Σελίδες

Thessaloniki video tour

28/2/19

Πώς ακριβώς το άγχος επηρεάζει τον εγκέφαλό σου.



Θα εκπλαγείς πραγματικά
Αν οι λέξεις άγχος και στρες σε περιγράφουν σαν άνθρωπο, τότε μάλλον θα πρέπει να διαβάσεις αυτό το κείμενο γιατί σίγουρα σε ενδιαφέρει. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε κάποιο βαθμό άγχους και στρες στην καθημερινότητά μας και γι’ αυτό πολλά πράγματα μπορεί να παίζουν ρόλο.
Η δουλειά, η σχέση σου, η οικογένειά σου, το σχολείο (αν είσαι μικρότερης ηλικίας), οικονομικά θέματα κ.ο.κ.
Ενδεχομένως ίσως να έχεις ακούσει πόσο κακό είναι το άγχος και το στρες για το μυαλό και το σώμα σου. Μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα, όπως οι πονοκέφαλοι και οι πόνοι στο στήθος, να δημιουργήσει προβλήματα στη γενικότερη διάθεση σου, ή ακόμη και προβλήματα συμπεριφοράς όπως ξεσπάσματα θυμού ή λαιμαργία.
Τι μπορεί να προκαλέσει όμως το στρες στον εγκέφαλό σου;
Το χρόνιο στρες αυξάνει τον κίνδυνο πνευματικής ασθένειας: Έρευνες αναφέρουν ότι το στρες δημιουργεί περισσότερα κύτταρα που παράγουν μυελίνη, αλλά λιγότερους νευρώνες από το κανονικό. Το αποτέλεσμα αυτής της διαταραχής είναι μια περίσσεια ποσότητα μυελίνης σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, η οποία παρεμβαίνει στο χρόνο και στην ισορροπία της επικοινωνίας.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν το πόσο το άγχος επηρέασε τον ιππόκαμπο του εγκεφάλου. Υποδεικνύουν ότι το στρες μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην ανάπτυξη ψυχικών διαταραχών όπως η κατάθλιψη και διάφορες άλλες συναισθηματικές διαταραχές.
Το άγχος αλλάζει τη δομή του εγκεφάλου: Τα αποτελέσματα των πειραμάτων από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια αποκάλυψαν ότι το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η υπερπαραγωγή της μυελίνης που παρατήρησαν οι ερευνητές δεν έχει ως αποτέλεσμα μόνο μια βραχυπρόθεσμη αλλαγή στην ισορροπία μεταξύ λευκής και γκρίζας ουσίας – μπορεί επίσης να οδηγήσει σε διαρκής αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου.
Το στρες σκοτώνει τα εγκεφαλικά κύτταρα: Σε μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιατρικής και Επιστήμης του Rosalind Franklin, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα μόνο φαινόμενο κοινωνικού στρες θα μπορούσε να σκοτώσει νέους νευρώνες στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου.
Ο ιππόκαμπος είναι μια από τις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη, τα συναισθήματα και τη μάθηση. Είναι επίσης μια από τις δύο περιοχές του εγκεφάλου όπου η νευρογένεση ή ο σχηματισμός νέων εγκεφαλικών κυττάρων, συμβαίνει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας.
Το άγχος βλάπτει τη μνήμη σου: Αν έχεις προσπαθήσει ποτέ να θυμηθείς τις λεπτομέρειες ενός αγχωτικού γεγονότος, ίσως έχεις παρατηρήσει ότι μερικές φορές το στρες σε δυσκολεύει περισσότερο. Ακόμα και το στρες μικρού βαθμού μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στη μνήμη σου, όπως το να προσπαθείς να θυμηθείς που είναι τα κλειδιά του αυτοκινήτου σου ή πού άφησες τα απαραίτητα έγγραφα που ήθελες για τη δουλειά σου.
Μια μελέτη του 2012 διαπίστωσε ότι το χρόνιο άγχος έχει αρνητικό αντίκτυπο σε αυτό που είναι γνωστό ως χωρική μνήμη ή στην ικανότητα ανάκλησης πληροφοριών σχετικά με τη θέση των αντικειμένων στο περιβάλλον καθώς και τον χωρικό προσανατολισμό.
Όπως έχεις καταλάβει λοιπόν το άγχος μόνο κακό μπορεί να σου προκαλέσει. Οπότε πώς θα σου φαινόταν να άρχιζες σιγά-σιγά να το αποβάλεις; Είναι ευκαιρία να κάνεις μια προσπάθεια.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr