Σελίδες

Thessaloniki video tour

3/9/17

ΝΑΤΟ: Σέρβοι ερευνητές φέρνουν αποτελέσματα με σημαντικές καινοτομίες




Οκτώ Σέρβοι επιστήμονες είναι επικεφαλής σε ένα ερευνητικό έργο για την ανάπτυξη της εμπορικής παραγωγής βιοκαυσίμων…
από φύκια! Το πρωτοποριακό πρόγραμμα υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα Επιστήμης για την Ειρήνη και την Ασφάλεια (SPS) του ΝΑΤΟ και διεξάγεται από το Ινστιτούτο Διεπιστημονικής Έρευνας του Βελιγραδίου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Πανεπιστήμιο Μπέιλορ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Αναμένω ότι τα αποτελέσματά μας θα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών στον τομέα της ενέργειας”, δήλωσε ο επικεφαλής του έργου Ιβάν Σπασόγιεβιτς. “Η επιτυχής ολοκλήρωση αυτού του έργου, πιστεύω, θα καταστήσει δυνατή την πτώση των τιμών των καυσίμων κατά 1/5 τα επόμενα πέντε χρόνια”, εξήγησε.

Η έρευνα για την παραγωγή βιοκαυσίμων από τα φύκια θα διαρκέσει τρία χρόνια. “Το έργο μας δίνει ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε, εξοπλισμό και προμήθειες και υποτροφίες για τους πιο προικισμένους νέους ερευνητές που μένουν στη χώρα χάρη σε αυτό”, δήλωσε ο Σπασόγιεβιτς.

Η Σερβία έχει επωφεληθεί από διάφορες δραστηριότητες του SPS του ΝΑΤΟ από το 2007, συμπεριλαμβανομένων σχεδίων για την άμυνα κατά χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών παραγόντων, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την προβολή των γυναικών στην ειρήνη και την ασφάλεια.

“Έχουμε μεγάλη εμπειρία με τους Σέρβους εταίρους μας που ασχολούνται με πολλά σημαντικά έργα”, δήλωσε ο επικεφαλής του Γραφείου του ΝΑΤΟ στο Βελιγράδι, ταξίαρχος Τσέζαρε Μαρινέλι, σύμφωνα με όσα φιλοξενεί τα ίδιο το ΝΑΤΟ στη διαδικτυακή του πύλη.

“Τα έργα του SPS του ΝΑΤΟ βοήθησαν στην παραγωγή σεισμικών χαρτών για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, βελτιώνοντας την προστασία των υδάτινων πόρων του ποταμού Σάβα και για παράδειγμα οι Σέρβοι και οι Γερμανοί επιστήμονες εργάζονται για την ανάπτυξη ενός ρομπότ απολύμανσης και αποναρκοθέτησης που ονομάζεται T-Whex”, πρόσθεσε, καλώντας τους ακαδημαϊκούς της χώρας να υποβάλουν αίτηση για έρευνα σε τομείς όπως η άμυνα στον κυβερνοχώρο και η ενεργειακή ασφάλεια.

Εκτός από το Πρόγραμμα SPS, οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν επενδύσει πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ σε διάφορα επενδυτικά καταπιστεύματα (trust funds) εμπιστοσύνης, τα οποία βοηθούν τη Σερβία να καταστρέφει με ασφάλεια τα απαρχαιωμένα όπλα, τις νάρκες και τα πυρομαχικά και να εκπαιδεύσει στρατιωτικό προσωπικό για πολιτικές θέσεις εργασίας.