Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/7/18

Όταν σε προδίδουν οι αντοχές σου χρησιμοποίησε το μυαλό σου!




Μπορεί η άνοδος της ψυχολογίας μας να μας δώσει αυτό που...
το σώμα μας μοιάζει να μας στερεί όταν μένει από δυνάμεις; Γίνεται μια και μόνο εμψυχωτική φράση να αναπληρώσει την έλλειψη αντοχών μας;

Η αλήθεια είναι πως στο τρέξιμο τα πάντα έχουν να κάνουν με το επίπεδο της εκγύμνασής μας και με τη φόρμα στην οποία βρισκόμαστε. Τα πάντα; Όχι!

Υπάρχει ένα κομμάτι που όντως έχει να κάνει και με το επίπεδο της ψυχολογίας μας. Και αυτή η τελευταία μπορεί να ανέβει ή να κατέβει ανάλογα με το πως την χειριζόμαστε κατά τη διάρκεια μιας κούρσας.

Το… mandra και ο τοίχος!

Πρόσφατα, ο αμερικάνικος Τύπος δημοσίευσε τις δηλώσεις μιας γυναίκας που έλαβε μέρος στον ιστορικό μαραθώνιο της Βοστώνης. Ο λόγος για την Kimberly Romanello, μια 30χρονη που όπως τόνισε ήταν έτοιμη καταρρεύσει αλλά την κράτησε όρθια το… mantra της!

«Ήταν κάποια στιγμή που είχα αρχίσει να μετανιώνω που έλαβα μέρος στον μαραθώνιο. Όμως στη συνέχεια τέθηκε σε λειτουργία το mantra μου και όλα άλλαξαν», δήλωσε η 30χρονη που ένιωσε την κούραση να την εξουθενώνει πριν την βοηθήσει η ψυχολογία της να ανακάμψει.

Τι είναι όμως αυτό το περίφημο mantra; Είναι άραγε κάτι μεταφυσικό όπως φαίνεται από το όνομά του. Στην πραγματικότητα είναι απλά μια φράση που ο κάθε δρομέας επαναλαμβάνει στις δύσκολες στιγμές του και του δίνει θάρρος να συνεχίσει. Κάτι σαν ψυχολογικό ντοπάρισμα. Μπορεί να είναι ένα απλό «το έχεις» που συνεχίζεις να το λες ξανά και ξανά στον εαυτό σου ή κάτι αντίστοιχο.

«Οι σκέψεις επηρεάζουν τα συναισθήματα και τα συναισθήματα επηρεάζουν την απόδοση. Αλλάξτε τη σκέψη σας και θα αλλάξετε την απόδοσή σας», εξηγεί ο Jim Afremow, ειδικός στην αθλητικής ψυχολογίας και συγγραφέας του βιβλίου «The Champion’s Mind».

Μοιάζει απλοϊκό αλλά η αλήθεια είναι πως υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι έρευνας που τεκμηριώνει πως όντως λειτουργεί. Πρόσφατες έρευνες μάλιστα, έδειξαν πως η μέθοδος της αυτο-ομιλίας λειτουργεί τόσο αποτελεσματικά στους ποδηλάτες που αυξάνει τα επίπεδα των επιδόσεών τους κατά 18%!

Μυαλό: Όπλο ή αδυναμία;

«Το μυαλό σας μπορεί να είναι το όπλο σας ή η αδυναμία σας», λέει η Lenny Wiersma, Ph.D., καθηγήτρια αθλητικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. «Είναι ένα όπλο όταν το χρησιμοποιούμε για να αντλήσουμε ενέργεια από αυτό και μια αδυναμία αν δεν γνωρίζουμε ότι αυτό που λέμε μπορεί να αλλάξει αρνητικά την αντίληψή μας για τη δυσκολία ή να μας αποσπάσει την προσοχή», συνεχίζει.

Όπως επιβεβαιώνεται από κάθε ειδικό στην αθλητική ψυχολογία, όσο πιο εμψυχωτική είναι η φράση που έχεις επιλέξει να λες στον εαυτό σου την ώρα που το σώμα σου μοιάζει να σε προδίδει, τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα. Μάλιστα, οι ειδικοί λένε πως την εν λόγω φράση πρέπει να την ενσωματώσεις και στην υπόλοιπη καθημερινότητά σου προκειμένου να έχει επιπλέον χρησιμότητα κατά τις δύσκολες στιγμές της άθλησής σου. Χρησιμοποιείστε την, για παράδειγμα, ως κωδικό στο mail σας ή ως cover στο wallparer σας. Είναι δεδομένο πως σε μια δύσκολη στιγμή κατά το τρέξιμο, θα σας φανεί χρήσιμη.