Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/12/17

Αυτός είναι ο λόγος που το παλιό σου iPhone “σέρνεται”!




Η Apple μειώνει το CPU των iPhone όταν το λειτουργικό εντοπίσει πως η συσκευή διαθέτει μπαταρία που έχει χάσει μέρος της...
χωρητικότητας της, ώστε να αποτρέψει ακούσιες διακοπές λειτουργίας και να παρατείνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Ωστόσο, η ενέργεια αυτή έχει ως αποτέλεσμα όλα τα παλιά iPhone – τα οποία είναι αναμενόμενο να έχουν χάσει μέρος της χωρητικότητας της μπαταρίας τους – να παρουσιάζουν απελπιστικά αργές ταχύτητες ανταπόκρισης… λόγο υποχρονισμένης CPU!


Το θέμα ανέδειξε ο χρήστης του Reddit TeckFire ο οποίος δημοσίευσε αποτελέσματα του Geekbench πριν και μετά την αντικατάσταση της μπαταρίας σε ένα iPhone 6s.

Πριν από την αντικατάσταση της μπαταρίας, η συσκευή πέτυχε βαθμολογία 1466 μονάδων σε single-core και 2512 σε multi-core. Τα νούμερα είναι κατά πολύ χαμηλότερα από το μέσο όρο των 2330 και 3984 που αντιστοιχούν στο μοντέλο της Apple.

Μετά την αντικατάσταση της μπαταρίας, το Geekbench έδωσε βαθμολογία 2526 μονάδων σε single-core και 4456 σε multi-core. Η μπαταρία του χρήστη TechFire είχε περίπου 20% ποσοστό μείωσης χωρητικότητας.
Φυσικά, το δημοσίευμα του TechFire έδωσε το έναυσμα για δοκιμές σε εκατοντάδες χρήστες οι οποίοι επιβεβαίωσαν τα αρχικά ευρήματα. Μεταξύ των χρηστών και ο υποφαινόμενος.

Εγκαθιστώντας την εφαρμογή DasherX CPU σε iPhone 6 Plus μετρήσαμε την CPU μόλις στα 893MHz, αριθμός που συνάδει με την απελπιστική εμπειρία χρήσης της συσκευής τους τελευταίους μήνες.
Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμίσουμε πως περίπου πριν από ένα χρόνο η Apple ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα αντικατάστασης μπαταριών μετά από αναφορές απροσδόκητων διακοπών από τους χρήστες iPhone 6. Η Apple ισχυρίστηκε πως μόνο ένας μικρός αριθμός χρηστών επηρεάστηκε λόγω ενός προβλήματος κατασκευής. Τρεις μήνες μετά η εταιρεία κυκλοφόρησε το iOS 10.2.1, το οποίο με έναν “μαγικό τρόπο” κατάφερε να διορθώσει τις απρόσμενες διακοπές στις επηρεαζόμενες συσκευές iPhone 6s και iPhone 6. Τώρα αποκαλύπτεται πως η Apple άρχισε να μειώνει την CPU των iPhone στο iOS 10.2.1, όταν το λειτουργικό ανιχνεύσει πως η μπαταρία της συσκευής δεν είναι σε άριστη κατάσταση.

“Η αύξηση της τροφοδοσίας ισχύος των τσιπ A8 και A9 θα κάνει το iPhone σας να κλείσει όταν δεν παρέχεται αρκετή τάση”, αναφέρει ο TeckFire.

“Η λύση της Apple είναι να μειώσει την ταχύτητα της CPU, ώστε να μην χρειάζεται να αντικαταστήσετε την μπαταρία σας και να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας.”

Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμα και οι χρήστες iPhone 7 αναφέρουν την ίδια συμπεριφορά, αν και οι νεότερες συσκευές έχουν ξεχωριστούς “low power” πυρήνες που θα καθιστούσαν αυτό λιγότερο αισθητό.

“Παρατήρησα την ίδια συμπεριφορά σε ένα iPhone 7 (80% της αρχικής χωρητικότητας μπαταρίας). Διορθώθηκε μετά την αντικατάσταση της μπαταρίας”, αναφέρει ο χρήστης goldcakes.

Είστε κάτοχος κάποιου παλαιότερου μοντέλου iPhone; Νιώθετε πως η συσκευή σας πλέον “σέρνεται”; Ίσως τελικά η αγορά νέας συσκευής δεν είναι μονόδρομος και μία απλή αντικατάσταση μπαταρίας αρκεί!