Σελίδες

Thessaloniki video tour

23/9/18

«Ωμό νερό»: Η νέα μόδα από την Καλιφόρνια




Aπό τη Μαρία Καλοπούλου
Με τον όρο αυτό εννοούμε το νερό που δεν έχει υποστεί επεξεργασία ούτε έχει φιλτραριστεί...
Το «ωμό» νερό είναι το μη φιλτραρισμένο, μη αποστειρωμένο νερό, όπως δηλαδή έρχεται από τη φύση και τις πηγές.

Οι περισσότερες, αν όχι όλες, οι μόδες υγείας και διατροφής ξεκίνησαν από τις ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα από τη Καλιφόρνια. Από την περιοχή αυτή και τους ανθρώπους που αγαπούν την ωμοφαγία, ξεκίνησαν διατροφικοί μύθοι που υποτίθεται πως θεραπεύουν κάθε ασθένεια και κάθε πρόβλημα υγείας. Δεν είναι περίεργο λοιπόν που από την Καλιφόρνια πάλι και ουσιαστικά από άτομα με το ίδιο προφίλ, μας έρχεται και η νέα μόδα της κατανάλωσης «ωμού νερού».

Ωφέλιμο, ασφαλές ή επικίνδυνο;
Οι υποστηρικτές αυτής της νέας μόδας πιστεύουν πως αν δεν φιλτραριστεί το νερό τότε αυτό είναι πιο καλό για τον άνθρωπο και το επιλέγουν τα άτομα τα οποία είναι ήδη ακραίοι στις διατροφικές τους συνήθειες.

Η ιδέα πως το ωμό νερό προσφέρει κάτι παραπάνω από το φιλτραρισμένο προκύπτει από τον μύθο που λέει πως ό,τι είναι φυσικό είναι και καλό, ένας μύθος που εύκολα μας οδηγεί σε λάθη που μπορούν να κάνουν ζημιά στην υγεία μας, όπως έχουμε δει σε πάρα πολλές περιπτώσεις.

Η ιατρική κοινότητα στις ΗΠΑ ήδη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τέτοιες πρακτικές, υπενθυμίζοντας ότι η χλωρίωση και το φιλτράρισμα του νερού από την εποχή που εφαρμόστηκε πρακτικά εξάλειψε στον δυτικό κόσμο ασθένειες όπως η χολέρα και ο τυφοειδής πυρετός. Η κατανάλωση νερού από τα υπόγεια ρεύματα και τα πηγάδια μπορεί να προκαλέσει έξαρση ανάλογων ασθενειών καθώς, το ανεπεξέργαστο νερό μπορεί να περιέχει χημικά, βακτηρίδια και μικρόβια, τα οποία οφείλονται π.χ. στις γεωργικές καλλιέργειες, σε παρακείμενα εργοστάσια κ.λπ.

Σε αυτό συμφωνούν οι γιατροί και οι υπεύθυνοι για τη δημόσια υγεία: Το να πίνουμε «ωμό» νερό» δεν είναι καλή ιδέα. Ας θυμηθούμε ότι υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο που δεν έχουν την πολυτέλεια της πρόσβασης σε ασφαλές νερό.