Σελίδες

Thessaloniki video tour

8/4/18

Κύπρος: Πρωτοπορία στον εντοπισμό επικίνδυνων προϊόντων




Η Κύπρος κατέλαβε την 5η υψηλότερη θέση του πίνακα γνωστοποιήσεων RAPEX, από τις...
31 χώρες που συμμετέχουν στο σύστημα. Συνολικά η Κύπρος γνωστοποίησε 137 επικίνδυνα προϊόντα τα οποία αντιπροσωπεύουν το 6,2% των συνολικών γνωστοποιήσεων στο σύστημα. Οι γνωστοποιήσεις αυτές αφορούσαν κυρίως παιγνίδια, παιδικά ενδύματα και κοσμήματα.

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, ως η αρμόδια Αρχή στην Κύπρο για τη λειτουργία του συστήματος, εκδίδει εβδομαδιαίες ανακοινώσεις στις οποίες περιλαμβάνεται περιγραφή, καθώς και φωτογραφικό υλικό για τα επικίνδυνα προϊόντα που γνωστοποιούνται στο σύστημα. Για το 2017, η Υπηρεσία γνωστοποίησε 86 προϊόντα, ενώ οι υπόλοιπες υπηρεσίες 29 (π.χ. Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών και Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας), ενώ το 2016 υποβλήθηκαν 110 γνωστοποιήσεις, όσες περίπου και το 2015 (108). Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», οι περισσότερες γνωστοποιήσεις αφορούσαν παιδικά ενδύματα, ηλεκτρονικά είδη, παιγνίδια, laser και χημικά.

Γενικότερα, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι 2.201 γνωστοποιήσεις που στάλθηκαν μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης οδήγησαν σε 3.952 επακόλουθες ενέργειες, όπως απόσυρση των προϊόντων από την αγορά. Τα παιγνίδια ήταν η κατηγορία προϊόντων με τις περισσότερες κοινοποιήσεις (29%), ακολούθησαν δε τα μηχανοκίνητα οχήματα (20%), τα είδη ένδυσης, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα είδη μόδας (12%). Όσον αφορά τους κινδύνους, το 2017 ο κίνδυνος τραυματισμού ήταν ο συχνότερα κοινοποιηθείς (28%), ενώ στη δεύτερη θέση ήταν ο χημικός κίνδυνος (22%).

Τα περισσότερα επικίνδυνα προϊόντα που κοινοποιήθηκαν στο σύστημα προέρχονταν από χώρες εκτός ΕΕ. Η Κίνα είναι η πρώτη χώρα προέλευσης, αλλά ο αριθμός των ειδοποιήσεων παραμένει σταθερός στο 53% (155) το 2017 όπως ακριβώς και το προηγούμενο έτος. Όπως αναφέρεται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να συνεργάζεται στενά με τις κινεζικές Αρχές, συμμετέχοντας σε κοινές συζητήσεις σχετικά με συγκεκριμένες περιπτώσεις και υλοποιώντας διάφορες ενέργειες, όπως η ανταλλαγή ορθών πρακτικών. Τα επικίνδυνα προϊόντα ευρωπαϊκής προέλευσης αντιπροσώπευαν 413 κοινοποιήσεις (26%).

Ανάμεσα στα τελευταία οκτώ προϊόντα, που ανακοινώθηκαν από το σύστημα την περασμένη Δευτέρα, το ένα είχε εντοπιστεί στην Κύπρο. Τα οκτώ προϊόντα αφορούσαν τέσσερα παιδικά παιγνίδια, μία βρεφική κουδουνίστρα, κερί και παιδικό παντελόνι τζιν. Οι καταναλωτές μπορούν να ενημερωθούν για τα επικίνδυνα προϊόντα στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή στη διεύθυνση www.consumer.gov.cy.

Τα επόμενα βήματα
Το σύστημα ταχείας προειδοποίησης αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την επιβολή της νομοθεσίας της ΕΕ για τους καταναλωτές από τις αρμόδιες εθνικές Αρχές. Για να βελτιωθεί περαιτέρω η επιβολή της νομοθεσίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τον Απρίλιο τη «Νέα Συμφωνία για τους Καταναλωτές», η οποία αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων κανόνων και τη βελτίωση της προστασίας των καταναλωτών.