Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/9/18

Διατροφικές συμβουλές εμπνευσμένες από Ολυμπιονίκες




Οι κορυφαίοι αθλητές των Ολυμπιακών αγώνων περνούν άπλετο χρόνο προγραμματίζοντας και μελετώντας τη διατροφή τους...
Μπορείς λοιπόν να μάθεις από αυτούς σημαντικά διατροφικά tips που ισχυρίζονται ότι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου και αυτά είναι:
Χρειάζεσαι θερμίδες για να διατηρήσεις τα επίπεδα ενέργειάς σου, τόσο πνευματικά όσο και σωματικά. Το πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνεις, εξαρτάται από το πόσες ώρες γυμνάζεσαι.

Εμπιστεύσου τους υδατάνθρακες. Η απόδοση εφάμιλλη χρυσού μεταλλίου απαιτεί έναν ισορροπημένο συνδυασμό υδατανθράκων, πρωτεϊνών και καλών λιπαρών. Αν και συνήθως δεν έχουμε τους υδατάνθρακες σε μεγάλη εκτίμηση, πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι το βασικό καύσιμο που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της άσκησης και το μοναδικό που χρησιμοποιείται από τον εγκέφαλό μας. Οι αθλητές καταναλώνουν περίπου 50-60 θερμίδες καθημερινά προερχόμενες από υδατάνθρακες.

Αύξησε την πρόσληψη πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα. Οι αθλητές πρέπει να βάζουν στόχο τα 20-30γρ. πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα, έτσι ώστε να τραφούν και οι μύες τους. Κάποιες από τις σημαντικότερες πηγές πρωτεΐνης είναι το γιαούρτι, η σπιρουλίνα και το κοτόπουλο.

Τα καλά λιπαρά είναι ο τελευταίος κρίκος αυτής της διατροφικής τριλογίας. Οι θερμίδες προερχόμενες από πηγές λιπαρών πρέπει να είναι λιγότερες από το 30% της καθημερινής πρόσληψης θερμίδων. Τα καλά λιπαρά περιέχονται στο ελαιόλαδο, τα καρύδια και τα λιπαρά ψάρια πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βελτιστοποιούν την απόδοσή σου.

Εκτόξευσε την ενέργειά σου με ένα σνακ πριν από κάθε προπόνηση. Η ισορροπημένη κατανάλωση καφεΐνης είναι μία καλή επιλογή καθώς βελτιώνει τα επίπεδα αντοχής και μειώνει τον πόνο (κατά τη διάρκεια των ασκήσεων). Ένας ελαφρύς καφές σε συνδυασμό με μία μπανάνα είναι ό,τι καλύτερο πριν από την προπόνησή σου, καθώς και οι μπανάνες σου δίνουν τόση ενέργεια όση και ένα energy drink. Τα σνακ πριν από την προπόνηση πρέπει να καταναλώνονται 1 με 3 ώρες πριν.

Καθώς ασκείσαι, η ενυδάτωση του οργανισμού σου χρησιμεύει στη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών εκεί όπου πρέπει και μειώνει το στρες που προκαλείται στο σώμα σου με την άσκηση. Η απόδοση των αθλητών μειώνεται ακόμα και με το μικρό ποσοστό του 1% αφυδάτωσης.

Μέσα στα επόμενα 30 λεπτά μετά την προπόνηση είναι η στιγμή που το σώμα προσπαθεί να επανέλθει στους φυσιολογικούς του ρυθμούς και η διατροφική τριλογία που αναφέραμε παραπάνω παίζει κι αυτή το ρόλο της. Ένα ρόφημα πρωτεΐνης ή ένα σνακ με αβγό και βρώμη, είναι ιδανικά για να βοηθήσουν στην επαναφορά του σώματός σου

Άκου το σώμα σου. Δεν είμαστε όλοι Ολυμπιονίκες και ίσως το σώμα σου προσπαθεί να σου στείλει κάποια μηνύματα. Ο ανήσυχος ύπνος, η χρόνια κόπωση και ο πόνος στους μύες, είναι μερικοί από τους τρόπους που το σώμα σου, σου λέει ότι ίσως χρειάζεται να αλλάξεις τη ρουτίνα της προπόνησής σου ή τη διατροφή σου.