Προσοχή, δεν μιλάμε για τα φυσικά σάκχαρα των φρούτων και των λαχανικών, αλλά ούτε και για τη μία κουταλιά της κρυσταλλικής σκόνης που θα βάλετε στον καφέ σας. Στη βιομηχανία τροφίμων η ζάχαρη, και παρόμοιες μορφές αυτής, χρησιμοποιούνται πολύ συχνά για να δώσουν γεύση. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το Αμερικανικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο επισημαίνει πως ένας άνδρας καταναλώνει κατά μέσο όρο 24 του γλυκού ζάχαρη, ή 384 θερμίδες, μέσα από επεξεργασμένα τρόφιμα.
Εάν ακούσετε κάποιον ειδικό υγείας να σας παροτρύνει να μειώσετε την κατανάλωση ζάχαρης, το μυαλό σας πάει γρήγορα στις προφανείς επιλογές. Μπισκότα, σοκολάτα, κέικ, ροφήματα καφέ και άλλες γλυκές επιλογές. Μέχρι το σημείο αυτό τα πράγματα είναι εύκολα καθώς η χαρακτηριστική γεύση σας προειδοποιεί πως πρόκειται να επιλέξετε «κάτι γλυκό». Τι συμβαίνει όμως όταν ένα τρόφιμο περιέχει ζάχαρη, χωρίς η γεύση του να το προδίδει; Ακολουθούν τρεις απλοί τρόποι που θα σας βοηθήσουν να κάνετε τα πρώτα βήματα προς μία διατροφή με λιγότερη ζάχαρη από επεξεργασμένες τροφές.
Ετοιμάστε τις δικές σας σπιτικές σος
Μόλις μία κουταλιά του γλυκού μίας έτοιμης σος για τα κρεατικά ή τη σαλάτα σας, ενδέχεται να περιέχει 4 γραμμάρια ζάχαρης! Για καλύτερη σύγκριση, η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση συμβουλεύει να μην καταναλώνονται περισσότερα από 25 γραμμάρια ζάχαρης ημερησίως. Δοκιμάστε να ετοιμάσετε τη δική σας σος με ελαιόλαδο, λεμόνι, ξύδι μπαλσάμικο και χυμό εσπεριδοειδών ή άλλων φρούτων.Δώστε γεύση στα δημητριακά σας
Αποτελεί μία από τις αγαπημένες πρωινές διατροφικές συνήθειες! Αναφερόμαστε στην κατανάλωση δημητριακών με γάλα, γιαούρτι, ή όπως αλλιώς τα απολαμβάνει ο καθένας. Η έντονη γλυκιά τους γεύση, σίγουρα σας βάζει σε σκέψη και όχι άδικα. Σκεφτείτε πως ακόμα και μία μπάρα δημητριακών χαμηλή σε θερμίδες, η οποία φαινομενικά αποτελεί μία υγιεινή διατροφική επιλογή, μπορεί να περιέχει ακόμη και 8 γραμμάρια ζάχαρης. Προτιμήστε να δώσετε εσείς γεύση σε νιφάδες βρώμης ολικής άλεσης με λίγο μέλι ή τα φυσικά σάκχαρα των φρούτων. Ετοιμάστε τις δικές σας σπιτικές μπάρες και απολαύστε όχι μόνο τη γεύση, αλλά και τη χαρά της δημιουργίας!Όχι με κλειστά τα μάτια «χαμηλά σε λιπαρά»
Όταν το λίπος ενοχοποιήθηκε για πολλές καρδιολογικές παθήσεις στα τέλη της δεκαετίας του ’80, οι περισσότερες βιομηχανίες τροφίμων λάνσαραν προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά. Το λίπος όμως δίνει γεύση, και έπρεπε να αντικατασταθεί με κάποιο άλλο συστατικό. Ανάμεσα στις εναλλακτικές θα βρείτε και τη ζάχαρη! Για το λόγο αυτό, πριν αγοράσετε ένα συσκευασμένο τρόφιμο χαμηλό σε λιπαρά διαβάστε καλά τη διατροφική ετικέτα.Η ζάχαρη μπορεί να «κρύβεται» με άλλες μορφές όπως: σουκρόζη, φρουκτόζη ή γλυκόζη.Θυμηθείτε πως ζάχαρη δεν είναι μόνο ένα κομμάτι μαύρη σοκολάτα ή ένα γλυκό σε ένα εστιατόριο με καλή παρέα. Η μείωση στην κατανάλωσή της απαιτεί ψάξιμο και επιμονή, σε μία προσπάθεια για καλύτερη ευεξία και υγεία.
Ήβη Παπαϊωάννου, RDN, MS, MBA Διαιτολόγος, Διατροφολόγος Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ ivipapai@gmail.com
Βιβλιογραφία Harvard Men's Health Watch. The sweet danger of sugar. May, 2017