Σελίδες

Thessaloniki video tour

14/3/19

Η αυτοαξιολόγηση και το αίσθημα μοναξιάς



Όταν κάποιος αισθάνεται μοναξιά συνήθως δεν επηρεάζεται μόνο από το πού είναι ή από τοπώς αισθανόμαστε  αν βρίσκεται με άλλα άτομα. Μπορεί να βρίσκεται σε ένα δωμάτιο γεμάτο από ανθρώπους και παρ’ όλα αυτά να νιώθει μόνος.

Τι σημαίνει μοναξιά;  Όχι, δε σημαίνει το να είσαι μόνος σου. Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν το να είναι μόνοι τους. Απολαμβάνουν δηλαδή να έχουν το δικό τους χώρο και δεν αισθάνονται την ανάγκη να έχουν άλλους ανθρώπους γύρω τους προκειμένου να νιώσουν άνετα.
Όταν κάποιος αισθάνεται μοναξιά συνήθως δεν επηρεάζεται μόνο από το πού είναι ή από το αν βρίσκεται με άλλα άτομα. Μπορεί να βρίσκεται σε ένα δωμάτιο γεμάτο από ανθρώπους και παρ’ όλα αυτά να νιώθει μόνος.
Αυτό υποδηλώνει ότι η μοναξιά είναι μια νοητική κατάσταση άμεσα συνδεδεμένη με το πώς αισθανόμαστε για τον εαυτό μας. Όταν έχουμε χαμηλή αυτοεκτίμηση, δημιουργούμε την πεποίθηση ότι έχουμε ανάγκη από άλλους γύρω μας καθώς από μόνοι μας δεν αξίζουμε και δεν έχουμε κάποιο ενδιαφέρον. Γινόμαστε ο πιο βαρετός φίλος του εαυτού μας.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι ότι αντί να διορθώσουμε το πώς νιώθουμε, βάζουμε τα δυνατά μας στο να ικανοποιήσουμε αυτήν την έλλειψη, μέσα από την παρέα τρίτων.  Αργά ή γρήγορα όμως γίνεται  αντιληπτό το ανέφικτο του εγχειρήματος,  οπότε παύουμε να  νιώθουμε ικανοποιημένοι από τις παρέες μας, με αποτέλεσμα η αίσθηση της μοναξιάς να συνεχίζει να υπάρχει, δίνοντάς μας την εντύπωση ότι είμαστε ανήμποροι μπροστά της.
Ευτυχώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα μπορείτε να βελτιώσετε την αυτοεκτίμηση σας. Θα χρειαστεί πειθαρχία και αποφασιστικότητα, αλλά πιστέψτε με, το αξίζει.
Τα βήματα λοιπόν είναι τα εξής:
  • Αντί να βομβαρδίζετε τον εαυτό σας με αρνητικά σχόλια, επικεντρωθείτε στις θετικές πτυχές του εαυτού σας. Σημειώστε σε ένα χαρτί όλα τα στοιχεία της προσωπικότητας, της εμφάνισης, των ταλέντων ή ιδιοτήτων σας, που σας ικανοποιούν.
  • Ρωτήστε μέλη της οικογένειάς σας, συναδέλφους και φίλους, για το πώς θα σας περιέγραφαν. Αυτό μπορεί να αποκαλύψει μια σειρά θετικών δηλώσεων για εσάς, οι οποίες είναι εκπληκτικές και / ή αναζωογονητικές. Εάν πιάσετε τον εαυτόν σας, (τώρα ή κατά τη διάρκεια αυτής της άσκησης), να αναρωτιέστε για την ειλικρίνεια όσων είπαν για εσάς, μην ανησυχείτε. Είναι απλά ένα παιχνίδι που σας παίζει το μέρος του μυαλού σας που δεν θέλει να εξελιχθείτε. Αγνοήστε το!
  • Δώστε μεγαλύτερη προσοχή στις σκέψεις σας. Όταν παρατηρείτε ότι ο τρόπος που μιλάτε στον εαυτό σας είναι επικριτικός, αναρωτηθείτε το εξής. Εάν μιλούσα στους φίλους μου όπως μιλάω στον εαυτό μου, θα είχα φίλους; Δημιουργήστε λοιπόν αντίλογο με την φωνή που σας επικρίνει και κερδίστε τη διαμάχη.
  • Χρησιμοποιείστε την δύναμη του οραματισμού για να επανα-προγραμματίσετε το μυαλό σας. Κλείστε τα μάτια σας και φανταστείτε ή θυμηθείτε επιτεύγματα σας. Δείτε τον εαυτόν σας να είναι σίγουρος, να κρατάει οπτική επαφή με όσους τον περιτριγυρίζουν, να φοράει τα ρούχα που θέλει και να στέκεται όπως θέλει να στέκεται. Βάλτε τα δυνατά σας ώστε οι εικόνες να είναι όσο πιο έντονες και αληθινές γίνεται.
  • Ίσως το δυσκολότερο και σημαντικότερο βήμα. Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε αντιμέτωποι με μια κατάσταση όπου δεν νιώθετε άνετα, μην προσπαθήσετε να την αποφύγετε. Αντιμετωπίστε την. Η αποφυγή είναι ένας μηχανισμός άμυνας που έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε και ο οποίος συνήθως δεν βοηθάει στην προσωπική μας εξέλιξη. Αντιθέτως μας κρατάει στάσιμους. Όταν γνωρίζετε λοιπόν ότι θα βρεθείτε σε μια δύσκολη κατάσταση, είναι προτιμότερο να προετοιμαστείτε για αυτή κάνοντας πρόβες μέσω της φαντασίας σας. Φανταστείτε τις ιδανικότερες συμπεριφορές που θα σας επιτρέψουν να βγείτε κερδισμένοι από αυτήν τη κατάσταση.
  • Χαρίστε στον εαυτόν σας όμορφες στιγμές! Γράψτε μια λίστα με 7 πράγματα που σας κάνουν να νιώθετε καλά όντας μόνοι (πχ να διαβάσω ένα βιβλίο, να πάω έναν περίπατο, να κάνω ένα ωραίο αφρόλουτρο). Βάλτε ως στόχο να κάνετε ένα από αυτά τα 7 κάθε μέρα.