Σελίδες

Thessaloniki video tour

1/8/17

Απίστευτες χρήσεις του ελληνικού καφέ στην καθημερινότητά μας




Ο ελληνικός καφές γνωστός σε χώρες της δυτικής Ευρώπης ως τούρκικος καφές είναι είδος καφέ που παρασκευάζεται με ψήσιμο, σε... μπρίκι, σε λεπτή σκόνη καβουρντισμένων κόκκων καφέ. Πίνεται περισσότερο από κάθε άλλο είδος καφέ σε πολλές περιοχές της ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων και της Βόρειας Αφρικής. Αυτό που δεν είναι γνωστό, όμως, για τον ελληνικό καφέ εκτός από την προέλευσή του, τη μοναδική γεύση του και το άρωμά του είναι το γεγονός ότι το κατακάθι του μπορεί να μας χρησιμεύσει με δέκα διαφορετικούς τρόπους και να κάνει την καθημερινότητά μας ευκολότερη.

1. Το κατακάθι είναι εξαιρετικό λίπασμα για τα φυτά μας γιατί περιέχει πολλά ιχνοστοιχεία που τα θρέφουν και τα ζωντανεύουν. Ρίχνουμε μικρή ποσότητα 1-2 φορές το μήνα στο χώμα της κάθε γλάστρας.

2. Μυρίζουν τα χέρια μας; Tα πλένουμε με σαπούνι και με το κατακάθι του θα ξεμυρίσουν.

3. Τα μάτια της κουζίνας συχνά πιάνουν λίπη από το μαγείρεμα, τα καθαρίζουμε, τρίβοντάς τα με το κατακάθι.

4. Ας το χρησιμοποιήσουμε για να διώξουμε τις άσχημες μυρωδιές από την κουζίνα μας. Τοποθετούμε ένα μικρό μπολάκι με κόκκους καφέ όπου θέλουμε και οι μυρωδιές εξαφανίζονται.

5. Είναι εντομοαπωθητικό, ειδικά για τα μυρμήγκια, αλλά και για τους ψύλλους των σκύλων.

6. Ιδανικό και για απολέπιση του δέρματος. Μπορούμε να αναμείξουμε κόκκους καφέ με μία λοσιόν σώματος και να φτιάξουμε ένα τέλειο απολεπιστικό.

Απίστευτες χρήσεις του ελληνικού καφέ στην καθημερινότητά μας7. Μειώνει δραστικά την κυτταρίτιδα. Αναμιγνύουμε ζεστό κατακάθι καφέ με λάδι για μασάζ και τρίβουμε το δέρμα μας με αυτό.

8. Ακόμα πολλοί ειδικοί λένε πως ο καφές είναι το μυστικό για λαμπερά μαλλιά. Φτιάχνουμε ένα ποτήρι καφέ, το αφήνουμε να κρυώσει και το ρίχνουμε σε βρεγμένα μαλλιά για 15 λεπτά και ξεπλένουμε καλά.

9. Μυρίζουν τα παπούτσια μας; Αν ρίξουμε λίγους κόκκους καφέ μέσα στις σόλες μας η μυρωδιά θα εξαφανιστεί.

10. Προληπτικά, για να μην βουλώνουν τα σιφώνια του νεροχύτη και για να μην μυρίζουν άσχημα, ρίχνουμε συχνά λίγο κατακάθι καφέ και μετά αφήνουμε να τρέξει ζεστό νερό. Το κατακάθι θα αφαιρέσει τα λίπη και θα διώξει την άσχημη μυρωδιά.