Σελίδες

Thessaloniki video tour

14/5/18

Πότε ακριβώς θα πατήσουμε στον Άρη;




Η αποστολή ανθρώπων στον Άρη συζητείται πολύ τελευταία από...
το αμερικανικό Κονγκρέσο μέχρι τη NASA και τον Ίλον Μασκ της SpaceX. Τα απαραίτητα οχήματα είναι υπό κατασκευή, ερευνητικά σκάφη πραγματοποιούν αποστολές αναγνώρισης του τοπίου και ένας ενδιάμεσος σταθμός στη Σελήνη βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού.

Το μόνο που χρειάζεται τώρα είναι να οριστεί μια ημερομηνία. Αλλά πότε; Είναι το 2030 πολύ κοντά; Μήπως το 2033; Το 2040; Αυτό ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν χθες στην ετήσια διάσκεψη Humans to Mars, στη Ουάσινγκτον.

«Θα έρθει ο καιρός που θα πρέπει να καταλήξουμε σε μια ημερομηνία», επεσήμανε ο Τόμας Ζούρμπουχεν, υπεύθυνος επιστημονικών αποστολών της NASA. «Πρέπει να βγάλουμε την ανθρωπότητα από τη χαμηλή περί τη Γη τροχιά και να τη στείλουμε στο βαθύ διάστημα».

Από το Apollo 11 στη Space X

Στη δεκαετία του '60, το πρόγραμμα Apollo για την αποστολή ανθρώπων στη Σελήνη επισπεύστηκε από τον ζήλο του Τζον Κένεντι και από την ανησυχία του Κονγκρέσου για τα σχέδια των Σοβιετικών. Η δολοφονία του Κένεντι το 1963 έδωσε ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στο σχέδιο, το οποίο υλοποιήθηκε τελικά το 1969 με το πλήρωμα του Apollo 11.

Δεν υπάρχει αντίστοιχος ζήλος πίσω από τα σημερινά σχέδια της NASA για τον Άρη. Οι προτεραιότητες της υπηρεσίας αλλάζουν μαζί με τους Προέδρους. Υπό τον Τζορτζ Μπους, η εντολή ήταν για επιστροφή στη Σελήνη, ενώ υπό τον Μπαράκ Ομπάμα ο Άρης έγινε προτεραιότητα. Η κυβέρνηση Τραμπ θέλει να κάνει και τα δύο, ζητώντας σταθμούς στη Σελήνη που θα χρησιμεύσουν ως έδρες για τα ταξίδια στον Άρη.

Η NASA υποστηρίζει ότι μια αποστολή αστροναυτών στον Άρη χρειάζεται τη συμβολή ιδιωτών, όπως ο Ίλον Μασκ με τη SpaceX και τον πύραυλό της Falcon Heavy, και διακρατική συνεργασία. Με βάση τα τωρινά της σχέδια, η αποστολή στη Σελήνη για την κατασκευή σταθμού σχεδιάζεται για το 2023 και το ταξίδι στον Άρη για τη δεκαετία του 2030. «Ναι, χρειαζόμαστε συγκεκριμένη ημερομηνία», υποστήριξε ο Πίτερ ΜακΓκραθ της Boeing. «Δεν είμαι σίγουρος αν πρέπει να είναι τώρα ή αργότερα». Ο Ζούρμπουχεν της NASA από την πλευρά του ισχυρίστηκε πως «δεν είναι τώρα η στιγμή».

Γιατί το 2033

Ο ΜακΓκραθ θεωρεί πως ο ορισμός ημερομηνίας «δίνει την αίσθηση τους επείγοντος και του στόχου προς επίτευξη. Αν δεν έχεις στόχο, δεν μπορείς να κάνεις σχέδια». Εκτός από τα κίνητρα, πίσω από την επιλογή ημερομηνίας υπάρχουν και επιστημονικοί λόγοι. Στα μέσα του 2033 θα είναι μια από τις περιόδους που οι τροχιές Γης και Άρη φέρνουν τους δύο πλανήτες πιο κοντά, με αποτέλεσμα η διάρκεια του ταξιδιού να είναι συντομότερη από τους έξι μήνες που απαιτούνται σήμερα.