικά και να το οδηγήσουν σε σκοτεινά ή παραβατικά μονοπάτια. Ο άνθρωπος που αγαπά τον εαυτό του δεν προδίδει τις αρχές του.
Παίξτε το παιχνίδι των συναισθημάτων
Δώστε στα συναισθήματα χρώμα και σχήμα. Κάθε φορά που αντιλαμβάνεστε πως το παιδί έχει θυμώσει, λυπηθεί ή χαρεί, ζητήστε του να σας ζωγραφίσει το συναίσθημά του. Ενθαρρύνετέ το να μιλά για όσα νιώθει χωρίς να φοβάται ή να ντρέπεται. Είμαστε αυτό που νιώθουμε και πρέπει να τιμάμε τα συναισθήματά μας. Στη συνέχεια, δείξτε του τρόπους να τα διαχειριστεί σωστά.
Φτιάξτε τους κανόνες του σπιτιού όλοι μαζί
Οι κανόνες και τα όρια υπάρχουν για να μπορούμε να ζούμε όλοι μαζί αρμονικά, να προστατεύονται τα δικαιώματά μας και να μας υπενθυμίζουν τις υποχρεώσεις μας. Δημιουργούν ασφάλεια και είναι απαραίτητα για την σωστή ανατροφή του παιδιού. Αντί, όμως, να βγάζουμε όλους τους κανόνες μόνοι μας, μπορούμε σταδιακά να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να συμμετέχουν σε αυτήν την διαδικασία ώστε να αντιληφθούν τη σημασία και την σημαντικότητά τους. Με αυτόν τον τρόπο, μαθαίνουν να βάζουν όρια στον εαυτό τους και στους άλλους, να προστατεύουν τα δικαιώματά τους αλλά και να μην αμελούν τις υποχρεώσεις τους.
Δωρίστε παιχνίδια ή ρούχα του παιδιού
Μαθαίνοντας σε ένα παιδί να προσφέρει, του μαθαίνεις παράλληλα την αλληλεγγύη και τον σεβασμό. Προσφέρετε παρέα τα παιχνίδια και τα ρούχα που δεν χρησιμοποιεί πια, βοηθήστε μια οικογένεια που σας χρειάζεται, συμμετέχετε σε δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος ή ενθαρρύνετέ το να βοηθήσει τα αδέλφια ή τους φίλους του σε απλές, καθημερινές δραστηριότητες. Το παιδί που ξέρει να δίνει με την καρδιά του στους άλλους, μαθαίνει να προσφέρει απλόχερα και στον εαυτό του.
Να αγαπάτε τα παιδιά με όλη σας την καρδιά!
Ναι, το αυτονόητο… Να αγαπάτε τα παιδιά σας και να τους το δείχνετε. Μερικές φορές, αυτό από μόνο του αρκεί για να τα κάνουμε ευτυχισμένα.