Σελίδες

Thessaloniki video tour

18/10/17

Οχυρά στη θάλασσα έγιναν τουριστικά αξιοθέατα



Πλήρως περιτριγυρισμένα από νερό, τα οχυρά της θάλασσας βρίσκονται σε νησιά, τεχνητά νησιά ή σε ειδικά σχεδιασμένες κατασκευές και δημιουργήθηκαν πριν από αιώνες για να παρέχουν προστασία από στρατιωτικές επιθέσεις ή κοντά σε μια ακτογραμμή. Πολύ...




καιρό αφού έχουν υπηρετήσει τους στρατιωτικούς και αμυντικούς σκοπούς τους απέκτησαν άλλη χρήση παρέχοντας ιδιωτικότητα και απολαμβάνοντας μια δεύτερη ζωή ως δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα.

1. Solent Forts, Αγγλία 



Χτισμένο στη δεκαετία του 1870 και του 1880 για να αποκρούσει το γαλλικό ναυτικό, το φρούριο, που βρίσκεται στα νότια παράλια της Αγγλίας, είναι σήμερα πολυτελές ξενοδοχείο και spa.

2. Fort Jefferson, Εθνικό Πάρκο Dry Tortugas, Φλόριντα


Το Fort Jefferson χτίστηκε για να προστατεύσει ένα από τα πιο στρατηγικά σημεία στη Βόρεια Αμερική. Εγκαταλειμμένο από το στρατό το 1874, το φρούριο χρησιμοποιήθηκε αργότερα ως φυλακή ενώ σήμερα αποτελεί μέρος του Εθνικού Πάρκου Dry Tortuga, που φιλοξενεί απίστευτους κοραλλιογενείς υφάλους και μια μεγάλη ποικιλία θαλάσσιας ζωής, αλλά και σπάνια πτηνά που συχνάζουν στην περιοχή. Είναι προσβάσιμο μόνο με βάρκα ή υδροπλάνο.

3. Maunsell Sea, Αγγλία


Ονομάστηκε από τον σχεδιαστή τους Guy Maunsell και πρόκειται για πύργους που χτίστηκαν στις εκβολές του Τάμεση και του Mersey στην Αγγλία κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η Μεγάλη Βρετανία αντιμετώπισε σοβαρές επιθέσεις από τη γερμανική αεροπορία. Ήταν εγκαταλελειμμένο μέχρι το 1958. Πλέον είναι τουριστικό αξιοθέατο και ο επισκέπτης μπορεί να κάνει μια βόλτα με πλοίο τριγύρω για να το θαυμάσει.

4. Fort Boyard, Γαλλία


Βρίσκεται στη δυτική ακτή της Γαλλίας και χτίστηκε για να προστατεύσει τα λιμάνια του νησιού Aix και του Rochefort. Η κατασκευή του οχυρού ξεκίνησε το 1801 και ολοκληρώθηκε το 1857. Χρησίμευσε ως φυλακή στα τέλη του 19ου αιώνα, πριν εγκαταλειφθεί από τον στρατό γύρω στο 1910. Έχει εμφανιστεί σε ταινίες ενώ είναι γνωστό και από το ομώνυμο παιχνίδι που γυρίστηκε εκεί. Αν και το φρούριο δεν είναι ανοιχτό για το κοινό, πολλές εκδρομές με βάρκα προσφέρουν υπέροχη θέα από τη θάλασσα.

5. Fort Denison, Αυστραλία



Το Fort Denison ήταν μια φυλακή και καταλαμβάνει ένα μικρό νησί που βρίσκεται στο λιμάνι του Σίδνεϊ. Στα 150 χρόνια της ζωής του, το Fort Denison έχει χρησιμοποιηθεί ως αμυντική δομή, σημείο αλιείας, οδηγός πλοήγησης, σταθμός για τη μέτρηση της παλίρροιας και μετεωρολογικός σταθμός. Είναι πλέον μέρος του εθνικού πάρκου Sydney Harbor και χρησιμοποιείται επίσης ως φυσικό καταφύγιο, τουριστική εγκατάσταση και χώρος εκδηλώσεων. Διαθέτει επίσης εστιατόριο και μουσείο.

6. Φρούριο Αλέξανδρος, Ρωσία


Βρίσκεται σε ένα τεχνητό νησί κοντά στην Αγία Πετρούπολη και ήταν ένα ναυτικό φρούριο που χτίστηκε για να φυλάξει τη Βαλτική οδό. Ποτέ δεν συμμετείχε σε καμία στρατιωτική δράση και αργότερα φιλοξένησε ένα ερευνητικό εργαστήριο για την πανώλη και άλλες βακτηριακές ασθένειες. Το φρούριο εγκαταλείφθηκε στη δεκαετία του ’80, ενώ σήμερα οι τουρίστες μπορούν να κάνουν εκδρομές με πλοίο στο φρούριο.

7. Fort Sumter, Νότια Καρολίνα


Ένα οχυρό που βρίσκεται στο Charleston της Νότιας Καρολίνας, το Fort Sumter είναι γνωστό για την ομώνυμη μάχη, στις 12-14 Απριλίου 1861, που αποτέλεσε την έναρξη του αμερικανικού εμφύλιου πολέμου, όταν το συνοριακό πυροβολικό άνοιξε πυρ στο φρούριο. Το Fort Sumter είναι πλέον Εθνικό Μνημείο, με ένα μουσείο το οποίο επικεντρώνεται στις δραστηριότητες του φρουρίου, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής και του ρόλου του κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο.

8. Οχυρό Murud-Janjira, Ινδία


Το Murud-Janjira Fort βρίσκεται λίγο έξω από το παραθαλάσσιο χωριό Murud, στη Maharashtra της Ινδίας. Θεωρείται ως ένα από τα ισχυρότερα θαλάσσια οχυρά στην Ινδία και λέγεται ότι είναι το μοναδικό απροσπέλαστο κατά μήκος της δυτικής ακτής της Ινδίας. Αν και δεν έχει διατηρηθεί έχει γίνει ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο και είναι προσβάσιμο μέσω πορθμείων.

9. Flakfortet, Δανία


Το Flakfortet (που σημαίνει «οχυρό από άμμο») είναι ένα φρούριο στη θάλασσα, πάνω σε ένα τεχνητό νησί που βρίσκεται μεταξύ της Δανίας και της Σουηδίας. Δημιουργήθηκε για να υπερασπιστεί την είσοδο στο λιμάνι της Κοπεγχάγης, αλλά οι στρατιωτικές του λειτουργίες έληξαν το 1968. Σήμερα το φρούριο είναι ένας χώρος για συναυλίες και εκδηλώσεις, ενώ περιλαμβάνει ξενοδοχείο και εστιατόριο.

10. Fort Pampus, Ολλανδία 


Το Fort Pampus κατασκευάστηκε στο τέλος του 19ου αιώνα και βρίσκεται στο IJmeer, κοντά στο Άμστερνταμ. Μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, το Pampus χτίστηκε για να προστατεύσει την είσοδο του IJ Bay και του λιμανιού του Άμστερνταμ. Το 2007, το φρούριο ανακαινίστηκε μερικώς. Σήμερα, είναι ανοικτό στους επισκέπτες κατά τους μήνες Απρίλιο έως Οκτώβριο και είναι προσβάσιμο μέσω πορθμείων.

perierga.gr