Σελίδες

Thessaloniki video tour

6/11/17

Είναι οι σχέσεις δύσκολες ή εμείς τις κάνουμε;




Της Κατερίνας Βερίγκα
Τα τελευταία χρόνια βλέπω συνεχώς γύρω μου ζευγάρια να χωρίζουν. Από όλο το φάσμα των ηλικιών. Δεν μιλώ για νέους 20 χρονών αλλά και...
για ζευγάρια που είναι μαζί ακόμα και 35 χρόνια. Βέβαια το πιο σύνηθες είναι στην γενιά μου, των 30άρηδων.

Για να πετύχει μια σχέση, παίζουν ρόλο αμέτρητοι παράγοντες. Τον πιο βασικό παράγοντα τον αποδίδω στην αυτογνωσία που έχει ο καθένας. Όταν δεν γνωρίζεις ποιος είσαι, που βαδίζεις, τι θέλεις στην ζωή σου αυτομάτως θα προσελκύεις αδιέξοδες καταστάσεις. Έπειτα είναι εκείνη η κατά τη γνώμη μου ανώριμη αντίληψη και προσπάθεια να αλλάξουμε τον άλλον. Δεν μπόρεσα ποτέ να κατανοήσω τι το συναρπαστικό περιέχει αυτή η δυσλειτουργική απόφαση να αλλάξουμε κάποιον. Αν τον ερωτευτήκαμε για αυτό που είναι, τότε ποιος ο λόγος αργότερα να τον θέλουμε αλλιώς; Αυτό είναι κυρίως χαρακτηριστικό γνώρισμα των γυναικών. Το βλέπουν και το επιδιώκουν σαν πρόκληση, σαν δικό τους επίτευγμα.

Ένας ακόμα βασικός παράγοντας, να μην αναζητάς το άλλο σου μισό. Το οποίο σαν έκφραση ακούγεται υπέροχο και ρομαντικό. Τι προτιμάς; Κάποιον να γεμίζει τα κενά σου; Να είναι το δεκανίκι σου; Ή κάποιον που θα έρθει να αγαπήσει και να εκτιμήσει την ολότητά σου ως άνθρωπος; Την ολοκληρωμένη σου προσωπικότητα, με τα ψεγάδια της, με τις νίκες, με τις ήττες, με τα καλά και τα άσχημα. Μία ανεξάρτητη προσωπικότητα.

Το σεξ. Δεν μπορούμε να κρύψουμε ότι είναι καθοριστικός παράγοντας για μια σχέση επιτυχημένη, χωρίς όμως να είναι αυτοσκοπός. Επίσης δεν είναι κάτι που μπορεί να φανεί απόλυτα από την αρχή. Η κάθε σχέση είναι διαφορετική και χρειάζεται χρόνος για να εξελιχθεί. Κάποιοι άνθρωποι λειτουργούν γρήγορα και άλλοι θέλουν τον χρόνο τους. Κάποιοι τα δίνουν όλα από την αρχή και άλλοι σταδιακά. Όλοι έχουμε τα κουμπιά μας κι όταν το ταίρι μας τα ανακαλύψει-πάντα με την σημαντική βοήθειά μας- τότε δεν υπάρχει αποτυχία.

Το παιχνίδι. Θα έδινα ένα 50% ποσοστό αναγκαίο για μια επιτυχημένη και αρμονική σχέση. Να μη φοβάσαι να τσαλακωθείς, να παίζετε, να γελάτε, να πειράζετε ο ένας τον άλλον.. Υπάρχει καλύτερο και πιο χαλαρωτικό από αυτό; Είναι οι μαγικές στιγμές που χρειάζονται στην καθημερινότητα και στον έρωτα για να εξελιχθεί ισορροπημένα.
Να πεις αντίο στο παρελθόν. Κράτα τα όσα έζησες στις αποσκευές σου ενθύμιο και μη τα αφήνεις να σου καθορίζουν το παρόν και το μέλλον. Πως γίνεται να ξεκινάς μια καινούργια σχέση όταν το μυαλό σου είναι κολλημένο στα παλιά και όταν μιλάς διαρκώς για τον πρώην σου ή συγκρίνεις το τότε με το τώρα; Βάλε την θέση σου στη θέση του άλλου για να αισθανθείς πόσο άδικο μπορεί να είναι αυτό.
Οι υψηλές προσδοκίες που με το παραμικρό εμπόδιο φέρνουν απογοήτευση. Είναι όμορφο να κάνουμε όνειρα. Ποιος όμως είπε πως τα όνειρά μας τα κατακτάμε έτσι εύκολα; Εκεί είναι και η ομορφιά του θέματος, να αγωνίζεσαι, να μαθαίνεις, να ανακαλύπτεις.. Να μην εγκαταλείπεις εύκολα.
Το να κοιτάζεις τι κάνουν και τι λένε οι άλλοι: Η ζωή που ζει ο καθένας μας έχει σημασία για εμάς και μόνο. Δεν μπορεί να την κατανοήσει κάποιος και ούτε χρειάζεται. Επίσης, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε μόνο από την εικόνα που μας δίνουν για το πως είναι η ζωή τους. Πόσες φορές πέσαμε από τα σύννεφα από ζευγάρια που παρίσταναν τα ευτυχισμένα ενώ έκρυβαν την αλήθεια; Η γνώμη των άλλων λοιπόν δεν θα έπρεπε να μας επηρεάζει από κάθε άποψη.
Επίσης, να δίνουμε προσωπικό χώρο ο ένας στον άλλον. Να έχουμε ξεχωριστά ενδιαφέροντα και τον απαραίτητο χρόνο για να πεθυμήσουμε το ταίρι μας. Τέλος, όταν έρθει ο έγγαμος βίος και τα παιδιά να μην ξεχνάμε πως πάνω απ’όλα είμαστε ζευγάρι και να θυμόμαστε όλους τους λόγους που μας έκαναν να ερωτευθούμε, δημιουργώντας άλλους τόσους για το μέλλον..