Σελίδες

Thessaloniki video tour

14/3/19

Δερματικές παθήσεις που παραπέμπουν σε ακμή



Μια γρήγορη ματιά στον καθρέφτη δεν αρκεί για να διακρίνουμε ένα απλό σπυράκι από ένα εξάνθημα που έχει προκληθεί λόγω δερματίτιδας ή και καρκίνου. Η εξέταση από τον δερματολόγο είναι απαραίτητη για τη σωστή διάγνωση –και κατ’ επέκταση την αποτελεσματική αντιμετώπιση– μιας δερματικής πάθησης.

Μπορείτε να πάρετε μια ιδέα για τις παθήσεις του δέρματος που συχνά συγχέονται με την ακμή:
Ροδόχρους νόσος: Η ροδόχρους νόσος, γνωστή και ως ροζάκια, είναι μια χρόνια, φλεγμονώδης νόσος του δέρματος. Υπάρχουν διάφοροι υποτύποι της νόσου, ωστόσο συνηθέστεροι είναι αυτοί που προκαλούν έντονο κοκκίνισμα στα μάγουλα και μικρά εξανθήματα στο πρόσωπο που μοιάζουν με σπυράκια. Η ροδόχρους νόσος πυροδοτείται σε πολλές περιπτώσεις από τη διατροφή (π.χ. πικάντικα φαγητά, καφεΐνη, αλκοόλ) και η αντιμετώπισή της περιλαμβάνει τυπικά αλλαγές στη διατροφή και γενικότερα στον τρόπο ζωής συνδυαστικά με τη χρήση ειδικών προϊόντων τοπικής εφαρμογής.
Θυλακίτιδα: Με τον όρο θυλακίτιδα χαρακτηρίζεται η φλεγμονή των θυλάκων των τριχών. Πρόκειται για ένα συχνό δερματικό πρόβλημα του καλοκαιριού και χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση μικρών κόκκινων εξανθημάτων στο δέρμα (μερικές φορές τα εξανθήματα είναι γεμάτα με πύον). Άλλα πιθανά συνοδά συμπτώματα είναι η φαγούρα και ο πόνος. Η θυλακίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, είναι όμως συχνότερη στα σημεία που υπάρχουν τριβές, όπως οι μασχάλες, οι μηροί και οι γλουτοί. Η θυλακίτιδα είναι συχνά βακτηριακής αιτιολογίας και αντιμετωπίζεται με μη συνταγογραφούμενα προϊόντα ή (σε σοβαρές περιπτώσεις) με αντιβίωση. Αν έχει προκληθεί από μύκητα, αντιμετωπίζεται με ειδική αντιμυκητισιακή αγωγή.
Θυλακική υπερκεράτωση: Είναι μια χρόνια δερματική πάθηση που χαρακτηρίζεται από την τραχιά υφή του δέρματος και την εμφάνιση εξανθημάτων (με κόκκινο/λευκό χρώμα ή στο χρώμα του δέρματος), συνήθως στα χέρια και τα πόδια. Οφείλεται στην υπερβολική παραγωγή κερατίνης, η οποία μπλοκάρει τους θύλακες των τριχών. Αν και δεν θεωρείται επικίνδυνη, η θυλακική υπερκεράτωση προκαλεί δυσάρεστα συμπτώματα όπως φαγούρα και ξηροδερμία. Για την αντιμετώπιση της πάθησης συνιστώνται οι κρέμες με ρετινοειδή, σαλικυλικό οξύ και γαλακτικό οξύ, καθώς απομακρύνουν τα νεκρά δερματικά κύτταρα που φράζουν τους πόρους. Ιδιαίτερα βοηθητικά για την ανακούφιση από τα συμπτώματα είναι και τα προϊόντα για βαθιά ενυδάτωση.
Περιστοματική δερματίτιδα: Η περιστοματική δερματίτιδα είναι ένα φλεγμονώδες εξάνθημα που εμφανίζεται στο πρόσωπο και συγκεκριμένα γύρω από το στόμα. Συχνές αιτίες που την προκαλούν είναι η κατάχρηση στεροειδών φαρμάκων και η επαφή του δέρματος με το φθόριο που υπάρχει στις οδοντόκρεμες. Η αγωγή με αντιβιοτικά (χάπια ή κρέμες) είναι μια αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης της περιστοματικής δερματίτιδας.
Σμηγματορροϊκή υπερπλασία: Πρόκειται για μια γενετική (κληρονομική) πάθηση στην οποία εμφανίζονται στρογγυλά εξογκώματα στο χρώμα του δέρματος σε διάφορα σημεία του προσώπου, όπως το μέτωπο, τα μάγουλα, η μύτη και το πηγούνι. Τα εξογκώματα αυτά είναι στην πραγματικότητα διογκωμένοι σμηγματογόνοι αδένες. Η σμηγματορροϊκή υπερπλασία είναι καλοήθης πάθηση, ωστόσο πολλοί καταφεύγουν στη θεραπεία για αισθητικούς λόγους.
Τρίχες που γυρίζουν: Όταν μια τρίχα αναπτύσσεται προς τα μέσα αντί να φυτρώνει κανονικά στο δέρμα εμφανίζεται στο σημείο ελαφρύ κοκκίνισμα και ένα μικρό σπυράκι. Το σπυράκι μπορεί να θυμίζει τα εξανθήματα της ακμής και να περιέχει επίσης πύον. Η απαλή απολέπιση του δέρματος βοηθά να αντιμετωπιστούν αλλά και να προληφθούν στο μέλλον οι τρίχες που αναπτύσσονται εσωτερικά κάτω από την επιδερμίδα. Σε περίπτωση λοίμωξης συνιστάται η επίσκεψη στον δερματολόγο.
Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα: Πρόκειται για μια μορφή καρκίνου του δέρματος που προκαλείται από την υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (του ήλιου ή λόγω του συχνού σολάριουμ) και εξελίσσεται με αργό ρυθμό. Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα είναι συνήθως ένα μικρό εξόγκωμα με γυαλιστερή υφή, ημιδαφανές, ροζ ή στο χρώμα του δέρματος. Θυμίζει εξωτερικά τα σπυράκια της ακμής, όμως πολλές φορές αιμορραγεί. Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα έχει καλή πρόγνωση και θεραπεύεται σχετικά εύκολα αν εντοπιστεί εγκαίρως.