Σελίδες

Thessaloniki video tour

15/7/18

Γαστρονομική... μόδα!




Από τη Μαρία Καλοπούλου
Όπως σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, από τα ρούχα, το μακιγιάζ, τη διακόσμηση μέχρι τα αυτοκίνητα ή τα κινητά μας, η...
μόδα κάνει κύκλους. Θα άφηνε εκτός τον τομέα της γαστρονομίας; Οι επιλογές στη διατροφή μας υπαγορεύονται επίσης από τις τάσεις της εποχής που έχουν τη μοναδική ικανότητα να επηρεάζουν τις επιλογές μας, από το τι βάζουμε στο πιάτο μας μέχρι τον τρόπο μαγειρέματος και το στιλ παρουσίασης.

Εκτός από τα είδη τροφίμων, (για παράδειγμα οι υπερ-τροφές) ή τη μόδα με τα μη αλκοολούχα κοκτέιλ, φέτος οι διάσημοι σεφ ισχυρίζονται ότι η έμφαση δίνεται στην αισθητική των πιάτων. Ας δούμε ποιες είναι οι πέντε τάσεις στη γαστρονομία που θα κάνουν τη χρονιά πολύ… ορεκτική!

1. Εντοπιότητα
Ο μεγάλος σεφ Massimo Bottura χρησιμοποιεί για παράδειγμα, στο φημισμένο εστιατόριό του Osteria Franciscana παρμεζάνα, η οποία προέρχεται από τη Μοδένα της Ιταλίας. Το ίδιο κάνουν και οι περισσότεροι διάσημοι σεφ που βρίσκονται στον κατάλογο των 50 καλύτερων εστιατορίων του κόσμου. Δηλαδή, προβάλλουν μια ισχυρή πίστη στην προβολή της τοπικής γαστρονομίας με πολύ ξεχωριστό τρόπο. Έτσι, το 2018, οι καταναλωτές θα είναι επιρρεπείς στην αναζήτηση γκουρμέ εμπειριών που μιλούν για την κληρονομιά μιας περιοχής και που τονίζουν την τοπική παραγωγή. Οι εραστές της γεύσης γίνονται ολοένα και πιο πρόθυμοι να ταξιδέψουν στον κόσμο για να δοκιμάσουν «μια περιοχή στο πιάτο τους». Έτσι, όλο και περισσότεροι σεφ επιστρέφουν στην τοπική κουζίνα και τις τεχνικές μαγειρέματος για να απεικονίσουν τη μοναδικότητα της περιοχής τους.

2. Λουλούδια
Τα μικροσκοπικά λουλούδια χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό από τους σεφ για να προσθέσουν μία εκλεπτυσμένη νότα στα πιάτα τους. Φέτος, όμως, τα πιάτα θα «ανθίσουν» με την προσθήκη εδώδιμων λουλουδιών. Σίγουρα, τα λουλούδια που τρώγονται, στην πραγματικότητα δεν δίνουν κάποια ιδιαίτερη γεύση. Ο ρόλος τους είναι να δώσουν χρώμα στο πιάτο και να κάνουν το έδεσμα πιο ελκυστικό στο μάτι.

3. Βιωσιμότητα και βιολογικά τρόφιμα
Ολοένα και περισσότερο οι άνθρωποι στρεφόμαστε στην αναζήτηση τροφίμων που προωθούν την αειφορία. Σκεφτείτε τα ζώα που τρέφονται ελεύθερα σε βοσκοτόπια, τα αβγά που έρχονται από… αλανιάρες κότες, του μικρούς παραγωγούς που διαθέτουν βιολογικής καλλιέργειας αγροκτήματα. Παρατηρείται ότι οι καταναλωτές «δεν θέλουν πλέον να βλέπουν σκληρότητα σε ένα πιάτο», λένε διάσημοι σεφ.

4. Μοναδικά καρυκεύματα
Τα καρυκεύματα και τα μπαχαρικά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μόδας, αλλά τώρα το πράγμα πηγαίνει κι ένα βήμα παραπέρα. Αναζητώντας καινούργιες γεύσεις και νέους τρόπους να νοστιμίσουμε τα φαγητά, οι σεφ δοκιμάζουν διάφορες απίθανες εκδοχές. Ας πούμε, αλέθουν ειδικά κοχύλια σε σκόνη για κάποια ασιατικά πιάτα, στη Βραζιλία τρίβουν μυρμήγκια που η γεύση τους προσομοιάζει στο λάιμ ή δημιουργούν σκόνη από φλοιό αρωματικών δέντρων που θυμίζει πικρό άρωμα καφέ… Η χρήση των μοναδικών καρυκευμάτων θα αυξηθεί το 2018 και η κατανάλωσή τους δεν θα είναι πια μια εμπειρία μόνο για τους θαρραλέους.

5. Χρυσός
Ξεχάστε τα bagels ουράνιο τόξο, και τα πολύχρωμα πιάτα. Η φετινή χρονιά, «επιτάσσει» τη χρήση του χρυσού! Ο δρόμος της ευφάνταστης γαστρονομίας φέτος, θα είναι στρωμένος… με φύλλα χρυσού 24 καρατίων! Όπως λένε βραβευμένοι σεφ «Το 2018 είναι όλα σχετικά με τα υγιεινά και πολυτελή πιάτα»! Ο βρώσιμος χρυσός δεν είναι κάτι καινούργιο στην υψηλή γαστρονομία, αλλά φαίνεται ότι κεντρίζει ξανά το ενδιαφέρον όσων αγαπούν τα πολυτελή πράγματα στη ζωή!