Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/6/18

Τα 3 πιο τρυφερά πράγματα που κάνω κάθε βράδυ με το παιδί μου πριν κοιμηθεί




Η ώρα του βραδινού ύπνου είναι πολύ σημαντική για τα παιδιά και από την...
πρώτη στιγμή που έγινα μαμά έδωσα ιδιαίτερο βάρος σε αυτό το κομμάτι της καθημερινότητας.

Εκτός από τo αυτονόητο, ότι δηλαδή ο ύπνος συμβάλλει τα μέγιστα στην υγιή ανάπτυξη του παιδιού, πιστεύω ακράδαντα πως η προετοιμασία πριν πέσει το παιδί να κοιμηθεί είναι ένας όμορφος τρόπος να έρθουμε ακόμα πιο κοντά και να συνδεθούμε με το μικρό μας πλασματάκι.

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εμείς έχουμε καθιερώσει μια τελετουργία πριν από τον ύπνο που ηρεμεί και αποφορτίζει τα παιδιά, γεγονός που διευκολύνει ακόμα περισσότερο την ομαλή μετάβαση από την ώρα του παιχνιδιού στην ώρα της χαλάρωσης. Με 3 απλές αλλά τόσο ουσιαστικές συνήθειες που έχουμε απαραιτήτως κάθε βράδυ, δημιουργήσαμε μια όμορφη τελετουργία που χαλαρώνει τα παιδιά και τα προετοιμάζει όσο το δυνατόν καλύτερα ψυχολογικά και σωματικά για τη βραδινή ξεκούραση.

Αν, λοιπόν, ανήκετε και εσείς στην κατηγορία γονέων που δίνετε μάχη με τα πιτσιρίκια σας για να κοιμηθούν, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε το παράδειγμά μας και να μετατρέψετε την ώρα του ύπνου από πεδίο καβγάδων και εντάσεων σε μια τρυφερή στιγμή και να έρθετε, έτσι, ακόμα πιο κοντά τους!

Διαβάζουμε κάθε βράδυ ένα βιβλίο στο κρεβάτι
Από όταν τα παιδιά μου ήταν μωρά υιοθέτησα τη συνήθεια κάθε βράδυ να τους διαβάζω ένα παραμύθι για να κοιμηθούν. Ξαπλώνουμε στο κρεβάτι, χαλαρώνουμε, διαλέγουμε ένα βιβλίο από την παιδική βιβλιοθήκη και λίγο πριν από τον ύπνο ταξιδεύουμε νοερά σε κόσμους φανταστικούς, όπου πρωταγωνιστούν πριγκίπισσες, νεράιδες, δράκοι, μυθικά τέρατα, ιππότες, ζώα που μπλέκουν σε ξεκαρδιστικές περιπέτειες και ό,τι άλλο βάζει ο νους των συγγραφέων.

Η "ώρα της καληνύχτας" είναι ιδανική για έναν απολογισμό της ημέρας που πέρασε

Η "ώρα της καληνύχτας", ιδιαιτέρως για εμάς τους εργαζόμενους γονείς, είναι μια καλή αφορμή για να αφιερώσουμε χρόνο και να αφουγκραστούμε όλα όσα θέλουν να μας πουν τα παιδιά μας για το διάστημα της ημέρας που πέρασαν μακριά μας. Είναι η κατάλληλη στιγμή για να μοιραστούν μαζί μας όλα όσα τους προκάλεσαν εντύπωση, όλες τις σκέψεις που τους προβληματίζουν αλλά και για να μας εξομολογηθούν όλα τα «μικρά»πράγματα που συνέβησαν και στιγμάτισαν την ημέρα τους. Όταν ήταν πιο μικρά τα παιδιά μου, κάθε βράδυ μου εξιστορούσαν όλη τους την ημέρα. Τώρα πια που ο μεγάλος πάει στην Α' Δημοτικού και ο μικρός στο Νηπιαγωγείο έχουμε καθιερώσει μια ακόμη «ιεροτελεστία», προκειμένου να μαθαίνω όσα συνέβησαν ενόσω εμείς οι γονείς δουλεύαμε. Τους έχω από ένα ξεχωριστό δερμάτινο τετράδιο που χρησιμεύει ως ημερολόγιο, όπου γράφουμε κάθε μέρα τις καλύτερες αναμνήσεις του κάθε παιδιού. Έτσι, τα παιδιά κλείνουν τη μέρα τους νιώθοντας όμορφα και γεμάτα αυτοεκτίμηση, για όλα όσα έκαναν. Αυτά τα ημερολόγια θα είναι ένα υπέροχο, ξεχωριστό βιβλίο αναμνήσεων για κάθε παιδί και ταυτόχρονα, αποτελούν για εμάς έναν έξυπνο, έμμεσο τρόπο να μαθαίνουμε τι συμβαίνει στη ζωή τους, χωρίς να γινόμαστε φορτικοί και καταπιεστικοί.

Αγαπητοί γονείς, ό,τι κι αν επιλέξετε να ακολουθήσετε, ώστε να κάνετε την ώρα του ύπνου πιο ελκυστική για τα παιδιά να θυμάστε ότι για να καθιερωθεί ρουτίνα ύπνου, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια στην προετοιμασία με συγκεκριμένες ενέργειες. Σε διαφορετική περίπτωση θα αποδειχθεί όνειρο θερινής νυκτός... ο ύπνος του παιδιού!