Σελίδες

Thessaloniki video tour

29/4/18

Οσπριάδα με noodles και λαχανικά




Από την Χριστίνα Κούλη
Μια σούπα νόστιμη, υγιεινή και απλή, που θα μας ζεστάνει και...
θα μας χαλαρώσει με τον πιο τρυφερό τρόπο!

Υλικά

250 γρ. οσπριάδα (φακές, ροβίτσα, φάβα και μαυρομάτικα)
2 μεγάλα καρότα
2 κλωνάρια σέλερι
λίγο φρέσκο τζιντζερ
250 γρ. λάχανο
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 κούπα μπρόκολο
1 κονσέρβα ντοματάκια
100 γρ. noodles
χυμό 1 λεμονιού
2 φύλλα δάφνης
2 κ.σ. άνηθο
αλάτι & πιπέρι
κουρκουμά
λεμονοπίπερο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τα όσπρια για 8 ώρες.
Ξεπλένουμε καλά και τα τοποθετούμε σε μεγάλη κατσαρόλα.
Σκεπάζουμε με ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών και τα φέρνουμε σε βρασμό.
Ξαφρίζουμε όποτε χρειάζεται.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, κόβουμε σε φέτες το σέλερι και τα καρότα και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
Μετά από 10’ τρίβουμε το τζίντζερ, το στύβουμε και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα, αποφεύγοντας έτσι τις ίνες (που μπορεί σε κάποιους να είναι δυσάρεστες), μαζί με το λάχανο κομμένο σε λεπτές λωρίδες, τα ντοματάκια και τη δάφνη.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα όσπρια και τα λαχανικά.
Κόβουμε το μπρόκολο σε μικρά φουντάκια, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε για 10’.

Με ένα ψαλίδι κόβουμε τα noodles σε κομμάτια και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, προσθέτοντας ζεστό νερό αν χρειάζεται.
Ανακατεύουμε απαλά και κατεβάζουμε από τη φωτιά μετά από 3-4’, ανάλογα με τις οδηγίες στο πακέτο των noodles που χρησιμοποιούμε.

Προσθέτουμε τον άνηθο, στύβουμε φρέσκο λεμόνι και προαιρετικά σερβίρουμε πασπαλίζοντας με τριμμένο λεμονοπίπερο.

Για εντονότερη γεύση, θα μπορούσαμε να σοτάρουμε το κρεμμύδι, το τζίντζερ, το σέλερι και τα καρότα και μετά να τα προσθέσουμε στην κατσαρόλα.
Αν τα όσπρια που θα χρησιμοποιήσουμε περιέχουν και μεγάλα φασόλια, καλό θα ήταν να τα αφήσουμε να βράσουν για 40’ πριν αρχίσουμε να ρίχνουμε τα λαχανικά μας.